Jump to content

Nepropisno parkiranje


ihamonaj

Preporučene objave

Pozdrav,

parkirao sam vozilu, po mom mišljenju, propisno međutim dobio sam ispod brisača Obavijest o počinjenom prekršaju. Optužuje me se za prekršaj po članku 78. st. 1. ZSPCa, kažnjiv po članku 78. st 3. istog zakona. Slike situacije su na linku https://photos.app.goo.gl/ftr92DfvBgD7YouV2. Činjenice su: automobil stoji na samom kraju ulice, uz desni rub kolnika. Do nasuprotnog ruba kolnika ima više od 4m. Neposredno iza automobila je pješačka zona (vozilo nije u pješačkoj zoni). Iz pješačke zone izlazi nogostup koji se nalazi nasuprotno parkiranom vozilu. Kako vozilo stoji parkirano na cesti, na kolniku, a na suprotnoj strani je nogostup do kojeg se dolazi iz pješačke zone, ne zaprečava promet pješacima (površinom gdje je vozilo, nebi se niti smjeli kretati). Nadalje, kako je neposredno iza vozila pješačka zona 24h, ne postoji poprečni kolnik te tako vozilo nije zaustavljeno na 5m od poprečnog kolnika. I dalje, kako je iza parkiranog vozila pješačka zona, prometa vozila čiju sigurnost i redovni promet bi se narušavao nema. Jedina vozila koja iznimno smiju ulaziti u pješačku zonu su dostavna vozila, ali za njih ima mjesta te vozilo ne stoji nepropisno u smislu članka 84. Nigdje nema pješaće zebre.

Da li meni nešto promiče ili ovdje jednostavno nema osnove za terećenje po članku 78. st. 1 ZSPCa, a niti po bilo kojem drugom članku?

S poštovanjem i hvala na mišljenjima!

uređeno: od ihamonaj
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U trenutku kada sam slikao, nije bilo nikog drugog parkiranog. Inače, ljudi često tu ostavljaju aute. I ja sam često tu parkiran i ovo je prvi put da sam dobio kaznu.

Nije problem platiti tu polovicu, a niti cijeli iznos, ali je problem platiti bilo što ako nisi kriv. Stvar je principa. Mislio sam da će netko vidjeti previd u mojoj logici i tada bi im platio tih 150 kn. Ovako, izgleda da će mi sutkinja/sudac morati pojasniti (naravno, uz ekstra troškove).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 24 minuta, sivko je napisao:

znači nema prometovanja od početka ulice prema roza kući?

Redovnog nema. Pješačka zona počinje na sve strane (vidi znak) i traje 24h. Iznimno u pješačku zonu od 21:00 od 09:00 mogu ulaziti vozila dostave. Kraj mene bi normalno mogao proći vatrogasni kamion.

uređeno: od ihamonaj
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 25 minuta, sivko je napisao:

Onda si prošao pored znaka zabrana zaustavljanja i parkiranja.

Dodao sam u album fotku (a i na linku https://photos.app.goo.gl/WqrA1VI9AlaF2JUf1) sa znakom na koji se vjerojatno referenciraš. Obzirom da taj znak nema nikakvu dopunsku tablu i okrenut je kako je okrenut (gotovo uzdužno uz kolnik), postavljen kod kolnog ulaza, ne vidim po kojoj osnovi bi se odnosio na mjesto i način gdje sam ja parkiran.

Kada sam išao iz suprotne strane, znak je na lijevoj strani kolnika i postavljen skoro usporedo s kolnikom - vidi sliku), a po Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama čl. 10. znak može biti postavljen na desnoj strani ili obje, nikako samo na lijevoj. Bez dopunske table, s tako okrenutim znakom, ne vidim kako bi se odnosio na dio ceste gdje sam parkiran. Takav znak bez dopunske ploče bi trebao biti postavljen otprilike tu gdje stojim, okomito na kolnik i tada bi vrijedio za taj smjer do prvog raskršća.

Ako je stvar do tog znaka, da sam stao 5 metara dalje od znaka (znači, kako sam sad okrenut pa do znaka pa još 5-10m naprijed) bi bilo OK?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 55 minuta, sivko je napisao:

Onda si prošao pored znaka zabrana zaustavljanja i parkiranja.

Ili, možda si mislio na ovaj znak https://www.google.hr/maps/@46.3086018,16.3338226,3a,75y,83.3h,72.36t/data=!3m6!1e1!3m4!1sU8VcnUqVe7K8IN8Zv9e8tg!2e0!7i13312!8i6656 ? Tog znaka više fizički nema - a i da ima, vrijedio bi samo za desnu stranu gledano u tom smjeru.

uređeno: od ihamonaj
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, sivko je napisao:

Mogu vidjet samo ono što je na mapsu. 

Tebi ionako ne ide po znaku ili čl. 84 nego ometanje sigurnosti prometa. 

Ako se ne varam, sud može preinačiti članak po kojem me se tereti. Ali nebitno - da mislim da sam kriv, platio bih bez pitanja ili traženja umanjenja kazne ili opomene. Pravičan sam. U 18 godina koliko imam vozačku, platio sam jednom prekršaj nakon što su na parkiralištu koje je oduvijek bilo besplatno uveli plaćanje. Našao sam cedulju pod brisačem, vidio novi znak o naplati, sjeo u auto i platio kaznu prije nego sam upalio auto. A ovo mi jednostavno djeluje krivo i stvarno bi se loše osjećao da "platim odmah jer mi je tako jednostavnije i potencijalno jeftinije". Dopuštam da sam nešto previdio - zato sam i postavio pitanje ovdje i dodatno se konzultirao s instruktorima iz auto-škole. Nitko ne vidi točnu osnovu zašto je ovdje policajac odlučio napisati Obavijest o počinjenom prekršaju po čl. 78. st. 1 ZSPCa. U najgorem slučaju, saznati to će me koštati ekstra 150 kn ostatka kazne plus par stotina kn sudskih troškova plus vrijeme i gnjavaža. Ali, ako sam kriv, znati ću zašto u srce mi bude na mjestu a to mi vrijedi toliko novaca... Ovako se osjećam kao Josef K.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve pet, sam odlučuješ što ćeš i kako. Rekao sam ti to samo zato što je taj čl. 78. specifičan zato što se ne odnosi na konkretnu situaciju (znak, raskrižje...), pa može postojati neki razlog sankcioniranja koji je nama nepoznat. Možeš otići u postaju koja ti je napisala kaznu i pitati da ti pojasne po čemu to parkiranje ometa promet.

Što se tiče suda, ne, sud ne može mijenjati članak (osuđuje ili oslobađa), ali može policija koja te tužila (ili u tijeku tog postupka ili odustati od tog progona i pokrenuti novi). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija