Jump to content

pravo na roditeljski dopust i naknadu uz promjenu poslodavca


lidijacro

Preporučene objave

Postovani,

 

na sto muka sam u HZZOu od rujna prosle godine do sad sam dobila 3 razlicita tumacenja, a sad mi vec gori pod nogama.

Ja sam vlasnica obrta, koji posluje od 2007.g. Zaposlila sam se na Ugovor o radu na odredjeno vrijeme od 1.12.2012. s istekom 31.10.2014. Buduci da sam ostala u drugom stanju za vrijeme Ugovora o radu, s 1.1.2014. sam prvo otisla na komplikacije a od 25.2. i na porodiljni dopust s osnovom prosjeka place kod mog poslodavca (firme). 29.9.2014. istekao mi je porodiljni dopust i podnijela sam zahtjev za roditeljski (drugih 6 mjeseci). Zahtjev je odobren i roditeljski dopust mi je nastupio 30.9.2014. i traje do 28.3.2015.

 

E sad. Buduci da mi istice ugovor o radu s 31.10. ove godine, ja cu se po njegovom isteku odmah prijaviti na svoj obrt, tako da nemam prekid. Mene sad zanima kako ja mogu zadrzati prava roditeljskog dopusta.

 

Na HZZOu su mi sad zadnje rekli da s promjenom poslodavca odmah mi se prekidaju prava. te da se mogu javiti za prava kao nezaposlena osoba (drugacija je osnovica). Ja necu biti nezaposlena, jer cu biti prijavljena na svoj obrt i po isteku roditeljskog dopusta nastaviti raditi u obrtu.

Molim tumacenje i da mi navedete u kojim zakonskim aktima (clancima) to tako stoji i ili sto vec stoji. Te da ukoliko stvarno gubim prava, ja cu poceti raditi, jer nisam nezaposlena, al me onda zanima kad opet najranije mogu pokrenuti zahtjev za ostatak roditeljskog dopusta buduci da ga imam pravo iskoristiti. Svi govore do 8. godine djeteta, sto je uredu, ali mi nitko ne zna reci kad najranije mogu ga poceti koristiti.

 

Ovo mi je jako hitno jer vise ne znam sta da radim, a rokovi se blize.

Hvala i lp

 

Lidija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni u kom slučaju dok god imate obrt ne možete se prijaviti kao nezaposlena osoba već isključivo na svoj obrt naravno ukoliko niste u radnom odnosu negdje drugdje. Neiskorišteni dio roditeljskog dopusta mogli bi koristiti do 8 godine života djeteta, pa ne vidim gdje je uopće problem jer isti možete početi koristiti prvi slijedeći radni dan nakon prijave ili u slučaju nekakvog tumačenja vezanog uz rokove nakon 30 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

isti možete početi koristiti prvi slijedeći radni dan nakon prijave ili u slučaju nekakvog tumačenja vezanog uz rokove nakon 30 dana.

 

 

Hm....ovo mi se svidja, ja bih zapravo onda mogla relatvno brzo opet na ostatak porodiljnog. tj. roditeljskog dopusta u mom slucaju. Ako idem nakon 30 dana ili nesto vise, dal bih onda imala naknadu u visini 80% proračunske osnovice mjesečno (2.660,80 kuna)?

 

Meni su nesto na nekom tel broju HZZOa rekli da moram imati dokaz o dvije uplate doprinosa, dakle, raditi nesto vise od dva mjeseca kako bih ponovno mogla pokrenuti roditeljski dopust s iznosom od 80% proracunske osnovice mjesecno.

 

Hvala na trudu!

 

LP

Lidija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Molim vas za pomoć: Ovako, radim godinama u istoj firmi preko agencije za zapošljavanje. Firma je sad promjenila agenciju, dok sam ja bila na porodiljnom... Što da sad radim, jer mi je hzzo javio da nisam smjela mjenjat poslodavca, agencija kaže da NISU znali da sam na porodiljnom, a ja bi trebala sad na roditeljski dopust... da li ću ipak morati ići raditi pa onda na roditeljski ili bi suprug trebao uzeti roditeljski???? Molim vas da mi objasnite koje su mi opcije, jer imam kratak rok za prijavu na roditeljski dopust, a suprug mora nači zamjenu u firmi ako bi on išao. S poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija