Jump to content

Kako doći do kupoprodajnog ugovora


sused

Preporučene objave

Molim nekog da mi objasni kako doći do do do potrebne dokumentacije čime bi se dokazalo vlasništvo nekretnine.

Naime otac tvrdi da je od svog oca kupio česticu na kojoj je napravljena kuća 1966.g. i u svim papirima se vodi kao vlasnik 1/1. Pok.brat mog oca je imao puno manje dvorište od nas i onda mu je moj otac dopustio da se koristi dijelom dvorišta naše čestice za odlaganje stvari, priključaka itd. Sve su to bili usmeni dogovori. Nakon nekoliko godina otac je podigao ogradu u dubinu naše čestice 12m, a naknadno da će podignuti drugu ogradu do međe kada stric više neće imati potrebu za korištenjem preostalog dijela i tu zasaditi voćke. U međuvremenu stric je preminuo i moj otac ostario i nije došlo do nikakve promjene. Sada nasljednici moga strica navode da su oni uživali taj dio dvorišta više od 30.g. i osporavaju da je to vlasništvo moga oca. Što trebam poduzeti da riješim problem i dali je moguće kako doći u trag kako je uopće moj otac postao vlasnikom jer ja taj ugovor ne mogu pronaći.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbog čega insistirate na kupoprodajnom ugovoru,kad je otac doista vlasnik i kao takav upisan u zemljišnim knjigama,što i jeste najmjerodavniji dokaz prava vlasništva(z.k.izvadak.),a ako baš imate želju da vidite ugovor,obratite se zemljišno knjižnom uredu i zatražite presliku ugovora,budući da je isti ugovor priložen uz prijedlog za upis prava vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

. Sada nasljednici moga strica navode da su oni uživali taj dio dvorišta više od 30.g. i osporavaju da je to vlasništvo moga oca. Što trebam poduzeti da riješim problem i dali je moguće kako doći u trag kako je uopće moj otac postao vlasnikom jer ja taj ugovor ne mogu pronaći.

Hvala!

 

ako vaš stric za života nije tražio vlasništvo dosjelošču. nije se protivio ograđivanju čestice ni njegovi nasljednici to nemogu osporavati i tražiti vlasništvo dosjelošču.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koje bi radnje sada ja trebao poduzeti (moj otac) da mi ogradimo česticu kako stoji u katastru i u gruntovnici. Odnosno kojim se institucijama obratiti za dozvolu građenja, a još se i na jednom dijelu kuda prolazi međa nalazi građevni objekt cca16m2 koji je u ruševnom stanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fali okolnost samostalnog posjeda,

moglo bi se o tome raspraviti.

Vlasnik nekretnine(autor teme),postavlja ogradu,i takvim činom daje do znanja vlasniku susjedne nekretnine "crtu razgraničenja".

Spornih 12 metara(po dubini)susjed koristi kao svoje,(usmeni dogovor teško dokaziv)manifestujući sva vlasnička ovlaštenja na oči upisanom vlasniku a da mu za čitavo vrijeme to niko nije osporio.

Glede prednjeg,a uzimajući u obzir da susjed posjednik ničim nije priznao višu faktičku vlast na konkretnom dijelu nekretnine,postavlja se pitanje nedostaje li samostalnost posjeda!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koje bi radnje sada ja trebao poduzeti (moj otac) da mi ogradimo česticu kako stoji u katastru i u gruntovnici.

uređenje međe,no sasvim izvjesno da je to ""udarna igla""za tužbu susjeda radi utvrđenja prava vlasništva,čiji tužbeni zahtjev bi morali osporiti i istovremeno odgovoriti reivindikacijskim protutužbenim zahtjevom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moglo bi se o tome raspraviti.

Vlasnik nekretnine(autor teme),postavlja ogradu,i takvim činom daje do znanja vlasniku susjedne nekretnine "crtu razgraničenja".

Spornih 12 metara(po dubini)susjed koristi kao svoje,(usmeni dogovor teško dokaziv)

 

Matrix, pa radi se o braći koja su tu cijelo vrijeme živjeli, a ne o nekom zapuštenom posjedu u nedođiji gdje će susjed pričati da je 'tak navek bile'.

Vlasnik je postavio ogradu da mu ne prolaze psi i kokoši (recimo). To ne znači da se odrekao ostatka svoje čestice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da je sve stvar dokazivanja, ali upravo iz detalja ovog slučaja smatram da autor teme ima bolju poziciju.

 

Jasno da se može postaviti pitanje gdje je bio sve ove godine, ali to nije relevantno po pitanju prava vlasništva, glede kojeg je trenutno ZK stanje jasno, a druga strana mora dokazati suprotno. I da se radi o slučaju na koji Felixx aludira, složio bih se da će ZK vlasnik teško "obraniti" svoje, ali ovako - mislim da će biti suprotno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija