Jump to content

Pronađena potvrda o posuđenom novcu


miško rab

Preporučene objave

Pospremajući neke zaboravljene ladice neki dan, nedavno, pronašao sam Potvrdu kojom moj od 2000.g. pokojni otac posuđuje tadašnjih 10.000 000,00 dinara (cca 65 000 maraka)još

1985. g. a u kojoj se posuditelj obvezuje: citiram..."Pod punom materijalnom odgovornošću obvezujem se da ću pozajmljeni iznos obitelji .......vratiti čim dobijem novac od svog poduzeća a najkasnije u roku od mjesec dana od dana posudbe. Za svaki mjesec zakašnjenja vraćanja obvezujem se da ću isplatiti iznos kamate po stopi koju banka zaračunava u komercijalne kredite"

Potvrda je original, pisan rukom posuditelja te potpisan. Molim strućne komentare posebno u pogledu zastare te što se može s tim učiniti. Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li novac vraćen? Ako nije, po mom mišljenju, zastara je nastupila još 1990. godine, osim ako posuditelj ne prizna zastarjeli dug i odluči ga vratiti, ili ako nije došlo do prekida zastare na neki drugi način u razdoblju do 1990. godine.

Osim toga, postavlja se i pitanje ovlaštenika na traženje povrata, s obzirom da i potraživanje (dugovanje) predstavlja svojevrsnu imovinu, pa da li se to pravo traženja povrata uopće moglo naslijediti ako nije bilo predmet ostavinske rasprave i rješenja o nasljeđivanju. Iako, dakako, nasljednik je univerzalni sukcesor iza ostavitelja, pa na njega prelaze sva prava, osim strogo osobnih, koja je ostavitelj imao u času svoje smrti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako, dakako, nasljednik je univerzalni sukcesor iza ostavitelja, pa na njega prelaze sva prava,
u tom smislu je i stav Vrhovnog suda Republike Hrvatske,zauzetog u Reviziji 615/98, od 16. I. 2002.god.

""Nasljednici mogu svoja prava ostvarivati pa tako zahtijevati i povrat zajma odmah po smrti ostavitelja, ne čekajući donošenje rješenja o nasljeđivanju""

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potvrda je original, pisan rukom posuditelja te potpisan. Molim strućne komentare posebno u pogledu zastare te što se može s tim učiniti. Hvala !

 

S tim ugovorom ne možete ništa. Nakon više od 30 godina vi ne možete dokazati da posuditelj novac nije vratio ocu. Dug je ionako u zastari, a nevjerojatno je da dužnik ne bi konzultirao odvjetnika u slučaju potraživanja takvog iznosa.

 

Jedino što vam vrijedi provjeriti da nije na temelju tog ugovora stavljen kakav teret na neku nekretninu dužnika. Ako jest, onda je to druga priča.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija