Jump to content

krumpa

Preporučene objave

Poštovani,

u 10. mjesecu prošle godine poslodavac me odjavio sa zdravstvenog i mirovinskog, te je prestao isplaćivati plaću. Na odjavi mirovinskog je naveden nekakav sporazumni otkaz kojeg nikada nisam ni vidio, a niti potpisao.

 

Poslodavac je nakon par mjeseci anonimno prijavljen na besplatni broj telefona 0800 49 49, međutim do dan danas ništa se nije dogodilo.

 

Savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo dok ne smisliš ono što sam te pitao:

Poslodavac nije dužan ni HZMO ni HZZO prilagati nikakavu ispravu u smislu čl. 118 Zakona o radu, ni dokazivati pravnu prirodu prestanka radnog odnosa. Dakle možete odjaviti i bez otkza. ZOR ne regulira obveze poslodvca vezano osiguranja.....ali slijedi ovo: Ukoliko poslodavac drži radnika u radnom odnosu, a odjavio ga je sa osiguranja, čini kazneno djelo povrede prava na rad i prava koja proizlaze iz rada, koje kazneno djelo je sankcionirano Kaznenim zakonom.Dakle ako si još uvijek u radnom odnosu kod njega,a po tvom post mi se čini da jesi i ukliko bi se ti odlučio podnijeti kaznenu pijavu poslodvac bi ti se loše proveo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krumpa moj,

To znaći da nije zadovoljena zakonska forma jer otkaz MORA imati pisani oblik sa obrazloženjm. Sudska praksa, i stavovi Vrhovnog suda RH u ovakvim slučajevima sukladni su u ćl.118. ZOR-a te navode da ista MORA biti zadovoljena=otkaz mora imati pisani oblik. Dakle ako nisi, ti bi sada morao poslodavcu dostaviti ZZP upozoriti ga na posljedice nezakonitog okaza,priprjetiti mu Inspektortom za radne odnose i u končnici tužbom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija