Jump to content

Rok plaćanja 2/3 kazne


gala385

Preporučene objave

Poštovani,

 

presudom zaprimljenom 09.07.2016. okrivljenik je kažnjen s 2000 kn i troškovima postupka od 200 kn s time da se odobrava plaćanje kazne u 2 jednaka mjesečna obroka i to prvi obrok u roku 15 dana od primitka presude.

 

Dana 25.07.2016. okrivljenik je u roku platio prvu ratu od 666,66 kn i 200,00 kn troškova.

Dana 12.09.2016. je okrivljenik platio drugu ratu od 666,66 kn.

 

Sud potražuje još 666,68 kuna odnosno čitavu kaznu tvrdeći da je rok za podmirenje 2/3 kazne istekao 02.09.2016. godine.

 

Pitanje glasi kada ističe rok za podmirenje 2/3 kazne odnosno u kojem roku okrivljenik mora platiti 2 ratu kazne? Istekom 60 dana od primitka presude ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema obrazloženja, zaprimljena je opomena Odjela izvršenja u kojoj se navode datumi uplata i da je rok istekao 02.09.2016.

 

Presudom je navedeno "...kažnjava se s 2000 kn i troškovima postupka od 200 kn s time da se odobrava plaćanje kazne u 2 jednaka mjesečna obroka i to prvi obrok u roku 15 dana od primitka presude. Ukoliko okrivljenik plati 2/3 izrečene novčane kazne u roku navedenom presudom (kojem??) smatrat će se da je kazna u cjelini plaćena"

 

Po meni je izrijeka nesuvisla. Dakle omogućeno je plaćanje samo 2/3 kazne u 2 mjesečne rate? Logika bi bila da je plaćanje 2/3 omogućeno u roku 15 dana, ali opet ne štima datum krajnjeg roka naveden u opomeni.

 

Koja je uobičajena praksa? Postoji li uopće plaćanje 2/3 kazne u ratama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji mogućnost i da se u ratama plati 2/3 čime se smatra kao da je plaćeno sve.

 

Izreka je nesuvisla - slažem se, jer ne precizira konačan rok za plaćanje već samo onaj inicijalni za prvu ratu, a datum 02/09 - jedino što mi pada na pamet je da su rok od 2 mjeseca (koje doduše nisu specificirali presudom) računali od pravomoćnosti presude, što bi značilo da je presuda postala pravomoćnom sa danom 01/07, pa eventualno to provjerite.

 

Inače, u našoj je praksi, u raznoraznim slučajevima zauzeto stajalište da stranka ne može biti kažnjena jer se pouzdala u ono što piše u presudi, tako da bi se i ovdje, po mom mišljenju, mogli pozivati na takvo razmišljanje, ukoliko ni u obrazloženju presude (dakle, ne samo u dispozitivu) nije preciziran konačan rok niti njegov početak tijeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,

imam pitanje vezano uz plaćanje kazne za prometni prekršaj. Naime negdje početkom lipnja napravio sam prometni prekršaj (prolaz kroz crveno svijetlo) i dobio kaznu 2000 kn + 1 mjesec oduzimanje vozačke. Žalio sam se na visinu presude i ukinuta mi je mjera oduzimanja vozačke no zadržana je kazna od 2000kn + 100 kn sudskih troškova (danas 19.10.2016 sam podigao presudu u pošti). Nigdje u presudi ne stoji u kojem sam roku dužan platiti kaznu (jedino su napisali da sam dužan podmiriti paušalni iznos troška žalbenog postupa od 100 kn u roku od 15 dana od primitka presude).

Zanima me mogu li ja uplatiti 2/3 kazne + 100 kn u roku od 3 dana i biti siguran da je kazna podmirena?

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija