Jump to content

Novi ZOR - godišnji i blagdani


RagingBull

Preporučene objave

Lijep pozdrav,

 

ovako htiob bih nešto potvrdno što pretpostavljam da je točno, glede godišnjeg za vrijeme blagdana, imam godišnji u tjednima, tj. 4 tjedna, znači bio sam na godišnjem tjedan dana i jedan dan je bio blagdan dok sam bio na godišnjem. Kolko sam čuo blagdani se ne računaju u godišnji odmor, tako da bih trebao imati dan više godišnjega.

 

Poslodavac je rekao da po novome kad je godišnji izražen u tjednima sve se računa pa i blagdani.

 

Čitam novi zakon o radu i piše o godišnjem sljedeće:

 

Članak 79.

(2) Blagdani i neradni dani određeni zakonom, razdoblje privremene nesposobnosti za rad koje je utvrdio ovlašteni liječnik, te dani plaćenog dopusta, ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora

 

(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, ako bi po rasporedu radnog vremena radnik na dan blagdana ili neradnog dana određenog zakonom trebao raditi, a toga dana na svoj zahtjev koristi godišnji odmor, u trajanje godišnjeg odmora uračunava se i taj dan.

 

Jedino, ako bi bi i po rasporedu radio za blagdane onda bi se računao blagdan u godišnji.

Može potvrdni odgovor, ima li neka fora u zakonu novom ili kaj, da ja nisam pročitao, ajde par komentara ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako je u zakonu trajanje godišnjeg odmora navedeno u tjednima, u praksi se to može i mora preračunati u dane i to tako da se prema tjednom rasporedu rada utvrdi ukupan broj radnih dana koje radnik ostvari u vremenskom razdoblju od četiri tjedna (ako radi 5 dana u tjednu, onda je to minimalno 20 dana, ako je to 6 dana u tjednu, onda je to minimalno 24 dana godišnjeg odmora). Nakon toga sve je jednostavno - blagdan ne ulazi u godišnji (osim ako...) i tu više nema dileme.

 

Našla sam na netu mišljenje ministarstva, doduše iz 2012-e, ali se može primijeniti i sada. Da budete sigurni, sami pošaljite upit ministarstvu, odgovaraju kroz nekih tjedan do mjesec dana. Tada će te imati nepobitan dokaz svome poslodavcu.

 

Mišljenje o kojem pričam je na ovom linku http://www.mrms.hr/pitanje/clanak-56-utvrdivanje-trajanja-godisnjeg-odmora/ a izdvajam dio:

"Iako je najkraće trajanje godišnjeg odmora utvrđeno u tjednima, podsjećamo na odredbu članka 56. stavak 1. ZOR-a koja propisuje da se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu utvrđuje trajanje godišnjeg odmora duže od spomenutog najkraćeg trajanja tog odmora te broj radnih dana koji se uračunavaju u godišnji odmor radnika. Mišljenja smo da bi pri utvrđivanju broja radnih dana godišnjeg odmora radnika, trebalo uzeti njegov tjedni raspored rada. Minimalno trajanje godišnjeg odmora bi se izračunalo na način da se, prema tjednom rasporedu rada, utvrdi ukupan broj radnih dana koje radnik ostvari u vremenskom razdoblju od četiri tjedna."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija