Jump to content

Gubitak kupoprodajnog ugovora


hpasali

Preporučene objave

Poštovani, molim vas za savjet;

Naime, 2005. kupio sam stan za koji se nikad nisam upisao u zemljišne knjige. U međuvremenu sam shvatio da sam izgubio kupoprodajni ugovor.

Javio sam se bilježniku da mi se navedeni dokument reizda, no obavijestili su me da bilježnik ima obavezu čuvanja ugovora 3 godine i da arhiva ne postoji.

Predmetni stan otplaćujem kreditom banke. Zar je moguće da će moj (bančin) stan postati predmet ostavinske rasprave nakon smrti bivše vlasnice koja je starija gospođa i koja je i dalje navedena u gruntovnici kao vlasnik, a ja ću to moći samo gledati jer sam izgubio kupoprodajni ugovor?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, probajte se obratiti Banci. Ako se radilo o namjenskom stambenom kreditu jedan primjerak kupoprodajnog ugovora ste trebali priložiti Banci.

Međutim, ima još jedna bitna stvar za upis vlasništva, Tabularna izjava. Zar nemate ni nju?

 

Hvala Vam na savjetu. Pokušat ću u banci. Banka u svojoj arhivi sigurno ima cijeli taj predmet. Samo se bojim da mi ugovor neće dati pod izgovorom mogućih revizija. Od svega mi je ostao samo jedan loš scan dokumenta. U doba sklapanja ugovora ne poznavajuć materiju pojam tabularne izjave mi je bio stran. Kako ugovor sam po sebi može sadržavati tabularnu nadao sam se da je bila njegov dio, no nije.

Ipak, s prodavateljicom sam se dogovorio da odemo javnom bilježniku i riješimo i to pitanje. No ni ona ni ja nemamo više taj ugovor i sad se pitam kako to riješiti. Ne pitajte me zašto to sve radim sada, a ne neposredno po kupovini jer odgovor bi vam se činio kao da čitate neku napetu dramu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad ste sklopili ugovor,jeste li poreznoj prijavili nastanak porezne obveze,ako jeste onda imate mogućnost da se upravo njima obratite i objasite problem.

 

Hvala još jednom. Porezna mi je bila na pameti kao solucija broj 2. Bio sam u banci i nakon izvjesnog natezanja uspjeli smo pronaći modus. Naime, u arhivi ugovora nisu htjeli ni čut da mi izdaju original ugovor s kojim bi išao javnom bilježniku napraviti ovjerenu kopiju. Ipak, susretljivošću osobnog bankara dogovorili smo se da će dotični po službenom protokolu zatražiti cijeli predmet i zajedno sa mnom otići do javnog bilježnika gdje ću ja pokriti troškove, a oni tehnički neće izdati dokument koji ne smiju.

Hvala vam na savjetima. Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija