Jump to content

Prometna nesreća sa ozljeđenom osobom


lunzg37

Preporučene objave

Poštovani,

Ljubazno Vas molim za pomoć. Imao sam prometnu nesreću sa ozljeđenom osobom. Nesreća je bila u zagrebu na križanju Zavrtnice i Branimirove. Kretao sam se iz smjera zavrtnice i htio sam skrenuti desno u tom trenutku je suputnica rekla ne da idemo ravno. Došlo je do moje nepažnje krenuo sam ravno i to po svemu na crveno svijetlo te me je udario auto koji je dolazio iz smjera Heinzlove ulice. Ne porićem svoju krivicu došlo je do mojeg propusta i tu nema dvojbe. Danas sam išao kod prometnog inspektora na razgovor u vezi nastanka nesreće i doslovno sam se osjećao kao najveći kriminalac. Uzimali su mi otiske prstiju, dlanova, slikali me za evidenciju. Predmet će se sada koliko sam saznao proslijediti DORH-u. 

Ako neko može pomoći oko navedene situacije kako iskreno se nisam našao nikad u takvoj situaciji, što meni izaziva veliki stres. Iz kojeg razloga su uzimali otiske prstiju i samo slikanje? Pomalo sam zbunjen i ništa mi nije jasno, a osjećam veliki strah i brigu. Zamolio bi za pomoć i preporuke što učiniti i koji su slijedeći koraci.

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je normalno postupanje (evidentiranje osobe) kod kaznenih djela, pa pretpostavljam da se radi o teškoj tjelesnoj ozljedi?

Ako je tako, DO će sigurno pokrenuti kazneni postupak, a s obzirom da prije nisi imao takvih slučajeva, presuda će biti uvjetna (u najvećem broju slučajeva je upravo tako). Imaš li kakvih težih prekršaja u vožnji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, drot13 je napisao:

Ovo je normalno postupanje (evidentiranje osobe) kod kaznenih djela, pa pretpostavljam da se radi o teškoj tjelesnoj ozljedi?

Ako je tako, DO će sigurno pokrenuti kazneni postupak, a s obzirom da prije nisi imao takvih slučajeva, presuda će biti uvjetna (u najvećem broju slučajeva je upravo tako). Imaš li kakvih težih prekršaja u vožnji?

Zahvaljujem se na odgovoru. 

nažalost težinu ozljeda ne znam kako nisam dobio informaciju. A težih prekršaja u vožnji nemam. Ovo mi je prva prometna koja mi se desila i skroz sam izbezumljen. Samo da još provjerim da li nakon provedenog postupka istom ulazi u kaznenu evidenciju tj. kada bi tražio potvrdu o ne kažnjavanju isto će biti evidentirano.

I pitanje još da li znate nakon kojeg vremena se pokreće postupak?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o teškoj tjelesnoj ozljedi, ići će kazneni postupak kako Drot piše. Obzirom na detalje, 99,99% će se ići na nehaj, pa bi se radilo o kaznenom djelu iz čl. 227. st. 2. KZ-a, gdje je zapriječena kazna zatvora do 3 godine, pa se to rješava putem kaznenog naloga (sa uvjetnom osudom), kojem ukoliko ne prigovorite, nećete morati ni na sud, samo pred DORH (ili istražitelja) na tzv. prvo ispitivanje.

A procedura je procedura, mene su jednom rutinskoj kontroli pregledavali k'o da sam neki švercer oružja ili diler, pa kaj sad? Dečki samo rade svoj posao, jasno ukoliko je to u granicama zakona, normale i pristojnosti. Druga stvar je da imate posla sa "šerifima" ili slično. Ne treba to uzimati previše srcu.

prije 1 sat, lunzg37 je napisao:

Samo da još provjerim da li nakon provedenog postupka istom ulazi u kaznenu evidenciju tj. kada bi tražio potvrdu o ne kažnjavanju isto će biti evidentirano.

U kaznenu evidenciju ulazite tek pravomoćnom osudom, a vi vjerojatno aludirate na to hoćete li moći dobiti čisto uvjerenje da se protiv vas ne vodi kazneni postupak, što neće biti slučaj jednom kad se izda kazneni nalog ili bude potvrđena optužnica. No, ako vam spomenuto uvjerenje treba u bliskoj budućnosti (recimo radi zaposlenja), moja sugestija vam je da odete do prvog Općinskog suda i dignete si ga već sutra. Kad se u natječajima za posao traži čisto uvjerenje, ono ima rok od 6 mjeseci, tako da ako ga dignete sutra, vrijedit će do konca zime iduće godine.

prije 1 sat , lunzg37 je napisao:

I pitanje još da li znate nakon kojeg vremena se pokreće postupak?

U načelu, DO bi trebao predmet riješiti u roku 6 mjeseci, dakle poslati optužnicu na sud. Doduše, vi ste u ZG, a to je ODO najopterećenije u državi, pa je upitno bude li to u tom roku. No, kako se radi o relativno lakom kaznenom djelu, gdje je sve jasno, vi ni ne sporite krivnju, mislim da bi se u tom roku to i moralo riješiti. Uglavnom, zasad nema druge doli čekati poziv DORH-a ili istražitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Poštovani,

molila bih Vas pomoć i nekoliko odgovora. Prije 2 mjeseca sudjelovala sam u prometnoj nesreći. Nakon što sam kao vozač auta propustila pješake na pješačkom prijelazu (uz koji je i označena biciklistička staza, nema regulacije semaforom), prilikom kretanja, ispred mene, s moje lijeve strane, je izletila osoba na biciklu koju sam udarila prednjim lijevim dijelom auta prilikom čega je ista zadobila prijelom ruke kako je kasnije ustanovljeno. Osobi sam pružila prvu pomoć no na njezinu želju nismo zvale hitnu već me zamolila da ju ja odvezem na hitni prijem što sam i napravila. Očevidaca je bilo, podatke nisam uzela, nisam slikala ni auto ni bicikl (bicikl se kretao iz smjera Avenue Malla u Zg-u prema zgradi Ine, u smjeru suprotnom od kretanja vozila na kolniku, ima li to ikakve veze?). Nekih težih prometnih prekršaja nemam, izuzev manje kazne za prekoračenje brzie prije par godina (10 km/h). Ugl par dana nakon toga otišle smo na izvid štete radi naknade iste u moju osiguravajuću kuću no osoba je nakon toga podnijela prijavu policiji protiv mene. Danas sam bila u MUPu i dala izjavu nakon čega će oni predmet proslijediti ODOu. Što mogu tu okvirno očekivati, visinu i iznos kazne, rokovi i sl.? Trebam li angažirati odvjetnika? Može li se naknada štete tražiti direktno od mene ili sve podmiruje samo moja osiguravajuća kuća? Nakon ODOa postupak ide dalje na sud? Pretpostavljam da ću onda sve troškove obje strane snositi ja? Što je s uvjerenjem da se ne vodi kazneni postupak protiv mene (pretpostavljam da će biti čisto prije nego ODO pokrene postupak, i opet čisto kad se postupak završi)?

Hvala na odgovorima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o kazni zatvora, a ako presuda bude osuđujuća, ići će uvjetna kazna.

S obzirom da se radi o kaznenom djelu, da, bolje je imati odvjetnika. Na prvi pogled, njegov doprinos djelu je izrazit ako je samo izletio, bez usporavanja, tako da tu ima mjesta za neke manevre.

Osiguranje pokriva sve, ali može od tebe tražiti povrat. Najčešće je to u slučaju alkoholiziranosti i sl., tako da tu ne bi trebalo doći do toga.

Troškove ćeš vidjeti u presudi, ali da, ako bude osuđujuća, snosit ćeš troškove.

Što se tiče uvjerenja, sve je kako si napisala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem.

Nakon koliko godina je rehabilitacija? Uvjetna na koliko, može li se na neki način max smanjiti?

Ne mogu tvrditi da biciklist nije usporio, no kad sam zadnjeg pješaka propustila na zebri, nije bilo nikog, lagano sam krenula, okrenula sam se lijevo da vidim mogu li se uključit u promet, nije bilo auta, i u tom trenu kad sam dala gas se ona pojavila ispred mene. Da, nisam bila alkoholizirana no nije bilo ni testiranja tada. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, larissa005 je napisao:

Što mogu tu okvirno očekivati, visinu i iznos kazne, rokovi i sl.?

Kao i u slučaju prethodnog korisnika, realnost je nehajno prouzročenje prometne nesreće, za što je zapriječena kazna zatvora do 3 godine, ali u vašem slučaju budući ste neosuđivana dosad, ići će kazneni nalog sa uvjetnom osudom (moja procjena 4-6 mjeseci uvjetno na 1 godinu), i ukoliko vi ne prigovorite nalogu, ne idete na sud i nalog protekom 8 dana postane pravomoćan i to je to.

, larissa005 je napisao:

Trebam li angažirati odvjetnika?

Nije nužno, a štetiti ne može. Vaša odluka. Po mom mišljenju, odvjetnik bi bio puno korisniji u parnici za naknadu štete/regres, koja će slijediti, jer u kaznenom je manje-više (iz vaših navoda) sve čisto.

, larissa005 je napisao:

Može li se naknada štete tražiti direktno od mene ili sve podmiruje samo moja osiguravajuća kuća?

Može i od vas, može i od osiguranja, u pravilu ide se na osiguranje, a onda ono, kako Drot kaže, može ići regresnom tužbom prema vama, da vratite ono što su oni isplatili.

, larissa005 je napisao:

Nakon ODOa postupak ide dalje na sud?

Optužnica se šalje na sud, po mojem mišljenju, optužnicom će se tražiti izdavanje kaznenog naloga, sa kojim zahtjevom ukoliko se sud složi, onda samo presudom izdaju nalog, na koji vi imate pravo prigovora u roku 8 dana. Ako ne prigovorite, to je to, ne idete uopće na sud i nalog postaje pravomoćan. Case closed. Ako prigovorite, sve se seli na sud i to će onda potrajati obzirom se radi o ZG.

, larissa005 je napisao:

Pretpostavljam da ću onda sve troškove obje strane snositi ja?

Presudom se određuje tko snosi troškove, u slučaju kaznenog naloga, to će najvjerojatnije biti paušal od 500,00 kn (moguće i manje).

, larissa005 je napisao:

Što je s uvjerenjem da se ne vodi kazneni postupak protiv mene (pretpostavljam da će biti čisto prije nego ODO pokrene postupak, i opet čisto kad se postupak završi)?

Zato potvrdu dignite već danas/sutra, pa ste na miru 6 mjeseci, a u tom razdoblju bi sve trebalo završiti pravomoćno i glede predmeta, pa neće biti frke.

, larissa005 je napisao:

Nakon koliko godina je rehabilitacija?

3 godine od isteka roka provjeravanja (koji pak kreće od pravomoćnosti presude). To bi u vašem slučaju bilo 4 godine budući je izvjestan jednogodišnji rok provjeravanja kod uvjetne osude.

, larissa005 je napisao:

Uvjetna na koliko, može li se na neki način max smanjiti?

Moja procjena je 4-6 mjeseci uvjetno na godinu dana.

, larissa005 je napisao:

Ne mogu tvrditi da biciklist nije usporio, no kad sam zadnjeg pješaka propustila na zebri, nije bilo nikog, lagano sam krenula, okrenula sam se lijevo da vidim mogu li se uključit u promet, nije bilo auta, i u tom trenu kad sam dala gas se ona pojavila ispred mene. Da, nisam bila alkoholizirana no nije bilo ni testiranja tada. 

Ovo sve će biti puno relevantnije kod parnice oko naknade štete glede utvrđivanja doprinosa oštećenika doli u kaznenom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kći je sudjelovala u prometnoj nesreći s ozljeđenim osobama. Na autoputu je bila u preticanju (već je skoro prošla auto koji je preticala) kad ju je odozada udario motor. Vozač motora i njegova suputnica su ozljeđeni.

Na licu mjesta kćer je dala izjavu i rečeno joj je da još mora dati službenu izjavu pred kamerama... Možete li opisati kako izgleda davanje te službene izjave? Hoće li joj postavljati neka pitanja ili trik pitanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , binebi je napisao:

Kći je sudjelovala u prometnoj nesreći s ozljeđenim osobama. Na autoputu je bila u preticanju (već je skoro prošla auto koji je preticala) kad ju je odozada udario motor. Vozač motora i njegova suputnica su ozljeđeni.

Na licu mjesta kćer je dala izjavu i rečeno joj je da još mora dati službenu izjavu pred kamerama... Možete li opisati kako izgleda davanje te službene izjave? Hoće li joj postavljati neka pitanja ili trik pitanja?

Ja jos nisam bila na davanju sluzbene izjave pred kamerama. Tesko mi se uopce i prisjetit svih detalja koliko se to brzo dogodilo a i ja sam bila u soku,pa se nadam da ce sve dobro proci.

Mogu javiti kad odradim to kako je bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 10 minuta, larissa005 je napisao:

Ja jos nisam bila na davanju sluzbene izjave pred kamerama. Tesko mi se uopce i prisjetit svih detalja koliko se to brzo dogodilo a i ja sam bila u soku,pa se nadam da ce sve dobro proci.

Mogu javiti kad odradim to kako je bilo.

Tamo će te pitat a ti odgovarat.Za ono što se ne sjećaš tako ćeš i reći.Za ono za što nisi sigurna isto tako ćeš reći.Pa ne skidaju glave na tome snimanju.Konverzacija je kao i ovdje samo je usmena i brža.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se snima, to znači ili da je naloženo provođenje dokazne radnje prvog ispitivanja okrivljenika (što je definitivan znak da vam je kći okrivljena), ili pak se radi o specifičnom izvidu kaznenog djela, gdje policija ima samostalnu dispoziciju ispitati osumnjičenika (što neće nužno značiti da će kći biti okrivljena, iako je snažan indikator u tom smjeru).

Moja topla preporuka - OBAVEZNO angažirati odvjetnika kaznenjaka, jer postoji dobra šansa da kći nije kriva, ali sve će ionako zavisiti o provedenom prometno-tehničkom vještačenju. Ako niste u mogućnosti angažirati odvjetnika, onda je moja preporuka da se kći na ispitivanju brani šutnjom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Sta ako te se tereti za izazivanje prometne nesrece ali s teskom tjelesnom posljedicom( pogodila sam pjesaka slucajno ,ima prijelom kostiju donozja, sto je najgore kad sam ju pogodila ona se digla i rekla da je sve oke nastavila hodat i otisla na posao... nakon par sati isti dan je osla na hitnu gdje su utvrdili tesku povredu.) ali nikad nisam kaznjavana niti sam bila alkoholizirana .isla sam dat s odvjetnikom izjavu na policiju ,snimali su me.rekla sam da  e zelim odgovarat na pitanja. sad to ide na opcinsko drzavno.

Sta mogu ocekivat, koju kaznu hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija