Jump to content

Gruntovnica i katastar


Maxich

Preporučene objave

Teoretski, razumijem razliku, ali me interesira treba li se kupac stana osim u gruntovnici, prijaviti i u katastru te koja je dokumentacija za to potrebna?

 

Vadi li se za oslobođenje od poreza Uvjerenje o neposjedovanju nekretnina u gruntovnici ili u katastru?

 

kad sve rješiš sa novim vlasničkim listom rješavaš i posjed na kupljenoj nekretnini.

katastar može čekati ( zakon te ne obvezuje kao za porez).

 

za oslobađanje od poreza ne trebaš nikakvu potvrdu. prema OIB-u (tvom i članova obitelji) porezna vidi dali posjieduješ nekretninu za stanovanje (ili drugu nekretninu te i veće vrjenosti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bovu-Ne bih se složio sa konstatacijom da se novim vlasničkim listom sve rješava, katastar ima itekako važnu ulogu ,pogotovu u postupku legalizacije, može stvoriti strahovito velike probleme ,kod daljnje prodaje, darovanja i sl. ako bivši vlasnik ostane posjednik ,a katastar to iako mora silom zakona provesti on to ne radi, na vlastitom iskustvu, već godinu dana borim se sa katastrom i prvo bih tražio Posjedovni list ,a tek onda ZK izvadak. Čak ni nakon propuštenog roka od 90 dana na nedonošenje rješenja DGU upučuje na žalbu i tako u krug, a stalno se netko žali, naravno neopravdano:- ako je preneo sve ovlasti na kupca ,obavezno katastar

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i prvo bih tražio Posjedovni list ,a tek onda ZK izvadak. Čak ni nakon propuštenog roka od 90 dana na nedonošenje rješenja DGU upučuje na žalbu i tako u krug, a stalno se netko žali, naravno neopravdano:- ako je preneo sve ovlasti na kupca ,obavezno katastar

 

ZK izvatkom se dokazuje vlasništvo. onaj ko je u ZK izvadku upisan kao vlasnik taj je vlasnik nekretnine (Vrhovni sud RH).

vlasnik posjedniku uvijek može ponuditi sklapanje ugovora o najmu.

ako posjednik odbije sklopiti ugovor o najmu vlasnik može tražit da posjednik (nezakoniti) napusti nekretninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bovu to kaze zakon (Vrhovni sud Hrvatske ) ali u praksi ne ide, Legalizacija, more briga,a preko Katastra se ne može ,Katastar je taj koji izdaje rješenje o izvedenom stanju,da bi objekt postao legalan i podoban u gruntovnicu ,ali ako novi vlasnici nisu tražili upis ,tj. brisanje starog vlasnika, a ovaj ulozio žalbu ,onako iz "štosa" nemozeš mu ništa , Katastar odbija upis, Zk odbija razvgnuće suvlasnićke zajednice, nepomaže niti samopomoć. NIŠTA, sud pa tko prvi

napusti ovaj blaženi svjet možeš ispred svoga samo stajati i plakati !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije točno ,katastar je itekakio bitan ,bar katastar na otoku Rabu, nakon što je DGU u Zagrebu izdao uputu da izdaju novo rješenje oni su prekinuli , a da vjerojatno postoji sprega DGU u Zagrebu i katastra Rab na šutnju administracije,sam se žalio na DGU u Zg. i dobio rješenje o obustavi 1 dan prije isteka od 90 dana , zakon je jedno ,slovo na papiru ,a stvarnost je sasvim nešto drugo i nema pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma štima i na taj čl. sam se pozvao, ali ništa ne pomaže ,opet jedna izgubljena sezona, zakonski ne mogu do svoga vlasništva čak i DGU u Zagrebu ignorira isto.Zato prvo bih ipak svakom savjetovao da provjeri katastar i dobije posjedovni list ,lagano je upisati u ZK knjige, ali daljnji postupak sa nekretninom ništa bez katastra pogotovo ako je u pitanju legalizacija.

uređeno: od kresimir51
pravopis
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija