Jump to content

Utvrđivanje pravnog interesa kao temelj za zahtijevanje ništavnosti KU


Jethro

Preporučene objave

dva brata još nisu suvlasnici kuće koja je obećana njima biti prodana pola-pola. jedan (A) proda nekretninu (udio) nekoj ženi prije nego ju je kupio, jer je "tako mu je obećano - da će mu se prodati".

 

tako je i bilo kako je i obećano\predviđeno.

 

pola jednom (A), pola drugom (B), kako je i bilo predviđeno, ali prodaja B kasnije i to tek nakon godine dana. dakle, vlasnik B postaje tek godinu dana iza žene.

žena se (dakle prije B) išla knjižiti na gruntovnicu sa KU sa A i KU A sa čovjekom koji mu je prodao (oboje predaje u jednom predmetu) i prolazi uknjižba.

Datumi ne pašu. prvo je kupila od čovjeka koji nije bio vlasnik, a onda je vlasnik prodao A. riječ je o kojih mjesec dana razlike, no ona se uredno knjižila.

sad su žena i brat B suvlasnici.

 

žena sada traži razvrgnuće suvlasništva civilnom diobom sa bratom prodavača, a koji to ne želi nikako.

ima li B pravni interes utvrđivanja da je KU brata i te žene ništavan\ništetan (potpisan je prije nego je isti kupio dio kuće, a kojega je kasnije ipak dobio?)? B može jeftino kupiti od A!

 

brat A je nedostupan, prodavač A isto, no oni i žena su zadovoljni. svi osim brata B (koji je postao tek kasnije vlasnik) koji želi učiniti ugovor ništetnim i vratiti na stanje prije kupnje (nejasno, jer gubi i svoj status vlasnika, no inat je u igri)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vezi navedenog je zanimljiva odluka Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine broj 070-0-Rev-08-001687 od 15.09.2009. g.)

<<OKOLNOST DA TUŽITELJICA, KAO PRODAVAC, U VRIJEME ZAKLJUČENJA UGOVORA O PRODAJI STANA NIJE BILA UPISANA U ZEMLJIŠNOJ KNJIZI KAO VLASNIK STANA NEMA ZA POSLJEDICU NIŠTAVOST UGOVORA UKOLIKO SE TUŽITELJICA, NAKON ZAKLJUČENJA TOG UGOVORA, UKNJIŽILA KAO VLASNIK STANA, NAKON ČEGA SE I KUPAC, OSNOVOM UGOVORA O PRODAJI STANA, UKNJIŽIO KAO VLASNIK STANA.>>

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija