Jump to content

Postavljanje skele-suglasnost suvlasnika


Marin75

Preporučene objave

Dakle u kući sam od nekoliko katova (4) sa nekoliko suvlasnika. Nije etažirana, dakle nismo upisani u vlasništvu po etažama, nego je svatko u "svom" posjedu i u katastru piše 1/8 po vlasniku.

S obzirom da je kuća stara nekih 40 godina, za dio (veći) ima dozvolu ali moram priznati da je svatko bio komodan i radio bez dozvole nekakve nadogradnje/preinake. Nitko nije nikoga prijavljivao.

Tako sam i ja ima nekih 15 godina podigao za nekoliko redova staro nisko potkrovlje i napravio stan sa kosim krovom. Ne ponosim se s tim, naravno.

Međutim, s obzirom da na jednoj strani nelegalno podignutog kata nisam ožbukao gole zidove a htio sam navedeno napraviti kasnije, pojavio se problem. Jedan od suvlasnika mi naknadno nije dao da postavim skelu (moram se nasloniti na njegov posjed) i navedeno ožbukom bez da mu dam neke ustupke, a nisam mogao tražiti niti dozvolu za navedeno ili zaštitu suda jer je kat/potkrovlje ilegalno podignut.

Sada smo se svi suvlasnici nekako dogovorili da idemo zajedno u legalizaciju i to je pri kraju i ubrzo ćemo predati sve papire za cijelu kuću.

Mene zanima s obzirom da će tada sve biti legalno (naravno, nakon što platimo kazne) da li mogu i na koji način tražiti postavljanje skele, bez dozvole tog suvlasnika?

Moram napomenuti na navedenom katu već jako prokišnjava i vlaži i da je navedenu sanaciju neophodno što prije napraviti.

Zanima me da li kada predamo papire za legalizaciju i kada svi platimo kaznu za legalizaciju, odnosno kada kuća bude u cijelosti legalna, da li ću moci, kako I od koga dozvolu da postavim skelu usprkos činjenici da će se vjerojatno jedan od suvlasnika čestice buniti? tražiti zaštitu suda ili?

 

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vanjski zidovi zgrade su zajedničko vlasništvo ili suvlasništvo.

zemljište oko zgrade je u suvlasništvu svih suvlasnika zgrade (osim ako se drugačije ne dogovore)

ako sam snosiš trošak žbukanja vanjskog zida zgrade nije potrebna suglasnost svih suvlasnika.

čekaj da zgrada bude legalizirana pa traži participaciju grada za izvođenje izolacije i fasade na vanjskom zidu zgrade. zid je zajednički i plaćanje je mogućeiz pričuve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru...

Koliko sam shvatio, imam pravo sanirati zid ili o vlastitom trošku ili iz pričuve! To je moje Pravo! E sad kako ga ostvariti.....

 

Pošto je situacija jako delikatna, odnosno suvlasnik će sigurno raditi probleme..... Mogu li se ikako osigurati da kada dođu građevinski radnici (naravno nakon šta sam prethodno obavijesito sve suvlasnike o dolasku, sanaciji i slično) da mi navedeni suvlasnik neće raditi probleme? Mogu li tražiti pismeno riješenje suda ili slično po kojem mi je navedena sanacija dozvoljena i na osnovu kojeg ako suvlasnik bude radio problema mogu zvati policiju i njima pokazati to riješenje, a onda da oni eventualno "umire suvlasnika". Stvar je u tome da će suvlasnik sigurno napraviti cirkus a želim što mirnije navedenu sanaciju obaviti. Mislim da bi riješenje suda bilo dovoljno po kojem bi ga policajci prvi put kada nešto pokuša zamolili da odstupi. U protivnom bez papira ne znam kako će policija reagirati kada dođe. Ne želim dovoditi građevinske radnike koji neće moci obaviti posao.

 

Dakle, mogu li unaprijed tražiti zaštitu suda u obliku nekog riješenja, jer će mi suvlasnik sigurno raditi probleme ili postoji i neka druga opcija?

 

Hvala vam puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ti je za radove potrebano korištenje njegovog stana tada ti treba suglasnost tog susjeda.

za izvođenje radova koristiš zajedničku nekretninu (ako sam dobri shvatio)

izvođenje radova na fasadi zgrade nemože zabraniti jedan suvlasnik niti korištenje zajedničkog zemljišta.

može doči do fizičkog obračuna i pokušaja zabrane radova.

dogovori se sa upraviteljem zgrade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemamo upravitelja zgrade, rijeć je o tome da je to kuća od 4 kata. Ja sam na četvrtom katu a on u istočnom dijelu prizemlja.

Kako je oko kuće samo i uglavnom prolaz odnosno zamljište, gospodin suvlasnik je ima 10-ak godina u prizemlju odlučio sa jedne strane malo produžiti stan za nekih 20 kvadrata uz kuću i sve je natkrio betonskom ploćom a okolo je kao " njegovo dvorište". Naravno za to nema papire, sve je nelegalno, ali je u posjedu. Meni upravo na tom dijelu treba postaviti skelu jer je na istočnoj strani na četvrtom katu potkrovlja neožbukani dio. Drugog načina postavljanja skele nema, zvao sam nekoliko građevinskih firmi. Ali on dobrovoljno neće dozvoliti da sutra radnici uđu u "njegovo dvorište". Dakle on ne dozvoljava dobrovoljno da saniram gole zidove nego traži odnosno ucjenjuje ili da mu dam novac ili da mu ustupim određene kvadrate. Što je bolesno bezobrazno jer je ionako svoj dio kuće već dobio dobrim dijelom na prevaru ali ne bih sada o tome niti je bitno.

Smeta me da sutra kada legaliziramo sve ja njega teoretski moram moliti za svaku sitnicu, odnosno on me može ucjenjivati. Shvatio sam da imam pravo sanirati goli dio kuće, ali to je toerija, htio bih se zaštiti nekim papirom... a izgleda da će to biti komplicirano.

Dakle, na kraju mogu li tražiti zaštitu suda u cijeloj ispričanoj situaciji ukoliko mi on ne dozvoli postavljanje skele? Naravno da će sve biti legalizirano ali će upravo legalizacija biti dvosjekli mač, odnosno istočno dvorište koje je ujedno i "njegov posjed" bit će legalno i on će sigurno na teži me način pustiti da uđem.

Dakle molim vas opcije? Da li nakon legalizacije da pokušam mirno, tako da obavijestim sve suvlasnike da ću sanirati neožbukani dio kuće, a ukoliko me navedeni suvlasnik sprijeći onda da ga tužim? Ima li drugih opcija?

 

Nadam se da sam sada bio jasan. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija