Jump to content

Oporuka i njeno osporavanje


Dubrovcanin

Preporučene objave

Štovani molio bih vas pravni savjet u vezi sastavljanja oporuke. Moji majka i otac žele sastaviti oporuku kojom bi svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu oporučno ostavili meni ili mom sinu. Najvrijednija imovina kojom raspolažu je stan od 55 m2 koji se nalazi u Dubrovniku. Moj otac je, prije nego je oženio moju majku, imao drugu ženu s kojom ima dvoje odrasle djece. Nakon razvoda ta djeca su ostala živjeti s majkom u Zemunu i Beogradu gdje i danas žive a državljani su Republike Srbije. Tom prilikom otac im je ostavio društveni stan koji je dobio od jednog zemunskog poduzeća (Planum). Obzirom da moji otac i majka danas imaju samo mene kao sina (moj stariji brat preminuo prije 8 godina, a ima jednu odraslu kćer) te moju djecu i kćer mog pokojnog brata kao unuke, postoji li mogućnost da očeva djeca iz prvog braka osporavaju oporuku u kojoj bi moj otac svu imovinu ostavio meni ili mome sinu (kćer pokojnog brata je suglasna s tom i takvom oporukom)? Naime očeva djeca iz prvog braka s mojim ocem su jedva održavala kontakte, posjetili su ga samo jednom u životu, zadnji puta su se vidjeli prije gotovo 40 godina, a sad ta djeca vrlo drsko vrše pritisak na njega da im oporučno ostavi svoj dio stana u Dubrovniku (stan je bio društveni, a već 17-18 godina ga moj otac uz moju pomoć otkupljuje). Moram naglasiti da ja živim u drugom stanu u Mokošici koji je kupljen na kredit MORH-a koji otplaćujem već 16 godina, a rok otplate je 35 godina. Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ubuduče otplatu stana vrši na očevo ime ali da se vidi ko je uplatitelj rata za otkup stana.

djeca mogu postaviti zahtjev za nužnim djelom.

najbolje bi bilo napraviti ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju.

isključena je mogučnost nasljeđivanja pa i nužnom nasljednioku.

 

 

ili sa ocem sklopite ugovoir o zajmu za novac potreban za otplatu stana (bez kamata za prvu godinu a nakon toga zakonske zatezne kamate).

nasljednici stana (i nužni ) dužni su vračati zajam.

ako ga zatražite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija