Jump to content

Nasljijeđivanje aktivne ovrhe


Malalo

Preporučene objave

Poštovani, slučaj je slijedeći, otac mi je još davne 1996. godine prodao nekretninu koja je bila njegovo vlasništvo u katastru. Predmetna nekretnina nije bila legalno izgrađena, te je te troškove kao i troškove upisa vlasništva trebao po ovjerenom ugovoru o kupoprodaji snositi kupac. U ljeto 2014. godine na njegovo ime dolaze rješenja o ovrsi za komunalne usluge, na što ulažemo prigovore i trenutno se vode postupci pred sudom, prigovor zastare je uložen. Tada otac pokušava stupiti u kontakt sa kupcem pa saznajemo da on nikad nije nekretninu prepisao na sebe, niti prebacio račune na svoje ime, te da je još prije nekoliko godina preminuo. Podatak tko su njegovi nasljednici smo uspjeli saznati, međutim kao vlasnici nekretnine se nisu upisali ni dan danas iako su upozoreni da će protiv njih biti pokrenuta privatna tužba. Kao korisnika komunalnih usluga smo ga izbrisali, i nakon pravomoćnosti sudske odluke svjesna sam da će njemu obustavljati na ime ovrhe trećinu mirovine, što na mirovinu od 1800,00 znači da će se dug jako polako smanjivati.

No najvažnije pitanje u svemu tome je što će se desiti nakon što mi otac premine. Da li Holding može doći do podatka o njegovim nasljednicima pa i nama ovršiti plaću, bez da mi uopće priznamo postojanje tog duga?

Znam i da je jedna od opcija da ostale nekretnine u vlasništvu otac daruje meni i bratu još za života, no to ne može i za spornu nekretninu koja se još vodi na njemu u katastru. Druga bi bila da se oboje odreknemo nasljedstva, što je ipak veće od spornoga dugovanja, međutim ni brat ni ja ni otac nismo u mogućnosti to podmiriti pa da se dug izbriše. I još samo nešto, da li bi otac i kako bi on uopće mogao u katastru izbrisati tu nekretninu sa svog vlasništva?

Ukoliko se i desi da Holding dođe do podatka da smo mi nasljednici, pretpostavljam da nam prvo treba poslati isto neki prijedlog za ovrhu na koji možemo uložiti prigovor. Ako mi ne priznajemo taj dug s osnove da otac nema nekretninu u Zagrebu ( i kao dokaz priložimo ugovor o kupoprodaji ili bolje ne), dokaz da od 2002. godine ima prebivalište na adresi u trenutku smrti, da li nam ipak mogu ovršiti račune?

Unaprijed zahvaljujem na trudu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ko je upisani vlasnik nekretnine( u gruntovnici)?

u katastru se vodi posjed.

 

ako stigne rješenje o ovrsi ospravajte potraživanje u cijelosti zbog promašene pasivne legitimacije. priložite ugovor o kupoprodaji (kopiju).

opreza radi pozovite se i na zastaru.

zastara komunalne naknade je 3 godine.

zastara za komunalne usluge je godinu dana od dospijeća svakog računa(voda,struja,plin,telefon, kućni otpad).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ko je upisani vlasnik nekretnine( u gruntovnici)?

mišljenja sam da je to prodavac(Malalov otac)budući da računi u vezi komunalne naknade glase na njegovo ime,pa je očito da je pod katastrom mislio na grunt.

pismeno se odrekne vlasništva nad prodanom nekretninom .

pismeno dostavi u gruntovnicu i u katastar.

nema se što odricati,već je ovlašten zahtijevati upis na kupca nekretnine sukladno odredbama čl.96.st.2.Zakona o zemljišnim knjigama.

""Onaj čije bi se knjižno pravo upisom prenijelo, ograničilo ili opteretilo u korist drugoga

može u svoje ime i bez posebne ovlasti taj upis zahtijevati u njegovu korist.""

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekretnina je upisana samo u katastru, barem tako mi kaže otac, nije nikad legalizirana. Da li možda znate kako bih mogla provjeriti stanje u zemljišnim knjigama kad imam samo katastarsku česticu, a radi se o katastarskoj općini Peščenica?

U prigovorima na rješenja o ovrsi smo priložili kopije ugovora, no svaki put je odbijeno jer je otac sam kriv što nije u roku od 15 dana sam odjavio račune sa svog imena. Također smo stakli prigovor zastare međutim prijedlozi za ovrhu su dostavljeni javnim bilježnicima u roku, bez obzira što je otac rješenje o ovrsi za dug iz 2009. godine primio tek2015. godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija