Jump to content

Dijete poginulog hrvatskog branitelja-prednost pri zapošljavanju


Adisa Zulić Gubeljić

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas da mi pomognete tako da odgovorite na moje pitanje. Naime ja sam dijete poginulog hrvatskog branitelja, radim na zamijeni u jednom državnom vrtiću. Kada god se otvori radno mjesto za neodređeno vrijeme ja nikako ne dobijem pravo prednosti pri zapošljavanju iako priložim potvrdu za koju mi kažu da ja ne trebam prilagati, jer u tom vrtiću postoje unutarnji pravilnici-akti po kojima oni zapošljavaju. Stoga mi recite da li su oni jači od zakona? Jer po tome ja posao nikada neću dobiti na neodređeno. Pitam se kakva je onda svrha tog zakona ako ga se ne može primjeniti?! što će mi to pravo kada ga ne mogu ostvariti?! Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Adia, da biste ostvarili navedeno pravo, morate u apsolutno svim drugim parametrima biti jednaka sa svim ostalim kandidatima za radno mjesto. Jasno je da se navedeno pravilo može izigrati, pogotovo kada postoji usmeni intervju, pa često velik broj ljudi izvisi zbog jednog jedinog boda.

 

Inače, o prednosti pri zapošljavanju, vidite link te čl. 35. Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, problem i je taj interni akt koji regulira te bodove koji su apsurd. Iste uvijete uvijek imam znaci odgajatelj sam, imam polozen strucni ispit i to jedino i traze i ne zeli mi potvrdu niti priznati, po meni je glupo da gledaju te uvijete iz svog pravilnika, znaci svoje pravo ne mogu nikad ostvariti, ma zalosno! I onda kazu mladi odlaze iz drzave, a drzava ti ne omogucuje da se izboris za svoja prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prednost svakako postoji, ali ponavljam - pod potpuno jednakim uvjetima. Zato postoji Pravilnik, kojim se navedeno pravo može "derogirati", u pravilu preko usmenog razgovora (iz mojih saznanja). O objektivnosti kriterija možemo pričati, ali kod usmenog razgovora ona se nikad ne može postići, upravo zbog subjektivne komponente.

 

Odgovor s Ministarstva je paušalan, bez ulaženja u problematiku, tek toliko da formu pokriju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Adisa,nalazim se u istoj problematici kao i ti.

Evo i ja sam upravo predala dokumentaciju i potvrdu ,takodjer je natjecaj na neodredjeno.

Meni je objašnjenje bi ovako;pravo prednosti vrijedi sami ako se radi o kandidatu koji je NEZAPOSLEN,znaci nije u radnom odnosu,a ispunjava jednake uvjete kao drugi kandidati.

Posto smo mi obje već zaposlene kod njih,navodno nisu dužni dati nam prednost?

Ja takodjer zadivoljavam sve kriterije, ali koliko vidim,takodjer me neće uzeti za sralno.

U slučaju gdje je natjecaj za neodredjeno, a nisi zaposlen,osrvarujes pravi prednosti uz zadovoljenje uvjeta kao i drugi kandidati (to su najčešće neka testiranja).

Cesto puta se namjerno postavljaju testiranja bas zato da se pokuša zaobići zakon.

Meni se tako desilo 2008god..Bila sam 2 od nas 3 ,te nisam dobila posao..

E sad ;da li je moguće zaliti se na natječaj?

I koliko je to pametno?

Imam dojam ako se zalis,da je dvosjekli mac:ne produže ti zamjenu i ti si "otjanran" tj nezaposlen ponovo..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Adisa, copy pejstat ću vam isti odgovor koji sam dala i Mireli na drugoj temi:

 

"Da, jedan od uvjeta za ostvarivanje prednosti pri zapošljavanju prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji je i da ste nezaposleni:

 

čl 35.

 

(5) Da bi ostvarila pravo prednosti pri zapošljavanju, osoba iz stavka 1. ovoga članka koja ispunjava uvjete za ostvarivanje toga prava, dužna je uz prijavu, odnosno ponudu na javni natječaj ili oglas priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta, kao i potvrdu o priznatom statusu, odnosno potvrdu iz članka 2. ovoga Zakona o priznatom statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ili dragovoljca iz Domovinskog rata, dokaz da je nezaposlena odnosno dokaz o oduzetoj roditeljskoj skrbi kada se na javni natječaj, odnosno oglas prijavljuje dijete smrtno stradaloga, zatočenoga i nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez roditeljske skrbi."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija