Jump to content

Prijava zakonskih nasljednika


Sosten

Preporučene objave

Može li majka zatajiti zajedničko dijete kao zak. nasljednika nakon smrti

svoga supruga odnosno djetetova otca i što se u tom slučaju može poduzeti. Dijete je inače punoljetno i posvađano je smajkom. Zapravo

da li je dužnost kod prijave umrlog navesti istinite podatke o nasljednicima ili se to može proizvoljno raditi bez nekih konsekvenci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni prvi ni zadnji put da nasljednik ili više njih prećute postojanje nekog od nasljednika,što u biti ne povlači kaznenu odgovornost,no stav Vrhovnog suda u tom slučaju kako nasljednik koji je zatajio drugog nasljednika je nepošteni nasljednik,glede čega rok zahtjeva prema istom za predaju ostavine iznosi 20 godina.

Što učiniti u konkretnom slučaju,pa jednostavno otići i osobno se prijaviti kao nasljednik,zašto čekati da to majka uradi ili saznati termin ostavinske rasprave i bukvalno ušetati u sudnicu ili kod javnog bilježnika,ovisno tko bude vodio postupak,i sa sobom ponijeti dokaz da ste dijete ostavitelja,ali svakako da je ovo prvo bolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O k , Hvala samo je nelogično da da matični ured ne dostavi točne podatke Sudu putem

(sad napamet govorim ) smrtovnice ,smrtnog lista ili već nekog vjerodostojnog dokumenta

Pa zar Sudac ne pita prisutne nasljednike ,recimo suprugu iza muža koliko imaju djece

U tom slučaju se obmanjuje sud i nikome ništa ,štetu trpi pošten čovjek koji vjeruje sudu .

Znači da je nasljedna imovina prepuštena od slučaja do slučaja. Zanima me kako je zaštićen zakonski nasljednik. Ne znam kako bi izgledalo da svatko ušetava na sud .

Po meni je svaki lažni iskaz pred sudom krivo svjedočenje što je kažnjivo djelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nelogično da da matični ured ne dostavi točne podatke Sudu putem

(sad napamet govorim ) smrtovnice ,smrtnog lista ili već nekog vjerodostojnog dokumenta

Članak 192.ZN

(1)

(2) Smrtovnica se sastavlja na temelju podataka iz matice umrlih, podataka dobivenih od srodnika umrlog, od osoba s kojima je umrli živio te od drugih osoba koje ih mogu pružiti.

Znači da je nasljedna imovina prepuštena od slučaja do slučaja. Zanima me kako je zaštićen zakonski nasljednik.

Članak 232.ZN

(1)

(2)

(3) Pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju nisu vezane osobe koje tvrde da im pripada neko pravo glede onoga za što je utvrđeno da je u sastavu ostavine, ako nisu kao stranke sudjelovale u ostavinskoj raspravi, niti su na nju bile uredno osobno pozvane.

(4) Pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju nisu vezane osobe koje tvrde da im je zbog ostaviteljeve smrti pripalo nasljedno pravo na temelju oporuke ili zakona, ili da im je pripalo pravo na neki zapis, ako nisu kao stranke sudjelovale u ostavinskoj raspravi, niti su na nju bile uredno osobno pozvane.

Ne znam kako bi izgledalo da svatko ušetava na sud .

nepričamo o bilo kome,već o zakonskom nasljedniku,taj netko drugi će biti udaljen.

Po meni je svaki lažni iskaz pred sudom krivo svjedočenje što je kažnjivo djelo.

da,da,no ovdje se ne radi o svjedoku već o stranci u ostavinskom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zatajivanje nasljednika je jedan od uobičajenih "pojavnih oblika" kod problematičnih ostavinskih postupaka. Imate o tome dosta tema na Legalisu, npr.

 

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/25422-Rješenje-o-nasljeđivanju-pravovaljanost-i-odgovornost-suca?highlight=Kroni%C4%8DnaStranka

 

Što se tiče kaznenog djela, u zadnjoj objavi na toj temi možete vidjeti da je Općinsko odvjetništvo prihvatilo kvalifikaciju kaznenog djela za osobu koja je kao stranka zatajila sunasljednika po čl. 303 (oznaka po starom KZ-u), ali postupak nije proveden zbog zastare, pa ne znamo bi li to i na sudu prošlo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O.K.,

ne mogu se oteti dojmu da Pravna znanost ne koristi dovoljno suvremenu tehnologiju u svojim procesima. Primjerice ,čovjek se evidentira od rođenja -Rodni list -Izvod iz MR,-

školske svjedodžbe -diplome -radna knjižica-vjenčani list-zdravstvena knjižica-razne iskaznice ( tramvajske i sl.), JMBG, OIB , Vojne knjižice ,imovinske i porezne kartice .

Izvod iz Mu, Smrtni l. , smrtovnic .... i na kraju se ne zna osim da je oženjen ili rastavljen koliko taj čovjek ima djece ,s kim živi u obitelji . Ako već ima toliko dokumenata pa onda bi bilo logično da se projektira nekakav Obiteljski list koji bi sadržavao djecu i ostale članove obitelji . Istina neke ustanove traže Potvrde o zajedničkom kućanstvu .

Hvala na pažnji i srdačan pozdrav,

 

Sosten

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne radi se o pravnoj znanosti nego o funkcioniranju administracije, eventualno bismo mogli reći da se radi o upravnoj znanosti.

 

U tom smislu koji ste naveli se ipak radi (uostalom, barem su zemljišne knjige konačno na webu-u, katastar, počeo je e-predmet itd. itd.), a radi se o velikom i složenom poslu, što je izvanredan izgovor da se to radi onako kako se u Hrvatskoj i inače radi. Drugim riječima, trajat će n puta dulje nego što bi trebalo, o troškovima da ne govorimo, ali na kraju će ipak nešto biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala,

slažem se Informatika pruža nesagledive mogućnosti racionalizacije pogotovu administrativnih procesa,međutim ljudi se još uvijek ne odvajaju lako od pisaćih strojeva ,ima to čak nekih prednosti .Naravno da bi dobro došao i jedan matičar u svaki ured koji bi lijepim rukopisom ispisivao Izvode iz m.k.r. i Vjenčane listove.Na koncu najmanje je grešaka na takvim izvodima ,jer su se napravile mnoge greške kod naknadnog unosa podataka.Mislim da bi bar prvi Vjenčani i Rodni list trebali zadržati formu lijepog pisanja. Čujem da se u školama ponovo uči Lijepo pisanje -to pozdravljam . Ali, ,ali kad govorimo već o nekoj modernoj Upravi onda građanima treba približiti to područje . Lijepo je prelistati Zemljišne knnige, matične knjige itd putem E-građani samo još uvijek morate doći osobno po potrebne dokumente.Zapravo mi nije jasno zašto se svi podaci ne mogu isčitati iz Osobne iskaznice. Naknade građani mogu plaćati kroz porezni sustav ,ćemu

nekakvi biljezi ,sudske ,marke isl.

 

Hvala na pažnji i srdačan pozdrav,

Sosten

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija