Jump to content

Objava presude


ana.bab

Preporučene objave

Poštovani, zanima me da li je dozvoljeno javno objavljivanje presude o razvodu braka te povjeravanju djece jednom roditelju na web stranicama suda, ukoliko podaci stranaka i djece nisu prikriveni (istaknuta su imena, prezimena i oib)? Ukoliko nije dozvoljeno, što mogu učiniti po tom pitanju, kome se požaliti? Želim zaštititi svoju i privatnost svoje djece. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 120 Ustava RH -

 

"Sudske rasprave su javne i presude se izriču javno, u ime RH."

 

Javnost se doduše može isključiti s određene rasprave (ili njena dijela) odnosno obrazlaganja razloga odluke, ukoliko postoje zakonom opravdani razlozi. Ali objava dispozitiva (izreke) je uvijek javna.

 

Međutim, imam osjećaj da vi pitate nešto drugo - je li presuda možda istaknuta na oglasnoj ploči suda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda je objavljena na e-oglasnoj ploči Suda. Smatram to teškom povredom mojih i prava moje djece na privatnost. Dogodilo se to da je netko meni nepoznat iz okoline u kojoj radim, slučajno ili namjerno, došao do tih podataka i sada ih koristi na način koji sam svakako željela izbjeći.

 

Citiram: "Također, općepoznata je stvar kako su sudske odluke i presude javne, a uz to mnogi sudovi na svojim web stranicama javno objavljuju donesene odluke. Uz to treba navesti kako su vodeći pravni stručnjaci do sada naglašavali potrebu javnog objavljivanja sudskih odluka čime se postiže veća transparentnost u radu sudova, povećava se učinkovitosti rada sudova, te se omogućava unaprijeđenje komunikacije s građanima.

 

Međutim, u cilju zaštite privatnosti potrebno je razlučiti privatnu od javne sfere, te osigurati zaštitu osobnih podataka fizičkih osoba – sudionika u sudskim postupcima odnosno na sudske odluke u kojima se navode njihovi osobni podaci, a koje sudske odluke se namjeravaju javno objaviti.

 

U tom smislu ukazujemo na postojanje Pravila o anonimizaciji sudskih odluka, Broj: Su-748-IV/03-2 od 31. prosinca 2003. te Uputa o načinu anonimizacije sudskih odluka, Broj: Su-748-IV/03-3 od 31. prosinca 2003. (donesenih od strane Vrhovnog suda RH i objavljenih na web stranici Vrhovnog suda RH www.vsrh.hr).

 

Navedena Pravila određuju podatke koji se anonimiziraju te način anonimizacije, odnosno zamjene i ispuštanja osobnih podataka u sudskim odlukama koje se javno objavljuju na web stranicama Vrhovnog suda RH.

 

Kako proizlazi iz navedenih Pravila, u sudskim odlukama koje se namjeravaju javno objaviti potrebno je anonimizirati (zaštititi) između ostaloga, podatke o strankama – fizičkim osobama te fizičkim osobama u ulozi predstavnika pravne osobe kao trgovačkog društva, zatim podatke o punomoćnicima stranke – fizičkim osobama, zakonskom zastupniku stranke, svjedoku, rođaku, prijatelju, susjedu stranke i sl., kao i podatke o službenoj osobi – sudskom vještaku, sudskom tumaču itd."

Preuzeto sa http://www.azop.hr/news.aspx?newsID=327&pageID=210

 

Rasprava nije bila javna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sam i pretpostavio da vas smeta.

 

Anonimizacija osobnih podataka je standard koji bi se trebao podrazumijevati kao normalan obrazac postupanja, međutim naši sudovi tome kao da se ne žele prilagoditi. Ima pozitivnih primjera (varaždinski sud), ali nažalost većina još zasada kao da to ne prihvaća.

 

Kao što je Bobo naveo, možete se obratiti Agenciji odnosno Pravobraniteljici, ali nažalost kako sada anulirati sve ove neugodnosti kojima ste bila izložena? To je kao da s vrha zagrebačke Katedrale istresete jastuk punjen guščjim perjem, a onda idete kupiti svo to perje po cijelom Zagrebu da bi opet napunila jastuk. Nemoguća misija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija