Jump to content

Prekršajna prijava i pitanje svjedoka


silverpot

Preporučene objave

Poštovani,

 

 

Lijepo molim za Vaše mišljenje / savjet kako postupiti u sljedećoj situaciji:

 

U subotu prije podne zaustavo sam automobil na pješačkom prijelazu, kako bi pješakinja mogla prijeći cestu. Žena koja je prelazila razgovarala je mobitelom i stala na sred zebre, uživljena u svoj razgovor, objašnjavajući nekome nešto,valjda nesvjesna da je na prometnoj cesti.

 

Doviknuo sam joj kroz prozor : Može malo brže, gospođo? (Dakle, ni na koji način nisam ju vrijeđao.)

 

Žena se potom zaletjela do vrata mojeg automobila, otvorila ih i počela me udarati i vrijeđati.

 

Izgurao sam je iz vozila i zatim i sam izašao. Pokušala me udariti nogom nakon čega sam je, da bih se obranio od udaraca, ja uhvatio za tu nogu i tako sam je držao. Ona me cijelo vrijeme vrijeđala i pokušavala udariti.

 

Na poslijetku se smirila dovoljno da sam se mogao vratiti u vozilo i odvesti se.

 

Razmišljao sam da pozovem policiju, ali mislio sam da je bolesna, slabih živaca ili slično, pa sam odustao od toga.

 

Međutim, žena je mene prijavila policiji da sam ja nju fizički napao.

 

Policija me pozvala na razgovor i ja sam se odazvao.

 

Ispričao sam što se dogodilo i rekao da sve može potvrditi moja supruga koja se prilikom događaja također nalazila u automobilu.

 

Međutim, policajac mi je rekao da moja supruga ne može biti svjedok (molim Vas da mi objasnite zašto?), a da žena koja me je prijavila ima svjedoka susjedu, koja može biti svjedok, te da će prekršajni sudac sigurno presuditi da sam ja kriv.

 

Mogu li išta učiniti? Trebam li angažirati odvjetnika?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da vam supruga može biti svjedok, no policajac je (vjerojatno) mislio da bi ona bila pristrana, zbog same činjenica da vam je supruga.

 

A sada ispada da ova "Rosa salvaje" ima susjedu za svjedoka, koja je ipak nepristranija od vaše supruge. Ispast će riječ protiv riječi, a odluka doslovce može otići i na jednu i na drugu stranu. 50:50. Osim ako nađete još nekog svjedoka u vašu korist.

 

Zato su Rusi pametni, kamera na komandnu ploču, pa da vidimo čija "majka crnu vunu prede".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod njih je to uvedeno primarno (barem koliko je meni poznato) zbog osiguranja, obzirom su se ljudi bacali, doslovce bacali pred automobile, u potrazi za naknadom štete. A danas dobro dođe, u sličnim situacijama kao u slučaju korisnika Silverpot, a i za Youtube filmiće, gdje doista ima svega i svačega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno, poštovani G-man, zbog osiguranja (razlog za njihovu popularnost u Rusiji su osiguravajuća društva. Ona su, naime, zbog općeg bezakonja na cestama gdje u pravilu vrijedi samo zakon jačeg uvjetovala bilo kakvu isplatu štete valjanom snimkom na kojoj se točno vidi što se dogodilo). Kako sam dobio nekoliko upita kakva je situacija kod nas u vezi dashcams (u Bosni, i Srbiji su dopuštene), jer je takav uređaj za zakonodavca nepoznat uređaj te nigdje nije izrijekom spomenut, ali Zakon o zaštiti osobnih podataka priječi bilo kakvo nenajavljeno i neovlašteno snimanje te takve snimke ne mogu biti nikakav dokaz na sudu, pa me zanima vaše mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste. U našoj legislativi ovako što (barem koliko je meni poznato) nije precizirano.

 

Što se kaznene odgovornosti tiče, smatram da je nema, naravno tako dugo dok se kamerom ne snima osoba koja se nalazi u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda (što je ionako teško s takvom kamerom, ali ne i nemoguće), u kontekstu odredbe čl. 144. KZ-a.

 

A sad, kako bi se to razriješilo na sudu da netko ima takvu snimku - to je pitanje. Moje mišljenje je da zapreke za uporabom nema, jasno pod uvjetom da se nije ušlo u biće djela iz čl. 144. KZ-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija