Jump to content

Internet prevara (problemi s paypalom)


mare051

Preporučene objave

Pozdrav svima, i odmah u početku molim ako netko ima bilo kakav savjet u vezi ovog mog slučaja bila bih Vam IZNIMNO ZAHVALNA!

 

Naime, sve kreće ovako: već duže vrijeme radim kao freelancer preko Interneta, i to uglavnom preko stranice www.freelancer.com (na njoj poslodavci postavljaju postove o raznoraznim poslovima, a freelanceri se natječu za njih, tj. bidaju na njih).

 

I tako sam se ja u 12. mjesecu 2014.g. natjecala za jedan posao u kojem nevladina organizacija Nagar Foundation, smještena u New Delhi, Indiji, traži administratora za obavljanje raznoraznih administracijskih poslova poslova. Traženo mi je da priložim svoj CV, što sam i učinila, i nakon toga su me putem mog maila obavijestili da ispunim jedan formular o prijavi na naznačeno radno mjesto.

 

Krajem 12. mjeseca javlja mi se na mail izvjesni Pekka Kurtz, čestita mi na dobivenom poslu, obavještava me kako je on direktor te fundacije, ta fundacija se navodno bavi prikupljanjem donacija za ugrožene dijelove u Indiji, prilaže mi unutar maila kopiju svoje putovnice kako bi dokazao stvarnost i legalnost tog posla. Preko nekih dobrih veza u policiji uspjela sam provjeriti da putovnica koja mi je poslana na njegovo ime nije «kritična» na Interpolovim tražilicama (međutim naravno da to baš i nije neka sigurnost, al eto, htjela sam isključiti uplitanje u nekakve velike kriminalne organizacije). Isplata plaće za odrađene sate trebala je ići putem mog PayPal računa.

 

I tako ja prihvaćam taj posao, i Kurtz mi govori kako će me ubrzo obavijestiti kada bude imao ikakve administrativne zadatke za mene.

 

Početkom prvom mjeseca šalje mi mail da je jedan od njihovih donatora uplatio donaciju na moj PayPal račun, iz tog razloga što PayPal ima restrikcije prema Indiji, i da transakcije ovim putem u toj zemlji nisu dozvoljene, a htjeli su izbjeći velike naknade koje Indijska narodna banka naplaćuje za ove transakcije. I stvarno, na moj račun uplaćena je svota od 800 dolara. Gospodin Kurtz me moli da te novce povućem sa svog PayPal računa na bankovni račun, i pošaljem ih na ime izvjesnog gospodina Robinsona u Indiju putem Moneygrama (a kao on je glavni računovođa te fundacije). Ja naravno ne sumnjam ništa, povlačim novce na svoj devizni račun i s najboljim namjerama namjeravam ih i poslati kako mi je rečeno kada oni sjednu na moj račun u banci.

 

Međutim, dva dana nakon toga vidim da mi je na PayPal stigla još jedna uplata od 4200 dolara. Iznos je ogroman, i tu uviđam da nešto nije u redu. Shvatila sam da se moj posao neće sastojati od nikakve administracije, već samo prebacivanja novca, što u nikojem slučaju niti za ikakvu naknadu ne želim raditi.

 

Istog dana šaljem Kurtzu mail, ovo što sam gore napisala, i kažem da se povlačim s posla, da ne želim da mi se ikakvi novci više šalju na moj PayPal račun, da me jednostavno ne zanima o kakvim se malverzacijama radi, ali ne želim biti upletena. Nadodajem mu da me uputi kako da te novce vratim jer nisu moji i to je to. On mi šalje da razumije moje razloge i da mu ovaj novac koji sam već povukla pošaljem putem Moneygrama kako je bilo dogovoreno, a za drugi iznos će mi javiti.

 

Nedugo zatim mi šalje da, što se tiče druge donacije, po 900 dolara pošaljem dvijema osobama na PayPal, a da ostatak prebacim na svoj devizni i pošaljem opet putem Moneygrama istoj osobi, tj. njihovom glavnom računovođi.

 

Kažem ok, samo da se to što prije riješi i da nemam više posla s njima. Tako je i bilo, kada su novci sjeli na moj devizni, podigla sam iznos, i poslala Moneygramom u Indiju.

 

Međutim, dogodilo mi se nešto što nisam ni u snu mogla zamisliti. Nedugo nakon što sam ja novac poslala, dobivam poruku od PayPala da su obje osobe koje su te «donacije» poslale podigle «dispute» protiv te transakcije tvrdeći da nisu dobili proizvod koji su od mene kupili i traže novce nazad. Kupili??? Kakva kupovina, ja nikada ništa nisam prodavala, nikakvim putem. Malo prekasno slažem kockice u glavi i shvatim da sam prevarena, i to za jako veliki iznos novaca.

 

Ok uzdam se u pravednost PayPala, i smatram da će njihovi istražitelji pročešljati sve dokaze koje im pošaljem (šaljem sve mailove, od prvog do zadnjg, sve potvrde transakcija, sve što imam). Međutim, jučer dobivam mail od PayPala da su slučajevi zatvoreni, da su odlučili u korist kupca, i da su sporni iznosi povučeni sa mojeg računa. I tako je moj račun na PayPalu ostao u minusu gotovo 5000 dolara. Njhov odgovor jeste da s njihove strane oni vide samo transakcije, da sam ja taj novac povukla, da nisam poslala nikakav dokaz da su kupljene stvari poslane kupcima (mislim kako sam mogla kad nisam ništa prodavala), i traže da im se navedeni iznos podmiti inače će podići tužbu protiv mene.

 

Naravno, imam i 10 dana za nekakvu žalbu, al šta da ja u toj žalbi napišem kad ništa, al apsolutno ništa što sam im poslala od svojeg slučaja nisu uzeli u obzir.

 

Molim Vas, ako itko ima bilo kakav savjet što da poduzmem u vezi ovoga da mi pomogne. Jednostavno nemam nikakve ideje, na što se mogu pozvati, imam li ikakva prava, na koji bi me način mogli teretiti…ovaj iznos je ogroman, i ne želim plaćati za prevaru. Kontaktirala sam i svoju banku i ispričala im isto ovako i oni su mi predložili, s obzirom da neznaju na koji način Paypal potražuje svoja sredstva, da jednostavno ugasim svoj postojeći devizni račun i otvorim novi, tek tako da se na neki način zašitim. Međutim, mislim da na tome PayPal neće stati.

 

Unaprijed hvala na odgovorima i prijedlozima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čudi me da paypal nije skužio da se radi o prevari, ta metoda je očito nova.

piši da si žrtva prevare.

ovdje ti može pomoći jedino paypal i nitko više.

iskoristi tu žalbu i napiši paypalu korak po korak kako su tekle transakcije.

traži od njih da traže te indijce dokaz o kupoprodaji koja se očito nije dogodila.

javi kako se stvar odvija i kako je završilo jer me zanima budući da u paypal imam ogromno povjerenje.

ne mogu virovat da su popušili tako nešto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo su te navukli da im daš svoje podatke preko freelancer stranice pod izgovorom da će te zaposliti.

Zatim su na ebuyu ili sličnim stranicama postavili oglase da prodaju nešto

što ustvari nemaju, a sigurno je puno povoljnije nego što inače košta.

Tamo su kao svoje podatke ostavili tvoju paypall adresu za primanje novca.

Kada je kupac "kupio" robu, javili su se tebi sa pričom da u Indiji ne funkcionira paypall.

STOP-tu ti je trebalo postati sumnjivo, sve ovo prije još prolazi.

Lovu si im poslala servisom sličnim ( pretpostavljam, jer ne poznajem moneygram ) kao što je Wester Union gdje se novac podiže samo sa šifrom, znači oni ostaju neotkriveni jer su ti dali lažne podtake o osobi kojoj ih šalješ.

Dalje si dobila dispute.

 

Ja bih ovako:

 

Piši prigovor, sve DETALJNO objasni.

 

Ako ti ne uvaže prigovor tada

zatvoriti karticu koja ti je povezana sa paypallom. Znam,znam, znam da ti je potrebno za freelance no na žalost izgleda da ćeš duže vremena biti bez paypall accounta u tom slučaju.

Zašto zatvoriti?

Zato ako prođe njihov dispute, moguće da će ti paypall pokupiti taj iznos sa te kartice.

Ti gotovo sigurno nemaš toliko na kartici ali uzet će ti sve što imaš na njoj.

Zato budi brža. Isto tako, ako ti stigne kakva lova ,odmah će ti to pocuclati.

 

Ovo je jako zeznuto, naoružaj se strpljenjem. Trajati će vjerovatno dugo ali nadam se pozitivnom ishodu na kraju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma njihov dispute je već prošao, znači išao je dispute, pa je "kupac" išao na claim, i nakon provedene istrage od strane Paypala odlučili su u njihovu korist. Znači meni sad jedino preostaje appeal. Međutim, sve sam im već kod claima priložila, tako da zaista neznam što da napišem i priložim u žalbi.

 

Karticu deviznog nisam mogla skinuti sa Paypala jer je to nemoguće kada je balance u minusu, ali zato sam jednostavno po uputi svoje banke zatvorila taj devizni i otvorila novi.

 

Sreća u cijeloj ovoj priči jeste da mi za freelancing zapravo niti ne treba Paypal račun, jer svoj freelance račun mogu jedostavno povezati sa svojim deviznim računom i slati zarađeno direktno na njega. A i većina poslova koje sada obavljam su uglavnom na duže vrijeme tako da mi poslodavci jednostavno sve i uplaćuju direktno na moj devizni.

 

Međutim mene brine što znam da Paypal neće stati samo na tome da me non-stop obaviještava da podmirim minus na računu, nego se bojim nekakvih tužbi i tome slično.

 

Neznam zašto bi mi uvrijedili appeal kad im nemam nikakve nove informacije niti dokaze za ponuditi, a sve sam im već dosta detaljno objasnila, i sve im priložila.

 

Malo sam čitala i njihove uvjete poslovanja, i tamo im stoji da je za sve eventualne sporove nadležan Singapurski sud, i to arbitraža. Mislim, arbitraža u Singapuru??!! Je li to uopće zakonito. Neznam kako je po njhovom pravu, ali nije li po nekom međunarodnom pravu da je pristanak na arbitražu u općim uvjetima poslovanja ništetan ukoliko se o njemu nije prethodno pojedinačno pregovaralo??!!!

 

Ma neznam, možda lupetam gluposti, ali to su mi neke slamke spasa o kojima sam se malo raspitivala.

 

Eto, HVALA svima na odgovorima...ja ću obavještavat o daljnjem tijeku ovog svega. Sada mi je na redu dobro im ponovno doslovno nacrtati sve ono što sam im do sada napisala, i priložiti tu žalbu, pa šta bude bude.

 

U svakom slučaju, kako god bilo, Paypal zaboravljam zauvijek.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, pod ovim "veza" nisam mislila ništa loše, niti sam se mislila na ikoji način hvaliti. Putovnica se mogla provjeriti regularnim putem, duže bi trajalo, eto, ja sam, kao i svaki od nas (barem tako vjerujem), iskoristila svoje poznanstvo i učinili su mi uslugu da to provjere malo brže...

 

Neću previše filozofirati oko ovoga, ali recimo da morate na magnetsku rezonancu, a imate prijatelja kojemu je to posao, hoćete li ga zamolit za uslugu da vas primi što prije, ili ćete čekati godinu dana da dođete na red???

 

Uostalom, ja sam ovaj slučaj danas i prijavila policiji, i između ostalog evidentirano je i to na koji način je išla spomenuta provjera putovnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije nikako za usporedbu sa magnetskom rezonancom ili bile cime slicnome, takav pregled mozete obaviti i privatno ili biti primljeni preko reda ako je to stvarno potrebno, ali za korištenje podataka "preko veze" iz IS MUP-a zna se što ide.... namjera mi je samo bila da ukažem ako vam je stalo do prijatelja, koji imaju uvid u to, onda to svakako treba zadržati za sebe. Nažalost jako puno ljudi je imalo problema jer su se samo neki htjeli pohvaliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija