Jump to content

nasljednici


bonita

Preporučene objave

Tko nasljeđuje imovinu iza umrloga? Da li imaju pravo njegova braća i sestre ili imovina pripada živućem bračnom drugu?

buduci da pominjete bracu i sestre umrle osobe,za pretpostavit je kako roditelji istog nisu medju zivima,glede cega pravilnom primjeno odredbe clanka 11.stavka 3,Zakona o nasljedjivanju,zivuci bracni drug nasljedjuje cjelokupnu imovinu ostavitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako netko može pomoći: dakle pokojna baka je zajedno s pokojnim djedom izgradila kuću da bi se nakon smrti djeda ponovno oženila i preselila u kuću "novog" djeda. Nedavno je baka umrla pa me zanima ima li "novi" djed ikakvih prava na njezinu kuću? Pretpostavljam da nema s obzirom na to da nije riječ o zajedničkoj stečevini jednako kao što ni mi nemamo nikakvih prava na njegovu kuću (koja je izgrađena prije njezina preseljenja u nju). Molim samo potvrdu da sam u pravu. p.s. baka i otac su svejedno još prije sklopili ugovor o darovanju kojim je kuća prešla u njegovo vlasništvo nakon smrti. Pa me sada zapravo zanima jel je potrebno ovjeravati taj darovni ugovor i bezveze trošiti novce ili "novi" djed i ovako nemamo nikakvo pravo na kuću. Nadam se da sam bi jasan :D Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste bili nimalo jasni, a čini mi se da ste si - svi skupa - i nepotrebno zakomplicirali život.

 

Za početak je nejasno u kakvoj je formi sklopljen darovni ugovor (terminologijom Zakona o obveznim odnosima: ugovor o darovanju nekretnine) kad kad kažete da ga treba još i ovjeriti. Također niste napisali da li je vaš otac ušao u posjed darovane kuće. Isto tako je nejasno da li je iza djeda proveden ostavinski postupak i, ako jest, zašto vaš otac nije stekao dio nekretnine nasljeđivanjem. Stanje u zemljišnim knjigama koje je odlučujuće za utvrđenje vlasništva nekretnina niste niti spomenuli, a još je manje jasno kako je vaš otac mogao steći vlasništvo te nekretnine (dakle, upisati se u z.k.) temeljem darovanja ako ugovor nije ovjeren. Isto tako je nejasno kako bi sada mogli ovjeriti ugovor ako je darovateljica pokojna.

 

Što se tiče nasljeđivanja iza bake: budući da je "novi djed" zakoniti suprug vaše bake, on je - zajedno s bakinim potomcima - nasljednik prvog nasljednog reda iza nje. Ne može potraživati svoj dio u predmetnoj nekretnini temeljem zajedničke stečevine, ali može dio nasljedstva. To što vi nemate nikakva nasljedna prava na njegovu imovinu ne znači ništa. Njegovo pravo nasljeđivanja ne ovisi o pravnom odnosu s drugim sunasljednicima tj. s vama, nego s ostaviteljicom.

 

(Usput, da je on umro prvi, baka bi naslijedila dio njegove imovine, a to znači da biste i vi u konačnici možda to naslijedili. Sumnjam da biste se bunili protiv toga.).

 

A što je bila bakina imovina u trenutku njezine smrti?

 

Ako je ona svoju imovinu darovala, onda ona očigledno u trenutku smrti nije bila njezina, pa niti ne čini ostavinu iza nje.

 

Ali - nužni nasljednik ima pravo tražiti povrat dara u onoj mjeri u kojoj je to potrebno za namirenje njegovog nužnog dijela. A supružnik je nužni nasljednik.

 

Nadalje, iz ZOO:

 

Oblik ugovora

 

Članak 482.

 

(1) Ugovor o darovanju nekretnine sklapa se u pisanom obliku.

 

(2) Ugovor o darovanju bez prave predaje stvari mora biti sklopljen u obliku javnobilježničkog akta ili ovjerovljene (solemnizirane) privatne isprave

 

Dakle, ako ugovor nije sklopljen u skladu s ovim odredbama, "novi djed" može pobijati njegovu valjanost u cijelosti i tvrditi da imovina koja je predmet ugovora ulazi u ostavinu u cijelosti.

 

Ako je ugovor sklopljen u skladu sa zakonskim odredbama, tj. valjan, "novi djed" još uvijek može tražiti uračunavanje toga dara ako mu je povrijeđen nužni dio.

 

U cijeloj priči, ako se troškovi koje spominjete usporede s uobičajenim vrijednostima nekretnina (drugim riječima, ako usporedite što gubite i što dobivate), oni su stvar o kojoj biste najmanje trebali brinuti (osim ako se ne radi o straćari na bezvrijednom zemljištvu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovjeren je on već prije kod javnog bilježnika, no željeli bismo napraviti kopiju, to nisam naglasio, dakle ovjeru bi radili zbog toga da nam ostane primjerak ako bi sud tj. bilježnik zadržao jedan primjerak. Piše da je riječ o ugovoru o darovu 3/4 kuće ocu (jer 1/4 otac već ima nakon smrti pravog djeda), uz ogranuičenje da do smrti to ostaje na baki (ugovor je sklopljen 1994). Zapravo djed ni ne bude potraživao išta nego me je čisto zanimalo kako stvari stoje.

 

p.s. Znatiželje radi - na koliki bio dio "novi djed" imao pravo ako ovo ne isključuje nužni dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uporno zaobilazite ključnu stvar - da li je vaš otac upisan kao vlasnik u zemljišnim knjigama ili ne?

 

"Novi djed" ima zakonsko pravo na jednaki dio kao i ostali nasljednici prvog nasljednog reda, a budući da niste napisali koliko je nasljednika prvog nasljednog reda, ne može se reći koliko je to.

 

Nužni dio je polovina zakonskog dijela.

 

Nužni dio se mora izrijekom tražiti, a zakonski ne, dovoljno ga je prihvatiti ili uopće ne dati nasljedničku izjavu. To znači da - ako postoji ostavina iza bake - nije dovoljno da on ništa ne potražuje nego se svog dijela mora i odreći da ne bi ništa naslijedio. Sve dok ne da nasljedničku izjavu ili izjavu o odricanju, on može mijenjati svoj stav o tome kako hoće, neformalne izjave dane prije nasljedničke izjave ga ne obavezuju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, otac je upisan kao vlasnik 1/4, a baka kao vlasnik 3/4. Mene samo zanima koji su pravni učinci sklopljenog ugovara o darovanju (pred javnim bilježnikom 1994.) da nakon bakine smrti njezine 3/4 prelaze na oca. Isključuje li taj ugovor nužni dio ili nužnio dio isključuje samo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokušajte u gruntovnicu podnijeti pridlog za upis vlasništva temeljem darovnog ugovora iz 1994. darovni ugovor je urađen pred javnim bilježnikom pa predpostavljam da je o ovjeren. (prijedlog za upis vlasništva+darovni ugovor+smrtni list+250,00kuna za sudsku pristojbu.

ukoliko dođe do ostavinske rasprave otac bi trebao priložiti darovni ugovor i tažiti izuzeće darovane nekretnine iz ostavinske mase.

bračni partner može osporavati darovni ugovor ali upitan je uspjeh pošto je darovni ugovor urađen 1994.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, otac je upisan kao vlasnik 1/4, a baka kao vlasnik 3/4. Mene samo zanima koji su pravni učinci sklopljenog ugovara o darovanju (pred javnim bilježnikom 1994.) da nakon bakine smrti njezine 3/4 prelaze na oca.

 

Da se vaš otac upisao kao vlasnik temeljem darovnog ugovora, ta imovina uopće ne bi bila predmet ostavinskog postupka, osim ako drugi sunasljednici ne bi tražili da se uračuna pri određivanju nužnog dijela. Štoviše, ako baka nije imala drugih nekretnina, ne bi se ostavinski postupak niti trebao provesti.

 

Budući da je u trenutku smrti baka bila vlasnik, ta imovina se sada uračunava u ostavinu, a vaš otac treba tražiti da se ne računa temeljem darovnog ugovora.

 

Upis u zemljišne knjige temeljem samog ugovora je sada dvojben jer bi se moralo brisati pravo vlasništva umrle osobe, a po zakonu o nasljeđivanju u trenutku smrti su tu imovinu stekli njezini zakonski nasljednici (dok se ne dokaže drugačije), što znači da prednik (darovatelj) u darovnom ugovoru više ne odgovara predniku/cima u z.k. (bez obzira na to što nisu upisani).

 

Našli ste se u zatvorenom krugu. Ako u darovnom ugovoru piše da je upis dopušten nakon smrti darovateljice, upis bi trebali odbiti ako nema dokaza da je darovateljica umrla. Ako podnesete taj dokaz (smrtni list), upis bi trebali odbiti zbog toga što darovateljica više nije prednik u z.k.

 

Darovni ugovor ne isključuje nužni dio. Samo ugovori o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju ga isključuju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija