Jump to content

što sve moramo plaćati


anonimno

Preporučene objave

Radim upis kuće u izgradnji u kojoj boravim tokom 7.mjeseca i nekoliko vikenda u 6. i 8.mjesecu.Ostalo vrijeme ne boravim tamo jer još nije spremna za useljenje.Za to vrijeme redovito plaćam struju (naravno,prema potrošnji) i vodu (koju ne treba plaćati kada se ne koristi već samo po potrošnji) te boravišnu taksu.

Nakon upisa kuće,da li treba plaćati komunalnu naknadu ako ne boravim tamo,porez,boravišnu taksu...što od toga otpada,a što treba platiti?

Hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

!A/ BORAVIŠNA PRISTOJBA

ZAKON O BORAVIŠNOJ PRlSTOJBI

(NN 35/95,42/95,52/95,64/00 i 42/05)

Članak 1.

Građanin koji u turističkom mjestu izvan svog prebivališta koristi uslugu nočenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska ili turistička djelatnost (u daljnjerr tekstu: smještajni objekt) plaća boravišnu pristojbu.

Smještajnim objektom u smislu ovoga Zakona razumijeva se: hotel, pansion motel, turistički apartman, odmaralište, odmaralište za djecu i mladež kamp kuća i stan za odmor, soba za iznajmljivanje, lječilište, planinarski dom prenoćište, vez u luci nautičkog turizma (sidrištu, privezištu, turističkoj luci, marini i nautičkom centru) i svi drug objekti u kojima se građanima pružaju usluge noćenja.

Članak 2.

Boravišnu pristojbu plaća vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkom mjestu i sve osobe koje borave u toj kuć ili stanu.

Osobe iz stavka 1. ovoga članka boravišnu pristojbu plaćaju kada u kući i stanu za odmor u turističkom mjestu borave u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna.

***

Kućom ili stanom za odmor, iz stavka 1. ovoga članka, smatra se svaka zgrada ili stan, koji se koriste sezonski ili povremeno.

Kućom za odmor, u smislu ovoga Zakona, ne smatraju se gospodarske zgrade koje služe za

smještaj poljodjelskih strojeva, alata i slično.

 

B/ KOMUNALNA NAKNADA

ZAKON O KOMUNALNOM GOSPODARSTVU

(NN 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 82/04, 110/04 i 178/04)

Komunalna naknada

Članak 22.

(1) Komunalna je naknada prihod proračuna jedinice lokalne samouprave. Sredstva komunalne naknade namijenjena su financiranju obavljanja ovih komunalnih djelatnosti:

1. odvodnja atmosferskih voda,

2. održavanje čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina,

3. održavanje javnih površina,

4. održavanje nerazvrstanih cesta,

5. održavanje groblja i krematorija,

6. javna rasvjeta.

(2) Komunalnu naknadu plaćaju vlasnici, odnosno korisnici:

1. stambenog prostora,

2. poslovnog prostora,

3. garažnog prostora,

4. građevnog zemljišta koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti,

5. neizgrađenoga građevnog zemljišta.

(3) Komunalna naknada plaća se za nekretnine iz stavka 2. ovoga čl. koje se nalaze unutar građevinskog područja naselja kao i za stambeni i poslovni prostor izvan građevinskog područja naselja na kojem se najmanje obavljaju komunalne djelatnosti iz st. 1. t. 3., 4. i 6. ovoga čl. i koje su opremljene najmanje pristupnom cestom, objektima za opskrbu električnom energijom i vodom prema mjesnim prilikama te čine sastavni dio infrastrukture jedinice lokalne samouprave.

 

C/ POREZ NA KUĆE ZA ODMOR

 

Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave117/93, 33/00,73/00,59/01, 107/01,117/01.150/02,147/03)

 

Članak 37.

(1) Porez na kuće za odmor ne plaća se na kuće za odmor koje se ne mogu koristiti.

(2) Kućama za odmor iz stavka 1. ovoga članka smatraju se kuće za odmor koje se ne mogu koristiti zbog ratnih razaranja i prirodnih nepogoda (poplava, požar, potres), te starosti i trošnosti.

(3) Porez na kuće za odmor ne plaća se na kuće za odmor za vrijeme dok su u njima smješteni prognanici i izbjeglice.

(4) Porez na kuće za odmor ne plaća se na odmarališta u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja služe za smještaj djece do 15 godina starosti.

(5) Odlukom općine ili grada mogu se propisati i druga oslobođenja od plaćanja poreza na kuće za odmor iz gospodarstvenih i socijalnih razloga.

Članak 38.

(3) Obračun i način plaćanja poreza na kuće za odmor uređuju se odlukom općine ili grada.

(2) Obveznici poreza na kuće za odmor moraju nadležnom poreznom tijelu dostaviti podatke o kućama za odmor, koji se odnose na mjesto gdje se nalaze ti objekti, te korisnu površinu.

(3) Podatke iz stavka 2. ovoga članka treba dostaviti do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez na kuće za odmor.

(4) Porez na kuće za odmor plaća se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju toga poreza.

(5) Porez na kuće za odmor pripada općini ili gradu na čijem se području nalazi kuća za odmor.

:-D

 

Dakle, ispada nekako da treba plaćat sve. Jer nigdje nisam pročitala da jedno drugo isključuje. Međutim općina ili grad mogu odlukom o porezima, kao i odlukom o komunalnoj naknadi isključiti plaćanje jednog nameta - a to morate provjeriti u njhovim odlukama. Znači, potpunu informaciju ćete dobiti u općini (gradu) u kojem posjedujete kuću za odmor.

 

Ovo se dakako odnosi na legalno izgrađene objekte. Nisam naime shvatila kakv upis radite: gruntovni - prebacujete vlasništvo na sebe ili ste u fazi legalizacije, pa slijedi katastar, gruntovnica...Što se tiče ilegalnih, plaćati morate i boravišnu pristojbu i porez za kuće na odmor, a u tijeku legalizacije ćete platiti komunalni doprinos i onda naravno u kontinuitetu komunalnu naknadu (ako odlukom niste oslobođeni).

Pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radim upis kuće u izgradnji koja nije dovršena (ima lokacijsku i građevinsku),ali najvjerojatnije nikad neće biti dovršena da bih dobila uporabnu dozvolu (zbog plaća u RH),pa sam odlučila napraviti upis dok se još može bez uporabne jer će se navodno zakon mijenjati.

Naime,ako kuća ne postoji ne možeš prijaviti mjesto prebivališta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj forum je super otkad sam ga otkrio, jer zapravo napokon nekog nešto može i pitati a da te odmah ne opale po džepu. Boravim u stanu čiji sam vlasnik već nekoliko godina bez plaćanja komunalne naknade i čistoće. Zapravo nisam ni znao da se to mora plaćati, jer sam plaćao vodu, struju , televiziju jer su ti računi dolazili i dolaze, a ovi se nisu pojavili. Kad sam skužio da ne plaćam, pitao sam ostale stanare (ima nas osam), a oni kažu da se ne treba plaćati jer nismo nikad za to dobili račun, pa da je to greška komunalnog poduzeća, a ne nas stanara. Nisam pametan što učiniti jer čitam po novina o ovrhama, a za to pak nemam živaca i novaca. Ako se prijavim, kome trebam otić i što reći da platim što manje- navodno godinu dana unatrag. Stan se nalazi u novogradnji kuća je uredno upisana i ja sam uknjižen. Koliki bi ti troškovi trebali biti za stan 100 m2 u sjevernom dijelu metropole? unaprijed hvala :-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da ne živim u "Metropoli" neznam kolika ne komunalna naknada. Međutim, možete otić na službene stranice grada Zagreba i siguro ćete naći Odluku o komunalnoj naknadi (vidi u gornjem postu definiciju i ostalo). Ili ih nazovite, i pitajte kolika je vrijednost boda i u kojoj zoni živite. E sad, nigdje ne piše da se morate sami prijavit, već vam je grad dužan izdati rješenje s obračunom i naravno uplatnicu. Ali, neznam dal' vas ne bi mogli "rebnuti" unatrag do relativne zastare...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru., tako kažu i moji susjedi u zgradi, nisam dužan plaćati dok ne dobijem rješenje, a i onda mogu ići samo godinu dana unatrag, al svejedno ja bi htio bit bez dugovanja, navodno da su nekom poslali ovrhu na kuću a da nije ni dobio opomenu niti kakav pisani trag o dugu... Neka kuća u Novom Vinodolskom?! Čudi me kako komunalno nije poslalo rješenje kad je kuća odavno uknjižena? Ja sam inače porijeklom iz provincije,a Zagreb zaista je metropola kad je tu 90 % love i četrvtina stanovništva.. Ako se želim prijaviti, je li to automatski onda povlači i ostale vlasnike stanova u istoj zgradi. Ne bi se štel nikom zamerit kad si oni ne žele plaćati!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U suštini stvar je vrlo jednostavna: ak' nema rješenja - nema ni obveze. Ak' nema obveze - nema ni opomena ni ovrhe - ili je barem nemre bit.

S druge strane nemrete se pozvat da niste znali za komunalnu naknadu - jer vas nepoznavanje zakona ne ispičava.

Po pravu - trebalo bi otić u gradsku upravu i podsjetit ih da su na vas zaboravili - al' bi vas susjedi mogli zalit vodom, kavom, bojom ... i okretat glavu od vas.

Ak ćete čkomit - pa dobite opomenu - platite. E sad ako bi obveza išla onako malo predaleko i pevisoko unatrag - onda ćete svi skupa dokazivat da niste dobili rješenja i obračun.

Nisam od pomoći - ali kaj god napravili - moglo bi ispast onak i ovak. Preporučam: budite optimist i svejedno prošvrljajte (onak anonimno) po gradskim odlukama. Ili da nazovete i pitate kako to ide s prijavom i s nastankom obveze za komunalnu naknadu, a predstavite se npr. kao Štef Horvat. Ma joooj, kak je to kad oćeš bit pošten.... komplicirano...komplicirano. Puno je lakše susjedima koji vele - ah nebum platil.

Kako god odlučili - nisu to ni prevelike obveze i zato vam želim puuuunnnnooo sreće kao malom čovjeku u velikom (?) gradu! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija