Jump to content

Prava, zakoni i propisi za blokadu javne ustanove (srednja škola)


crunch112

Preporučene objave

Pozdrav,

 

ovdje učenici Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu, u najavi imamo ponovnu blokadu srednje škole a koordinacija iz SB-a će koordinirati blokadama i u drugim srednjim školama u Hrvatskoj.

 

S obzirom da želimo ovo odraditi profesionalno i bez kršenja nekih zakona, možete li nas uputiti postoji li koji zakon koji propisuje postupanje u izvanrednim situacijama kao što su štrajk, blokada, prosvjed i slično.

 

Imamo također nekih pitanja:

- Može li se iz srednje škole (javna ustanova) pod učeničkom blokadom izbaciti osoba koja nije učenik/zaposlenik a sudjeluje u procesu blokade, pregovorima, zastupanju učenika i slično.

- Mogu li učenici zajedničkom odlukom promijeniti način odlučivanja s predstavničkog na direktno-demokratski tzv. plenum (zajedničko odlučivanje većinom)

- Mogu li učenici primjeniti neke druge instrumente za povećanje kritičnosti blokade kao što je udaljavanje određenih zaposlenika iz zgrade pod blokadom (odlukom plenuma), odlučivati o tome tko može ući i sl. (npr. novinari i sl.), odlučiti o puštanju javnosti u ustanovu i omogućiti im sudjelovanje u blokadi (npr. drugi srednjoškolci, građani..)

 

Unaprijed hvala!

Učenici SMŠ-SB

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Hvala ali nismo našli nikakve smjernice niti članke po kojima se uređuje postupanje učenika u borbi za svoja prava osim da se obrate ravnatelju koji je dužan zastupati prava učenika, no problem nastaje kada se ravnatelj ogluši na zahtjeve učenika i uz to prijeti učenicima za vrijeme blokade, pa nam odgovori trebaju kako bismo se zaštitili na sljedećoj skorašnjoj blokadi.

 

Učenici SMŠ-SB

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako ekipa - kada se redovni instrumenti zaštite prave da "ne vide, ne čuju i ne mogu govoriti", što dovodi do ovakvih ekscesa tipa blokade i slično - najbolji put za izboriti se za nešto je putem javnosti. Odnosno pustiti da javni pritisak učini svoje.

 

Ključ vam je dobra organizacija (koja danas ne bi smjela biti problem) te jedinstvenost. Pozovite ministra obrazovanja, ujedno mu i napišite u čemu je problem i zašto ga zovete, te poteze svog ravnatelja. Pozovite i gradonačelnika/župana (ovisi u čijoj je "ingerenciji" školstvo - to si provjerite) istim dopisom. Ako oni ne žele da se odazovu, otiđite vi do njih i tražite prijam. O navedenome svakako obavijestiti i predstavnike medija i pozvati ih.

 

E sad, ono što je VRLO VAŽNO : jedno je dignuti se i zauzeti za svoja prava na jedan kulturan, civiliziran i ljudski način, a nešto sasvim drugo je učiniti to kao "divljak". Navedeno ne smijete nikad smetnuti s uma, jer granica između to dvoje je ponekad vrlo tanka, ali izuzetno bitna, jer će zapravo reći najviše o vama te posljedično i o onome za što se zauzimate (a o čemu, usput rečeno, baš i niste previše napisali, ali to je vaše pravo). Stoga, suzdržite se od ovih "izbacivanja" i "udaljavanja" koje spominjete i bilo kakvih drugih nasilnih postupaka, jer ćete time samo nanijeti štetu sebi i "projektu".

 

Što se propisa tiče, prije svega pogledajte si Statut škole i Kućni red, te, ne znam jesam li vas najbolje shvatio, pa ću vam staviti i link - http://www.zakon.hr/z/444/Zakon-o-javnom-okupljanju

 

I kako se kaže - srca vruća, a glave hladne. Sretno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Učenici SMŠ-SB

A čl.26-28,51.st.2, koje će vas odvesti na drugi dio propisa te ćete tamo vidjet kako priča ide.Za početak morate (da budete pravno u pravu) pronaći gdje vas se zakida ili van se ne dozvoljavaju neka propisana prva.Kada to znate onda je lako izboriti se za svoja prava.Najgore je ako vi samo mislite da imate neka prava a to nigdje nije zapisano jer pravo i pravda su dvije različite kategorije.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija