Jump to content

Ostavinska rasprava na sudu


Maja23234

Preporučene objave

Dobar dan. Pročitala sam da ukoliko se ne odazovem pozivu javnog bilježnika za ostavinsku raspravu (bez obzira koliko puta bila pozvana) da će onda istu zakazati nadležni sud te da je u tom slučaju naknada za održavanje ostavinske rasprave puno niža. Ima li netko iskustva s time? Ukoliko je to doista tako naravno da bih rađe sve obavila na sudu. Također, preminuli roditelj I ja smo sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ostale nekretnine su oporukom ostavljene drugim nasljednicima I tu nemam nikakvih primjedbi. Kako sam ja brinula o roditelju onda mi je nekako normalno da ja podmirim minus na tekućem računu (tj. priznam taj dug), a I znam da druga strana sigurno neće htjeti sudjelovati u tome. Također sam računala da ću ja platiti cijelu ostavinsku raspravu (zbog već prije spomenutog da sam brinula o svemu) ali sad se pitam da li bi zapravo trebala na raspravi tražiti da I ostali nasljednici plate svoj dio ostavinske rasprave. Pa I oni će naslijediti dio imovine. A ako ja recimo ne priznam dug po tekućem računu ne bi se računala kao nasljednik te bi bila u cijelosti izuzeta od plaćanja ostavinske rasprave? Da li taj dio dobro shvaćam? Neću to napraviti ali da znam za svaki slučaj. Hvala svima na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravno gledajući,Vi kao davateljica uzdržavanja ne odgovarate za dugove primatelja uzdržavanja/ostavitelja(izuzev ako ste drugačije ugovorili),niti se nasljednici ostavitelja u vezi dugova mogu pozivati na činjenicu da ste vi po ugovoru preuzeli brigu oko ostavitelja,budući da ih takva činjenica ne oslobađa od odgovornosti.

Čak što više,Vi ste ovlašteni zahtijevati nužni dio nasljedstva,neovisno o postojanju ugovora o doživotnom uzdržavanju,no to je vaše pravo koje možete a i ne morate iskoristiti.

Sumnjam da će JB u slučaju ne odazivanja nasljednika na ostavinsku raspravu,predmet proslijediti sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također, preminuli roditelj I ja smo sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ostale nekretnine su oporukom ostavljene drugim nasljednicima !

nekretninu iz ugovora ste stekli ugovorom o doživotnom uzdržavanju. zatražite upis vlasništva (odma). prijedlogu priložite ugovor + 250,00 za sudsku pristojbu.

u poreznu prijaviti stjecanje vlasništva nad nekretninom iz ugovora (u roku 30 dana. nema poreza ali zakonska obveza. roditelj/djete).

 

niste nasljednik pa niste u obvezi vračati dugove ostavitelja (osim ako je drugačije ugovoreno). nekretnina iz ugovora se izuzima iz ostavinske rasprave (ako izvršite upis vlasništva). nemate obvezu plaćati trošak ostavinske. ako tražite nužni dio od preostale imovine imate obvezu vračanja duga ostavitelja,plaćanja troškova ostavinske u vrijednosti nasljeđene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi svi, hvala na odgovorima. Uopće se nisam sjetila da bih ugovor trebala prijaviti i u poreznu upravu. Nadam se da to mogu u županiji gdje je nekretnina jer sam tamo trenutno, a u županiju gdje mi je prebivalište se vraćam nakon što će proteći 30 dana od dana kada je roditelj preminuo. Idem to odmah sutra obaviti pa ću vidjeti. Ukoliko ima još koje mjesto osim gruntovnice, katastra I porezne gdje bih trebala prijaviti ugovor o DU bila bih zahvalna ako bi mi sugerirali. Lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija