Jump to content

Kremiranje


lewis

Preporučene objave

Kakvi su naši propisi o postupku s kremiranim ostacima.

Mogu li se oni držati u kuči, ili prosuti u more i sl. ili se moraju obavezno polagati u propisane grobnice.

 

Odlično pitanje.

Osobno i mene zanima. Zakon o ...... . Susjed je sebi i suprugi za života od strane ovlaštenog klesara dao napraviti grobnicu pozamašne financ. svote. Djece nisu imali.

Nasljednici.... mislim u trečem koljenu, istu prodaju.

Temeljem toga proizlazi...tko si bio i što, nakon prodaje grobnog mjesta niti spomena o pokojnicima. Znam da Komunalne firme ili sl. nadležne firme, institucije, za održavanje groblja nakon 20-tak god. ista prodaju ako nitko o njima ne plača grobnu naknadu i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ostaci mogu biti razasuti npr. po cvjetnom prostoru - iz prethodnog linka:

"... kod kremiranja nije nužno kupovati grobno mjesto, pepeo je moguće prosipati u Gaju urni, Sunčana poljana na zagrebačkom Krematoriju."

Pravilnik u čl. 4 predviđa:

"... krematorijska groblja za polaganje urni i/ili »prosipanje« pepela ..."

 

 

2. Po moru - Glas Istre kaže da treba odobrenje, vjerojatno se misli na ovo (ne navode se 'ostaci'):

Zakon o grobljima Čl. 12

"(3) Umrlog se može ukopati i izvan groblja samo uz odobrenje koje daje tijelo jedinice lokalne samouprave ..."

A možda i ne može (iz Novog lista):

"Želio je nakon smrti biti razasut u Plominski zaljev, no prema hrvatskim zakonima tu mu želju legalno nije bilo moguće ispuniti."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
Da li se što mijenjalo po pitanju prosipanja pepela iz urne?

 

U biti nije ništa posebno. Naime, iako je novim Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti (2015) određeno da se pogrebnici, tj. fizičke ili pravne osobe koje se bave obavljanjem pogrebničke djelatnosti mogu uz ostalo, organzirati prosipanje pepela pokojnika u prirodi (more, rijeke, šume, planine, livade i sl.), ostaje pitanje dozvole JLS koje prema propisima Zakona o grobljima svojim odlukama propisuju sve ostalo. Pa tako i da li će ili ne dozvoliti prosipanje pepela i pod kojim uvjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači nakon kremiranja potrebna je još samo dozvola JLS da se može prosipati u more u ovom slučaju - ako imaju to predviđeno u svojim propisima?

Ako nemaju, nema dr mogućnosti?

Hvala na odgovoru!

 

Ažurirano

 

Nije potreban neki dogovor s lučkom upravom ili nešto sl.?

Tom činu mora prisustvovati neka "službena" osoba?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije potreban neki dogovor s lučkom upravom ili nešto sl.?

Tom činu mora prisustvovati neka "službena" osoba?

 

Zakon o pogrebničkoj djelatnosti

Čl.8

(1) Pogrebničkom djelatnosti u smislu ovoga Zakona smatra se:

...

– organizacija prosipanja pepela pokojnika u prirodi (more, rijeke, šume, planine, livade i sl.)

 

U prijevodu, ako JLS da dozvolu za prospanje (djelomično ili potpuno, zavisi od odluke), pogrebnik i to sve trebao organizirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što kaže G, vaše je da zatražita dozvolu. Ako nemaju nikakove odluke, imaju pozitivne propise da mogu dati dozvolu. Naime, ni jedan zakon ili pravilnik ne zabranjuje da članovi obitelji slobodno raspolažu urnom sa ostacima pokojnika. Što propisuje Zakon o pogrebničkoj djelatnosti već sam vam naveo, a Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje da se prijenos urne s pepelom obavlja bez sprovodnice a nema ni jedne odredbe oko prosipanja pepela niti prekršajne odredbe za to. Također niti pravilnik o uvjetima i načinu prijenosa, pogreba i iskopavanja umrlih osoba ne regulira ovu problematiku niti predviđa kazne. Dakle samo Zakon o grobljima regulira ukop preminulih izvan groblja ali uz suglasnost JLS nadležno za komunalne poslove, uz prethodno mišljenje tijela JLS zaduženog za pitanja zdravstva.

 

Uz sve ovo, negdje sam pročitao i mišljenje Ministarstva za zaštitu okoliša, da se zahtjev za prosipanje pepela na lokaciji po želji pokojnika ili obitelji može poslati direktno njima, te da u pravilu takove zahtjeve odobravaju.

 

Ostaje jedino zabrana s religijske osnove, prema novim smjernicama Vatikana oko kremiranja u kojima se kaže da se pepeo pokojnika ne smije prosipati ili držati kod kuće, tj. pepeo mora počivati na svetom tlu, odnosno groblju, crkvi ili svetištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ne bih imao tu nikakvih moralnih ograda! Budući da mojim pepelom moja obitelj može slobodno raspolagati, tih 2,5 kg mogu biti bilo gdje i ne moraju biti nigdje a sasvim je čudno da netko mora pitati da li me smije prosuti sa barke u more! (to bi bio moj izbor):palac:Problem bi se eventualno mogao javiti ako bi se radilo o javnoj ceremoniji uz muziku i više prisutnih osoba tako da bi netko iz JLS mogao saznati i pokrenuti postupak za prekršaj koji u stvari ni nije normiran! Mirne duše se prosipajte:skakuce:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem bi se eventualno mogao javiti ako bi se radilo o javnoj ceremoniji uz muziku i više prisutnih osoba tako da bi netko iz JLS mogao saznati i pokrenuti postupak za prekršaj koji u stvari ni nije normiran

 

Ili ako netko od obitelji postavi pitanje gdje su ukopani pokojnikovi ostaci.

 

...sa barke u more!

 

No da nastavimo u revijalnom tonu, poznanik je izrazio želju da mu pepeo prosipaju ispred doma umirovljenika kad sve smrzne i zaledi, da ne bi tko od korisnika pao i slomio kuk...dance32.gif

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija