Jump to content

Nužni dio osobe smještene u Ustanovu za posebnu socijalnu skrb


leptir053

Preporučene objave

Poštovanje!

Moj otac koji je nedavno umro, u svibnju 2013. mi je Ugovorom o doživotnom uzdržavanju ostavio zemljište. Majka, koja je još živa, je na isti način i u isto vrijeme ostavila kuću s vrtom mlađem bratu. To je ujedno sva imovina mojih roditelja.

Moji roditelji osim nas dvoje imaju i starijeg sina koji je zbog duševne zaostalosti trajno radno nesposoban i koji je preko 50 g(sad mu je 59) smješten u jednom Centru za posebnu socijalnu skrb.

Moj otac (koji je jedini u obitelji radio) imenovan je njegovim starateljem i mjesečno je doprinosio za njegovo uzdržavanje u toj Ustanovi otprilike do početka Domovinskog rata. Poslije tog vremena slao je novac jednom godišnje na traženje spomenute Ustanove, kada su štićenike vodili na ljetovanje u neko odmaralište.

1988g. Centar za socijalnu skrb koji je nadležan za moje mjesto, poslao je ocu riješenje po kojem ne smije otuđiti ni opteretiti nekretnine štićenika, kao ni otuđiti pokretnine veće vrijednosti iz štićenikove imovine. Također otac ne smije raspolagati imovinskim pravima veće vrijednosti ili odreći se nasljedstva ili odbiti poklon, a također bi otac trbao o svom radu polagati račune Centru. (Napominjem da moj stariji brat nikad nije imao vlastite imovine niti je ikad išta naslijedio ili dobio)

Krajem 2013.g jedna naša velika državna firma traži od oca otkup gore spomenutog zemljišta, te on zajedno sa mnom odlazi u Javnog bilježnika. Ondje mi daje punomoć da u njegovo ime i za njegov račun mogu s njima pregovarati, poduzimati sve pravne radnje, sklopiti nagodbu ... a posebno mogu primiti novac sklopljen nagodbom na svoj tekući račun. Nagodba za izvlaštenje je sklopljena. Novac sam primila.

Iako je prošlo više mjeseci od tada, ta se Firma još nije uknjižila u zemljišne knige. Tu je još uvijek upisan moj otac i moja zabilježba o Ugovoru za doživotno uzdržavanje.

Nedavno, neposredno prije smrti mog oca, nadležni Centar za socijalnu skrb ga poziva i traži od njega dokumentaciju o mirovini, ukupnim primanjima i imovini obitelji vezano uz uzdržavanje starijeg brata. (Nisu precizirali što i kako, tek složili su se da on zbog svog stanja nije za izlazak iz Ustanove. -Tako su bar rekli)

Otac je u međuvremenu umro. Dokumentaciju još nismo dostavili, niti je imenovan novi skrbnik bratu. Majka koja je kućanica, će naslijediti očevu mirovinu, navodno umanjenu za 30%. Očeva mirovina je bila 3.050,00kn

Pitanja:

1. Koje su mogućnosti Centra za socijalnu skrb u ovom slučaju?

2. Smije li Centar tražiti od mene dio novca koji sam primila za zemljište, zbog uzdržavanja brata kojem je otac za života bio staratelj, ako je otac sa mnom sklopio Ugovor o doživotnom Uzdržavanju u kojem nigdje ne navodim da preuzimam njegove obveze?

3. Koliki bi bio mjesečni iznos za bratovo uzdržavanje u spomenutoj Ustanovi? Čula sam da oni retroaktivno mogu naplatiti 3 godine a poslije nastupa zastara.

4.Ima li moj stariji brat pravo na svoj nužni dječji dio s obzirom na okolnosti? Ako da, što bi to u ovom slučaju bilo i bi li Centar raspolagao s tom imovinom? Oni su već s mojom majkom neformalno razgovarali o tome da će trebati plaćati (koliko, nisu precizirali).

 

Javljam se prvi put i unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nakon smrti roditelja i djete nesposobno za samostalni život ima pravo na obiteljsku mirovin.

supruga takođeima pravo na obiteljsku mirovinu.

zajednička mirovina bi trebala iznositi 80% mirovine koju je primao ostavitelj.

u nadležni HZMOpodnijeti zahtjev za obiteljsku mirovinu i za djete.

invalidnina i mirovina bi mogle biti dostatne za trošak smještaja djeteta.

 

ugovor o doživotnom uzdržavanju isključuje nasljeđivanje pa i nužni dio.

temeljem ugovora upiši vlasništvo nad spornom nekretninom (da nebi došlo do ostavinske)

u gruntovnicu podnesi zahtjev za upis vlasništva . zahtjevu priloži ugovor o doživotnom uzdržavanju.

ako se izvrši ostavinska i prodana zemlja se podjeli nasljednicima imat ćeš problema kao potpisnik kupoprodajnog ugovora. kupac ga može raskinuti ugovor (ako se nebude mogao upisati kao vlasnik na kupljenoj nekretnini) i morat ćeš vratiti primljenu svotu sa kamatama.

ako je kuća vlasništvo majke takođe se ne nasljeđuje pošto je sačinjen ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Poslušala sam Vas i zatražila u Zemljišniku upis vlasništva sporne nekretnine.

Sada imam dva druga problema.

1. Centar za socijalnu skrb očekuje ili od mene ili od mlađeg brata da se prihvatimo skrbništva za starijeg bolesnog brata koji je u instituciji za posebnu socijalnu skrb,kako sam gore navela. Majka navodno, ne može jer ima 84 god i hoda sa štapom a i sama je potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju s mlađim bratom.

Što sve uključuje skrbništvo u slučaju osobe koja je u socijalnoj Instituciji već više od 50g.? Je li bolje da se toga prihvatimo podjeljeno ja i mlađi brat ili da to prepustimo državi? Ponovo napominjem da moj stariji brat nema nikakve imovine, no zadnji put se nisam sjetila da osim kuće i zemlje moj otac ima i obiteljsku grobnicu u koju bi se nakon smrti moj stariji brat mogao sahraniti. Vjerojatno se od skrbnika očekuje da organizira prijevoz i sahranu, no što još za života, to neznam? Što sve može od skrbnika tražiti Centar za socijalnu skrb ili Institucija u kojoj se stariji brat nalazi?

2. Mlađi brat je bio na HZMO-u. Podnio je zahtjev za mirovinu za mamu i starijeg brata. Očeva mirovina je bila 3.050,00kn. Na HZMO-u su mu rekli da mama i stariji brat imaju = prava. Ako bi ukupna mirovina bila 80% kako ste gore naveli to znači da bi majka imala pravo samo na 1.220,00 kn,a budući da je s mlađim bratom potpisala Ugovor o doživotnom uzdržavanju navodno nema pravo na nikakav dodatak od Centra.

Pitanja:

1. Je li bolje da se prihvatimo skrbništva ili da to prepustimo državi?( Ja imam 53 godine i nisam zaposlena.Imam dvoje djece. Suprug sam radi. Mlađi brat sam radi.Ima malu plaću i hrani suprugu i dvoje djece.

2. Ima li stariji brat pravo na kakav dodatni invalidski dodatak? Ako da, od koga se može to tražiti ili je li moguće da Centar za socijalnu skrb izračuna koliko košta mjesečno uzdržavanje starijeg brata. Taj iznos ne mora biti nužno 1.220,00kn.

Molim brzi odgovor, jer se do četvrtka moram na Centaru izjasniti. Ostavinska još nije bila. Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija