Jump to content

DNK analiza


pivodavac

Preporučene objave

Molim odgovor na pitanje:

Prije dvije godine umro mi je sin sa 22 god. Dva mjeseca prije smrti dobio je curicu , ali nakon smrti cura s kojom je dobio djete nije htjela iz inata da upiše ime oca več je napisala da je otac nepoznat. Sad nakon dvije godine želi upisat ime oca ,ali joj treba moja DNK analiza ,a ja se tome protivim , dali me može prisiliti na DNK ja osobno nisam vidio nikad djete i nevjerujem da je to djete moga sina , a i ne interesira me to više. Zašto nije odma upisala ime oca kaže da nije mogla jer je bila maloljetna ( 16 ) god. ni to nevjerujem i dali se može dogoditi da ja kao otac umrlog sina i njegova majka plačamo alimentaciju za to djete jer majka djeteta nigdje ne radi i nema nikakvih prihoda .

Hvala Ivan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim da mi odgovorite zašto bi mi plačali alimentaciju za pokojnog sina koji je bio punoljetan kad je umro i ostavio curu i djete , pa zar roditelji odgovaraju za postupke i punoljetnog djeteta nakon 18 god. starosti?

 

Ne gledajte to kao "odgovornost" za punoljetnog sina, nego gledajte kao činjenicu da ste možda dobili unuka ili unuku. Dijete nije ništa krivo. Ako dijete zaista jeste od Vašeg sina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obveza bake i djeda iz clanka 216.OZ nastaje samo ako roditelj kojem je DOSUDJENA OBVEZA davanja uzdržavanja nije u stanju davati to uzdržavanje.

 

Zato sam i napomenuo kako mi nije poznata praksa vezana uz ovaj slučaj, ali ponavljam - nigdje izrijekom u čl. 216. OZ-a ne stoji uvjet "dosuđenosti obveze uzdržavanja roditelju", pa slijedom toga ni ne vidim razlog zašto ne bi moglo ići. Osim ako imate praksu po tom pitanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlog zbog cega me tema zainteresirala lezi upravo u tom iskoristavanju.

Naime,lijepo se nudilo doticnoj da upise prezime umrlog,sto je sve odbila,pa kad joj je neko nafilovao glavu da bi mogla izvuci korist iz toga,okrece pricu,a nesporno je da bi doista roditelji umrlog prihvatili odredjene vidove brige oko djeteta,jer bi ih isto to dijete uvijek podsjecalo na njihovog umrlog sina,naravno sve pod pretpostavkom da je uistinu to "pravo unuce",odnosno dijete umrlog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tome i je zapravo bit, Matrix.

 

Siguran sam kako će baka i djed, ukoliko to doista jeste njihov/a unuk/a, svakako brinuti o njoj/njemu i bez suda. Iako je možda malo ružno to tako percipirati - to može biti "druga" prilika. Ali ako je majka zbilja "motivirana" isključivo novčanim razlozima, onda će se i to pokazati upitnim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da se smatra da jedan roditelj sam skrbi o djetetu ako je onaj drugi roditelj umro (itd), kako bi preminula osoba mogla biti obveznik uzdržavanja... Doduše, uzdržavanje od oćuha ili maćehe je moguće ako je dijete u trenutku roditeljeve smrti živjelo s tim roditeljem i maćehom/očuhom, ali je odredba eksplicitna.

 

Usput, prema čl.244 st.2, osoba koja je bila podredno dužna uzdržavati, a uzdržavala je, ovlaštena je zatražiti naknadu tužbom od osobe koja je prije nje bila dužna uzdržavati. Dakle, po logici stvari, očevi roditelji bi, osim dužni uzdržavati, isto tako i ovlašteni tužiti svog preminulog sina...

 

Ali, napomenimo i nasljeđivanje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija