Jump to content

molim savjet


in medias res

Preporučene objave

Molim Vas za savjet. Suprugu se nudi na poklon (darivanje) poljoprivredno zemljište na kojem se nalazi manji pomoćni objekat koji nije legaliziran. Objekat nema provedenu infrastrukturu. Moje je mišljenje da se prijepis vlasništva ne može obaviti prije nego se objekat legalizira od strane sadašnjeg vlasnika. Jesam li u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo biste trebali napraviti uvid u zemljišne knjige kako biste provjerili je li predmetna nekretnina upisana odnosno je li zemljište upisano u zemljišne knjige, te tko je uknjižen kao vlasnik istog. Najbolje je da izvadite novi izvadak iz zemljišnih knjiga iz kojeg možete vidjeti je li darovatelj upisan kao vlasnik nekretnine (dakle provjeriti da li je ispunjena pretpostavka o knjižnom predniku), te ispunjavaju li isprave temeljem kojih se traži upis (u ovom slučaju to bi bio darovni ugovor) sve zakonske pretpostavke za uknjižbu prava vlasništva.

 

Ukoliko su te pretpostavke zadovoljene, za sam prijenos prava vlasništva u zemljišnim knjigama nevažno će biti da li je objekt na čestici legaliziran, odnono neprilaganje dokumentacije (dozvola, potvrda i sl.) iz područja prostornog uređenja i gradnje nije zapreka za prijenos prava vlasništva u zemljišnim knjigama-ali napominjem samo za prijenos prava vlasništva. Druga je stvar ako se u zemljišnim knjigama pored toga traži i upis objekta, onda je potrebno priložiti svu dokumentaciju koju propisuju propisi o prostornom uređenju i gradnji ukoliko ih već nije katastar po službenoj dužnosti dostavio zemljišnoknjižnom sudu prilikom upisa objekta (objekata) u katastarskom operatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je Mao,u potpunosti se slazem s vasim navodima,buduci da Članak 9. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima,odredjuje pravno jedinstvo nekretnine;

- Pojedinačnu nekretninu čini zemljišna čestica, uključujući i sve što je s njom razmjerno trajno povezano na njezinoj površini ili ispod nje.

- što je na površini zemlje, iznad ili ispod nje izgrađeno a namijenjeno je da tamo trajno ostane, ili je u nekretninu ugrađeno, njoj dograđeno, na njoj nadograđeno ili bilo kako drukčije s njom trajno spojeno, dio je te nekretnine sve dok se od nje ne odvoji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija