Jump to content

Izvanbračna zajednica podjela imovine


bumerang 63

Preporučene objave

Poštovani!

 

molim žuran odgovor ,živio sam 13 godina u izvanbračnoj zajednici,u tom periodu ja sam prodao svoje dvije nekretnine,bivša je prije 7 godina kupila na hipotekarni kredit obiteljsku kuću,iz koje me sada tjera napolje,kredit se treba otplačivati još 8 godina ,obzirom da od njezine plače nije mogla kupovati hranu i plačati režije i druge obaveze to sam činio ja,sve u svemu kompletnu kuću sam opremio ja i renovirao svojim sredstvima,ja ne tražim povrat sredstava nego samo podjelu imovine ako treba i polovice kredita koji bih ja preuzeo na sebe,konkretno me zanima dali ja imam ikakva prava i na koji način da živim u toj kući obzirim da nemam mogućnosti da iznajmljujem stan i ponovo ga opremam sa svim,

 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kućaje zajednička stečevina. stečena je u vrijeme zajedničkog života (izvanbračna zajednica). tužbom pred nadležnim sudom traži utvrđivanje i podjelu zajedničke imovine.

kredit je takođe zajednička stečevina.

nasljeđena imovina ili imoviona stečena prije zajedničkog života je osobna imovina.

novac koji ste dobili prodajom osobne imovine i uložili u kuću takođe je vašaimovina.

ako imate dokaze tražite uračunavanje osobne imovine kod podjelezajedničke imovine.

udio u kući uvečava se za uloženu u zajedničku imovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a na koji način mogu tražiti povratak u kuću jer sam trenutno kod brata,obzirom da mi ona brani povratak u kuću,i koliko to traje,unaprijed hvala

 

Kažete 'bivša'.

To znači da ste razvedeni ili je postupak razvoda u tijeku. Bračna zajednica je prestala, i ona je upisana vlasnica. Vi morate tužiti za utvrđivanje i bračne stečevine i vaše osobne imovine od prodaje nekretnina koja sredstva ste uložili u tu kuću, kako je napisao bovu. I morate tražiti najam za korištenje djela nekretnine koja je u vašem (vanknjižnom) suvlasništvu ako ovakva situacija potraje.

Tek kada u gruntovnici stavite zabilježbu spora, ona će vjerojatno biti spremna razgovarati.

 

Ovo za povratak u kuću - razmislite još jednom.

Ako vas ona nikako ne želi u kući koja je k tome sada 'po papirima' u njenom vlasništvu, jedan od prvih slijedećih savjeta koji će dobiti bit će da vas lažno prijavi za obiteljsko nasilje, ili da isprovocira incident u kome će doći bar do nekog vikanja i naguravanja pred svjedocima. I eto vas u pritvoru.

Pazite, ne kažem da će ona to i napraviti!

Kažem vam da će sigurno dobiti takav savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo predlažem da angažirate odvjetnika i pokušate s bivšom izvanbračnom suprugom (i eventualno njezinim odvjetnikom) postići izvansudsku nagodbu da ne bi morali gubiti vrijeme i novac u sudskom postupku, ako je isto moguće postići mirnim putem. O tome koliko ćete platiti odvjetnika i nagodbu ovisi o broju odrađenih radnih sati i detaljima same nagodbe.

Ako budete morali ići u postupak, o vrijednosti predmeta spora (vrijednosti kuće, odnosno cjelokupne zajedničke imovine) ovisi i koliko će vam odvjetnik naplatiti za zastupanje, i koliko će biti sudske pristojbe u postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija