Jump to content

Kupnja vlastite nekretnine razvrgnućem suvlasništva civilnom diobom


Jethro

Preporučene objave

Stan 1/2 ja, 1/2 brat. Nema kredita, nema ovrhe, tereta, ništa...

Brat poslao prijedlog sudu za razvrgnuće suvlasništva geometrijskom diobom ili prodajom. Geometrijska dioba nije moguća bez znatnog ulaganja, ali sam suglasan sa prodajom.

Nekretnina bi išla na dražbu koja ide po načelu ovrhe. Na prvoj dražbi bi bilo sniženje do 1/3 a na drugoj do 1/2.

 

Možemo li biti kupci na dražbi i brat i ja svaki da želi kupiti 1/1?

Ili brat može (kao "ovrhovoditelj"), a ja ne (ovršenik).

 

Cilj nam je što jeftinije kupiti nekretninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postupak razvrgnuća suvlasništva sudskim putem je vanparnični, a ne ovršni postupak, pa nema ovrhovoditelja/ovršenika niti se primjenjuju ograničenja iz Ovršnog zakona.

 

Ne vidim razloga zašto suvlasnici ne bi mogli učestvovati na dražbi, ali ako sudjeluju oba onda se mogu međusobno i nadlicitirati. Prema tome, nije sigurno da takav postupak vodi do najjeftinije kupnje.

 

Ne bi li vam bilo jednostavnije da jedan od vas isplati drugoga. Ovako se može desiti i da profitira netko treći, a platit ćete i sudske troškove.

 

Ne mora se sve uvijek raditi bratski, ponekad nije loše nešto obaviti i na pošten način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

točno i hvala na odgovoru. problem je u tome što druga strana očekuje treću stranu da kupi za pozamašnu lovu, a i meni bi to dobro došlo. nema novca da me isplati, a tako ni ja nemam novca da isplatim njegove povelike apetite.

nadalje, izuzetno važno je to što on ne bi htio da to ja kupim iz određenih razloga koje proizlaze iz vlasništva tog stana. komplicirano je vrlo. nego, koliko mogu očekivati sudske troškove na npr 200000 eur vrijednost nekretnine? on ne zna da bi i ja kupio tj došao na dražbu. obzirom da je on zatražio razvrgnuće, ja pristanem, mogu li ja onda dati prijedlog za prodaju, a ne npr on (ako bi se on predomislio). PROBLEM JE U TOME ŠTO ON VELI DA ĆE DOBITI NEVJEROJATNO PUNO PA TOLIKO I CIJENI MENI, ili JEDNOSTAVNO SAMO MISLI DA NEĆE NITKO DOĆI NA DRAŽBU PA BI ON KUPIO ZA 2/3 ILI 1/2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvar je u tome da on deklarativno očekuje da će se stan prodati kao na pravoj licitaciji, za više, a u biti se nada da neću izaći ja, kao ni itko drugi na dražbu, te da će ga kupiti za 2/3 cijene na prvom roku, odnosno na 2 roku za 0,5 cijene.

 

NAJBITNIJA STVAR: da li se mora uplatiti (ako ja kupim) cijela izlicitirana suma, ili pola, jer druge polovice sam vlasnik i ne mogu prodati samom sebi.

logično je da 1/2 uplatim bratu, tj on meni. da ne dižem cijelu sumu koju će oni meni sutradan vratiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija