Jump to content

pravo na godišnji odmor


david43

Preporučene objave

Radim u privatnoj firmi 11 god bez dana bolovanja. Prošle godine u 10 mjesecu imao sam nesreću i od tada sam na bolovanju a bit ću jos ovaj tjedan. Kako se već pripremam za posao i informiram o stanju u firmi kolege su mi rekli da me slijedi otakaz . Moze li mi netko reći dali je točno da mi poslodavac ne moze dati otkaz mjesec dana od dana povratka s bolovanja? I dali imam pravo na puni godišnji odmor ili srazmjerno broju dana provedenih u firmi (u ovom slučaju bolovanja)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja čitam u čl. 38. Zakona o radu, poslodavac Vam ne može dati otkaz dok traje privremena nesposobnost za rad. Nakon što se vratite s bolovanja, poslodavac Vam može uručiti odluku o otkazu. Ipak, ovisno o vrsti otkaza koji ćete primiti, imate pravo na:

 

- otkazni rok u najmanjem trajanju od 2 mjeseca i 2 tjedna, jer ste kod tog poslodavca proveli neprekidno više od 10 godina.

- godišnji odmor, neiskorišteni dio za 2016., ako ga imate, i razmjerni dio godišnjeg odmora za 2017. godinu (ili pravo na naknadu za neiskorišteni dio godišnjeg odmora ako vam radni odnos prestane prije nego što iskoristite godišnji odmor)

- pravo na otpremninu u iznosu od 1/3 prosječne plaće koje ste ostvarili u zadnja tri mjeseca (prije bolovanja) za svaku punu godinu rada, ako ugovor o radu nije uvjetovan vašim ponašanjem...

 

Sve je to najmanje što biste trebali dobiti, osim ako poslodavac nema pravilnik o radu kojim su ovi uvjeti uređeni još povoljnije nego što je to u Zakonu o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Molim vas odgovor

 

Imam u firmi ugovor na odredeno ( radim od 23.03.2015.... ) vrijeme .

 

Od 3.03. Sam na komplikacijama u trudnoci . . . Sa danom 20.03.2017 mi je poslodavac otkazao ugovor o radu i poslo mi papire na kucnu adresu dali je on mogao to napravit ?

 

Drugo sto me zanima je to da ja nisam u potpunosti iskoristila godisnji odmor za 2016 . Bila sam samo 2 tjedna na godisnjem ( od 1.08.2016-15.8.2016)

Dali ja imam pravo na neku naknadu za neiskoristeni godisnji vec kad su mi otkazali ugovor . Moze li samo pomoc ako imam pravo na te novce od godisnjeg kako da napisem taj zahtjev . .

 

Hvala lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac vam za vrijeme trudnoće ne smije otkazati ugovor o radu, no.. ako je došlo do isteka ugovora o radu (a sudeći prema podacima koje ste dali, mislim da se baš to dogodilo - do kad vam je vrijedio ugovor?), onda nije dužan produžiti ga.

Što se tiče godišnjeg odmora - za 2016u imate pravo na puni GO, odnosno razliku između punog i iskorištenog, plus razmjerni dio GO za 2017u (puni GO:12x3). Kako to nećete moći iskoristiti, poslodavac vam, da, mora isplatiti. E sad, radni odnos vam je prestao tijekom ovog mjeseca, na vašem bih mjestu pričekala travanj i vrijeme kada u toj firmi isplaćuju plaće, ako vam u travnju ne isplati neiskorišteni GO, onda pišite Zahtjev.

Zahtjev je najobičniji dopis, u zaglavlju pišete tko ga upućuje, kome ga upućuje, što upućuje... U zahtjevu navedite činjenice, od kad ste do kad bili u radnom odnosu, koliko ste GO iskoristili, pozovite se na ZOR (o godišnjem kreće od čl. 77) i tražite isplatu. Dopis obavezno šaljite pismom, preporučeno s povratnicom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija