Jump to content

Darovni ugovor ili nešto drugo?!


nikol4

Preporučene objave

U malom sam problemu oko pravnih stvari u vezi nasljedstva koje trebam dobiti ali još uvijek nije na meni. Stvar je sljedeća, pa vas molim za bilo kakav pravni savjet i pomoć.

Otac mi je poginuo prije moga rođenja, a on je bio jedinac u porodici (kao što sam i ja sada). Sva imovina koju je trebao naslijediti bi po nekoj logici trebala meni pripasti. E sad, sva ta imovina još uvijek glasi na dedu (radi se o kući i okokućnici, a ima i određeni dio šume, ali to sa šumom je malo komplikovanije pa možemo to izostaviti za sada). Deda je dosta star i čisto sumnjam da bih ga mogao vozati do odvjetnika, bilježnika, sudova i ostalih "institucija". Da li se ta imovina može prepisati na mene darovnim ugovorom ili deda mora sastavljati testament (mislim da to nije napravio) i da li postoji praksa da ja pred njega dovedem odvjetnika/bilježnika (ovisi tko mi je potreban za tako nešto) pa da na taj način to rješavamo? Molio bih vas za bilo kakvu pomoć čisto da znam odakle početi i kako da se postavim prema cijeloj situaciji. Slobodno pitajte ako nešto nije jasno. Hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako baka više nije živa, i s obzirom da je otac bio jedinac - imate opcija kol'ko hoćete.

 

Darovni ugovor, ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, a glede oporuke ne vidim smisao s obzirom da ste vi jedini nasljednik.

 

Primjerak darovnog ugovora možete kupiti u Narodnim novinama i sami popuniti, a glede ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju imajte na umu kako isti moraju biti "sastavljeni u pisanom obliku te ovjereni od suca nadležnog suda ili potvrđeni (solemnizirani) po javnom bilježniku ili sastavljeni u obliku javnobilježničkog akta."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija