Jump to content

djeljive obveze ili solidarna odgovornost


anton887

Preporučene objave

poštovanim molim vas za savjet. Živim zajedno s majkom i dvije sestre u obiteljskoj kući na dva kata. Svi smo suvlasnici za po 1/4 dijela. Da li npr. komunalno društvo (čistoća i sl) poput Zh Holdinga, može ići ovrhom protiv samo jednog od nas na način da Zg Holding ima pravo sve suvlasnike teretiti za podmirenje pružene usluge, jer mu kao suvlasnici solidarno odgovaramo za podmirenje predmetne obveze? Ili s druge strane se radi o djeljivoj obvezi pa svatko odgovara za svoj suvlasnički udio prema iznosu računa?

 

Gledao sam neke presude , pa su tumačenja i jedna i druga pa molim ako ima tko saznanja za savjet ..

 

puno Vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerovnik,u ovom slučaju Zagrebački holding d.O.o. ima pravo sve suvlasnike teretiti za podmirenje pružene usluge, jer mu kao suvlasnici solidarno odgovarate za podmirenje obveze,što će reći da isti ima pravo cijelu obvezu namiriti od jednog suvlasnika, a koji onda može putem regresnog zahtjeva prema ostalim suvlasnicima namiri od njih onaj dio koji na iste otpada, a koji oni nisu podmirili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Vam na odgovoru. Dobili smo od jedne presude suprotno mišljenje da se radi o djeljivoj obvezi a ne solidarnoj osgovornosti. Imate li neki primjerak ili sudsku praksu na koju se u žalbi pozvati da se radi o solidarnoj odgovornosti? Nešto čime bi se praktično pozvao u žalbi?

 

Također, da li za solidarnu odgovornost treba biti uspostavljeno etažno vlasništvo za svaku 1/4 u objektu , ili je dovoljna sama činjenica što su suvlasnici?

 

još jednom najljepša hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I sam sam mišljenja da se radi o solidarnoj odgovornosti, ali trebate imati na umu jednu stvar - Holding odnosno bilo koji drugi pružatelj usluga, u pravilu, nema evidentirano suvlasništvo (osim ako ne postoji od samog početka vođenja evidencije), stoga će ovrhu inicirati na osobu na koju račun glasi.

 

Za njega jednostavnije, a taj jedan neka onda regresno rješava sa drugima njihov udio u obvezi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija