Jump to content

Ostvarenje vlasništva stana


Jethro

Preporučene objave

davne 1989. godine uselio sam na tavanski prostor koji se nalazi iznad stana mojih roditelja. moji roditelji su vlasnici stana. stan je u centru grada. stan nikada nije bio nacionaliziran/otkupljen i išta slično. dobio sam sve potpise od suvlasnika zgrade da se odriču tavana u moju korist. međutim, taj tavasnki prostor je (mislim) od grada ili od (vjerojatno) nasljednika od lika koji je umro prije 70-ak godina a koji se nikada nisu pojavili niti valjda postoje. ipak, mislim da je to vlasništvo grada (ovo nisam siguran). dan danas ja ne plaćam pričuvu, vodu i te stvari za stan, nemam vlasničke papire, no nitko mi ne osporava boravak u njemu. potpise sam od ostalih suvlasnika dobio 1989 godine, a od tada se suvlasnička struktura promijenila.

na tavanu sam napravio građevinske radove i prilagodio prostor svojim potrebama, te tamo živim sa 2 punoljetna sina i svojom suprozgom.

svi smo tamo prijavljeni (kod roditelja, kat ispod).

pitanje: kako realizirati vlasničke papire kako bih ostvario mogućnost podizanja kredita na taj prostor?

 

hvala.

 

inače, stan je u centru zagreba. da li je potrebno dobiti građevinsku dozvolu i ponovo tražiti suglasnost ostalih suvlasnika za istu?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zgrada je u centru, stan koji posjeduju moji roditelji nije bio nacionaliziran, staro je vlasništvo, bilo je oduvijek vlasništvo. zk uložak - moji roditelji su vlasnici stana ispod, pokraj tog stana su drugi vlasnici upisani kao vlasnici, te su oni izgradili isto tako sebi tavanske stanove.

mislim da je grad vlasnik - nije etažirana kuća, te nije li grad vlasnik svih takvih neetažiranih dijelova - tavana?

ako sam u zabludi, molim da me ispravite.

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemam građevinsku dozvolu, ništa od relevantnih papira osim suglasnosti vlasnika iz doba kad sam ušao u tavanski prostor. na katu su 2 stana, ulična je zgrada i oba su u vlasništvu. ispod njih su dućani u vlasništvu, a zgrada ima dvorište u kojoj ima valjda 5 vlasnika i svi koriste prostor svoj. napominjem da mi nitko ne potražuje moj tavanski prostor/stan. nemam nikakve papire osim izjava vlasnika tadašnjih da se odriču prostora u moje ime.

istina, imam struju na svoje ime (poseban priključak), to je sve što od računa meni dolazi.

ovo da je grad vlasnik, to mi rekoše u gsk... nisam ulazio u to zašto i kako.

bio sam dosta neiskusan kad sam preuređivao prostor (bilo je doba rata, nitko na to nije obraćao pažnju jer su svi tada nešto u zgradi radili i preuređivali). jedan od susjeda mi je usputno natuknuo da sam narušio statiku zgrade (što ne isključujem, jer sam dao ključeve obrtniku koji je to radio) i da očekuje od mene da to popravim, a to je sada nemoguće dovesti u prijašnje stanje, jer je taj građevinac nestao, a i susjedi su dobar građevinski pomak/odstupanje napravili prilikom preuređivanja svojeg tavanskog prostora.

dakle, osim što me interesira kako ostvariti vlasništvo nad tim prostorom (napominjem da sam u njemu skoro 20 godina), što će biti ako me susjed tuži da sam bespravno uredio stan, narušio statiku zgrade i slično. mogu li kaznu očekivati? stan je veličine 95m i živimo u njemu supruga, ja i dvoje djece. prihodi su nam zajedno 8000 kn.

hvala na odgovoru.

pozdrav

jethro

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da bi ste postali vlasnik stana trebate imati građevinsku dozvolu za adaptaciju tavana u stan, te tabularne izjave svih suvlasnika kojim vam to priznaju.

ako ta nekretnina-zgrada nije bila nacionalizirana onda vam suvlasnici daju te izjave a ne grad.

ako je bilo nacionalizirano sve (vas stan pravno ne postoji pa nije bitno) i ako su oni svi vrsili otkupe stanova onda ta izjava od prije 20g ne vrijedi jer oni tada nisu bili vlasnici.

 

trazte od sadasnjih svih suvlasnika da vam daju nove tabularne izjave te suglasnost za dobivanje građevinske dozvole za adaptaciju stana (legalizacihu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U katastru provjerite na kojoj kat.čestici se nalazi kuća u kojoj je vaš stan. u gruntovnici vidite tko je vlasnik te nekretnine: grad ili netko drugi. U svakom slučaju tražite građ dozvolu za adaptaciju. Zgrada vjerojatno nije etažirana, jer da je stanari bi znali tko je vlasnik zgrade. Nakon ishođenja građ. dozvole tražite izradu elaborata etažiranja - upisa vlasnika na svakom stanu u njegovom podulošku z.k. uloška, jer vlasništvo na stanovima niti jednog stanara nije uknjiženo u gruntovnicu i nitko ne može dizati hipotekarne kredite, ako nije izrađen elaborat etažiranja, a to se radi tek od 1997.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija