Jump to content

Problem - upis nekretnine u zemljišne knjige


Seraphime

Preporučene objave

Ovdje je riječ o poprilično zakompliciranoj situaciji. Kuća datira iz 1941.g., te posljednji vlasnički list je iz iste godine na ime vlasnika koji više nisu živi. Treći vlasnik kuće, koji je kupio objekt cca 1960.g. je djed od mog dečka. Nikad se nije upisao u ZK, upisan je u katastar. Nakon smrti djeda sud je izdao rješenje o nasljeđivanju po kojem se navedena nekretnina dodjeljuje njegovim četvero djece. Od tih četvero djece, troje je potpisalo darovnicu na moga dečka. Navedeno rješenje o nasljeđivanju i darovnice su na kraju ispale bezvrjedan papir, jer se na osnovu istih ne može upisati vlasništvo ( napominjem, da smo prije tjedan dana morali platiti porez na darovanu nekretninu koja se ne može upisati u zk).

 

Nadalje, moj dečko živi u toj kući 37 godina. Prije par godina se pojavio nasljednik 1/4,njegov ujak,kojeg je mama sa pedeset i kusur izbacila na ulicu. Dva puta dok je dečko došao sa posla doma u kuću u kojoj živi cijeli život našao je razvaljenu i promjenjenu bravu, te razbijeno pola objekta jer dotični smatra objekt svojom kućom, mada zadnjih 40 god nije kročio u nju (iščupane pločice, razbijeni beton, itd.). Također je doveo pse kako bi spriječili ulazak mog dečka u kuću. Naravno, kako nije mogao ući u kuću, dečko je pozvao policiju koja je ujaka oba puta odvela, te je sud oba puta donio odluku da mora napustiti objekt i vratiti sve što je uništeno u početno stanje. Na žalost ni sa sudom ni policijom ništa nije postignuto.

 

Osnovno pitanje: Da li moj dečko može upisati vlasništvo u zk na osnovu činjenice da 37 godina živi u navedenoj kući (od rođenja) i uz to još posjeduje darovne ugovore? Da li možda ima pravo na cijelu nekretninu (uzimajući u obzir da je ujak koji se pojavio vlasnik 1/4 po rješenju o nasljeđivanju, koji nikad neće biti upisani u zk zbog nesređenosti papira). Od dokumentacije dakle posjeduje samo katastar na ime pokojnog djeda, i rješenje da je objekt izgrađen prije 1968.

 

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravila sam na važnu činjenicu. Taj ujak je prijevarom svog oca natjerao da mu potpiše da je vlasnik cijele nekretnine. Otac, pokojni djed od mog dečka je to odmah shvatio, te je tužio tog ujaka. Sud je donio pravomoćnu presudu (sve skupa je trajalo 20 godina) da taj ujak nema pravo na nekretninu sukladno toj lažnoj darovnici ( ujak je sam potpisao darovnicu falsifirajući potpis od svog oca ). Ujak je prije četiri godine došao, promjenio brave i stavio pse, 6 godina nakon smrti oca i staratelja mog dečka bez obzira na presudu od suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

podnijeti užbu za utvrđivanje vlasništva(protiv nasljednika upisanih vlasnika).

 

ili ako posjeduje kupoprodajni ugovor i rješenja o nasljđivanju

tražit stjecanje vlasništva dosjelošču.

 

tužba je možda brže i jednostavnije rješenja ako nasljednici priznaju vlasništvo odmah u odgovoru na tužbu ili na prvom ročištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Neka Vaš dečko uzme kupoprodajni ugovor , rješenje o nasljeđivanju i pravomoćnu presudu ,te otiđe odvjetniku da mu sastavi tužbu za utvrđenje prava vlasništva kupoprodajom i dosijelošću .U tužbi treba obavezno napisati da će presuda zamijeniti tabularnu ispravu , te

predvidjeti donošenje presude zbog ogluhe .

Samo sastavljanje tužbe košta 50% od pune cijene . Predložite svjedoke (1 ili 2 )

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija