Jump to content

Otkazni rok


Miha Remih

Preporučene objave

Poštovani,

Trideset godina radim na radnom mjestu liječnika u jednoj bolnici. Sada želim preći na rad u drugu zdravstvenu ustanovu. Prijelaz sam najavio prije 6 mjeseci, ali usmeno, jer je točan datum prijelaza ovisio o odluci ministarstva. Administrativna procedura se rješava ovih dana, te sam poslodavcu ponudio sporazumni raskid radnog odnosa s točnim datumom kada mi počinje radni odnos u drugoj ustanovi (za dva tjedna). Bivši poslodavac odbija prekid radnog odnosa u roku manjem od mjesec dana (čak tvrdi da obzirom na radni staž od 30 godina može tražiti i otkazni rok od 3 mjeseca), što mi ne odgovara jer trebam početi raditi na novom radnom mjestu. Napominjem, da nemam nikakvih dugova prema poslodavcu, niti su odnosi poremećeni, jednostavno uprava i pravna služba imaju takav stav. Pravnik ustanove u koju prelazim upozorio me da u slučaju da sam podnesem jednostrani raskid radnog odnosa, bivši poslodavac može tražiti odštetu zbog štete.

 

Zanima me slijedeće:

1. ima li bivši poslodavac (opća bolnica) doista pravo insistirati na otkaznom roku od 30 dana (ili čak duljem)

2. ako bih koristio bolovanje u otkaznom periodu, računaju li se dani bolovanja u otkazni rok?

3. što će se dogoditi ukoliko ne dođem na posao pet dana - po Zakonu o radu dobit ću otkaz - koje su posljedice za mene?

 

Nadam se da ću postići sporazum s bivšim poslodavcem, ali bi mi jasni odgovori na ova pitanja olakšali "pregovore". Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Sve vezano za prestanak Ugovora o radu prema ZOR-u uvijek mora biti u pisanoj formi!

Iz posta nije jasno jeste li ili niste podnjeli prijedlog o Sporezumnom prestanku ugovora o radu u pisanoj formi i kada je to bilo.

Slijedom Vaših pitanja:

Ad.1.Najmanje trajanje otkaznog roka prema Članakz 122. ZOR-a

U slučaju redovitog otkaza (a i sporazumnog prestanka ugovra o radu) otkazni rok je najmanje:

6) tri mjeseca, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvadeset godina

(7) Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako on za to ima osobito važan razlog.

Ad.2. Članak 121.

(1) Otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu.

(2) Otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu te za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom liječenja ili oporavka od ozljede na radu ili profesionalne bolesti, te vršenja dužnosti i prava državljana u obrani.

Dakle govori se o otkaznom roku u slučaju Redovitog otkaza ugovora o radu, koji Vi niste podnjeli, a trebali ste. Na osnovi toga, poslodavac ne mora poštivati odredbu čl.122. st(7) i može tražiti sukladno st.6) istog članka, da odradite 3 mjeseca otkaznog roka. Može li poslodavac zahtjevati duži otkazni rok i koliko,mogu će je, ukoliko je to tako regulirano Vašim Kolektivnim ugovorom.

Ad.3. Nikako Vam nebih preporučio, jer je Vaš poslodavac upoznat sa razlogom zbog kojeg želite prekinuti radni odnos i svakako bi imao opravdanje da zatraži naknadu štete.

Što Vam je činiti? Pokušati još jednom razgovarati i sprazumjeti se ili sa sadašnijm ili sa budućim poslodavcem. Ukoliko sadašnji poslodavac ne pristane na Vaše zahtjeve, a budući ne prihvati takovo stanje(makar bi razumno bilo da prihvati), ne vidim kako će te bez posljedica, ostvariti svoj transfer.

I znate, otkazni rok služi poslodavcu kao i radniku, da u slučaju kad protivna strana zatraži prestanak radnog odnosa ,druga strana ima nekakovo vrijeme da nađe adekvatnu zamjenu ili posao. U Vašem slučaju Poslodavac će, s obzirom na stanje vezano za deficit liječnika a pogotovo onih sa Vašim iskustvom,teško pristati na manji otkazni rok od Zakonom određenog. Isto tako mislim da bi radi takove situacije i Vaš novi Poslodavac mogao pristati da sačeka da odradite obvezu prema starom poslodavcu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da. Sa starim , naročito i sa novim,jer ako stari ostane na stanovištu da odradite otkazni 3 mjesecamorte biti sigurni da e novi to tako i prihvatiti. Dakle sa novim poslodavcem odmah po potpisivanju Sporazumnog sa starim,popisati Ugovor oradu od sljedečeg dana po izvršenju obveza odrađivanja Otkaznog roka. Jer u potivnom, ste u "luftu".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija