Jump to content

Srkbništvo nad djetetom od 17 godina


frankocean

Preporučene objave

Zanima me mogu li ja kao 17-godišnjakinja odlučiti s kim ću živjeti nakon rastave mojih roditelja? Pročitala sam negdje da mogu ako dobro obrazložim sudu svoju odluku? Mama je trenutno nezaposlena ali ćemo živjeti kod bake i dide (njezinih roditelja) koji dobro stoje financijski. Također, može li se odrediti da kuća u kojoj smo živjeli (ja, otac i mama) koja je stečena prije braka, ostane potpuno njemu (dakle ne meni) pod uvjetom da je alimentacija pola njegove plaće? Da ne zaboravim da je tokom svih ovih godina dolazilo do užasnog psihičkog i jednom fizičkog nasilja od strane oca, te je dotični i alkoholičar...

 

Molim vas da netko što prije odgovori jer je HITNO!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me mogu li ja kao 17-godišnjakinja odlučiti s kim ću živjeti nakon rastave mojih roditelja?

 

Definitivno će vas se pitati. U pravilu, kod djece koja uskoro više neće biti djeca (mislim na punoljetnost) - njihovo mišljenje se poštuje.

 

Također, može li se odrediti da kuća u kojoj smo živjeli (ja, otac i mama) koja je stečena prije braka, ostane potpuno njemu (dakle ne meni) pod uvjetom da je alimentacija pola njegove plaće?

 

Uzdržavanje se ne može uvjetovati niti koristiti kao argument nekih pregovora.

 

Da ne zaboravim da je tokom svih ovih godina dolazilo do užasnog psihičkog i jednom fizičkog nasilja od strane oca, te je dotični i alkoholičar...

 

Po ovome - ne trebate se bojati da bi bili povjereni ocu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda bismo mogli napomenuti da postupak razvoda braka traje, a očito još ni posredovanja nije bilo. Kako je djevojka već 17-togodišnjakinja, vrlo lako moguće da do njene punoljetnosti neće biti okončan postupak. U trenutku stjecanja poslovne sposobnosti punoljetnošću, više neće biti povjeravanja nekom od roditelja, kao ni odluke o njenom uzdržavanju (kao odluka iz presude o razvodu braka roditelja joj). Moći se sama odlučiti gdje će živjeti, a radi uzdržavanja će morati tužiti ona, kao osoba u čije ime roditelj(i) više ne mogu tražiti ostvarenje njenih prava.

 

Nadalje, bračnu stečevinu stječu bračni drugovi, a dijete s ni jednim od njih nije nikada sklopilo brak. Kako je uzdržavanje pravo djeteta, a kod bračne stečevine riječ o pravu i imovinskim odnosima (bivših) bračnih drugova (ne i djeteta), kako je već rečeno, ne može se jedno drugim prebijati niti uvjetovati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija