Jump to content

Ograđivanje zemljišta neposredno uz prometnicu - ugrožavanje sigurnosti prometa?


T0m0

Preporučene objave

Jučer sam, izlazeći svojim vozilom sa parkirališta na prometnicu, zapeo za željezni stupčić visine 40-tak cm, koji je susjed na susjednoj parceli postavio na samu bankinu (doslovno pedalj od asfaltne prometnice), te si oštetio prednji branik na vozilu. Svjestan sam toga da je odgovornost na meni što nisam uočio taj stupčić, pošto mi je bio s desne strane u mrtvom kutu, ali je postavljen doslovno na među, između parkirališta veterinarske ambulante i druge privatne parcele, i pedalj od prometnice. Inaće, osim tog stupića, postavio je još i cijelom dužinom svoje parcele uz prometnicu ubetonirane željezne stupiće na svakih 3 m duljine, kako se nitko ne bi mogao parkirati na zelenu površinu pred njegovom kućom.

Pitanje 1:

Smije li se takve stupiće postaviti neposredno uz prometnicu na takvoj udaljenosti, jer je to još uvijek dio prometnice, zar ne?

Pitanje 2:

Ako se već možda i smije na ovaj način ograditi svoje zemljište, smije li se ograditi dio gradskog zemljišta uz prometnicu ispred svoje kuće, jer privatni posjed osobe koja je ogradila zemljiše pred svojom kućom poćinje tek nekih 5 m od prometnice (drugim rijećima, stupiće nije postavio na svoje, već gradsko zemljište pred svojom kućom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro pitanje.

Ovako prijatelju, i ja imam zelenu površinu ispred svoje kuće, koju redovito kosim a nije moja već gradska, ali na toj istoj površini ne smijem parkirati svoje vozilo, odlagati ogrijevno drvo za zimu (dok ne dođe pilar) i sl, a ne pada mi na pamet da je ogradim, jer nije moja, pogotovo ne stupićima na bankini koja bi trebala biti sastavni dio prometnice.

Pitanja su više usmjerena na to, što o tome kaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Što je sve prometnica, dokle se rasprostire u stranu? Je li to samo asfalni dio, ili tu spada i bankina, i sl., te što smije biti na toj bankini i koliko daleko, te kako to mora biti označeno.

Pretpostavljam da na prometnici, pa tako i na bankini smije biti (trajno postavljeno) samo ono što je postavljeno od strane poduzeća za ceste ili nekog njihovog partnera, a da je postavljeno po njihovom nalogu, u skladu s propisima o sigurnosti prometa na castama, gdje je regulirana svrha, dimenzije, vrsta materijala, boja (radi uočljivosti i sl.) i drugo.

Po meni je ponašanje osobe koja je postavila te stupiće samovoljno, egoistično i neodgovorno a kao rezultat frustracije što mu neki nesavjesni vozači gaze (parkiraju) zelenu površinu ispred kuće, jer ti stupići su visine 40-tak cm, bojom neupadljivi, željezo debljine 6/4", čvrsto ubetonirani u zemlju. Iz čega proizlazi ono: "Pa ako se baš hoćeš parkirat' ovdje, potrgaj si auto.". Ali što je s onima koji će tu slućajno zapeti, kao što sam ja zapeo za stupac ubetoniran u sami rub ivićnjaka parkirališta na spoju s cestom, prilikom izlaska s parkirališta u rikverc, a koliko sam upoznat od strane djelatnika veterinarske ambulante (čije je parkiralište), ja nisam prvi, a vjerojatno ni posljednji koji je zapeo za taj stupić.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija