Jump to content

Fiducija , ovrha


antony100

Preporučene objave

Može li nekretnina koja služi osiguranju tražbine i na kojoj je u svrhu osiguranja tražbine izvršen fiducijarni prijenos prava vlasništva s dužnika (fiducijanta) na vjerovnika (fiducijara), biti predmetom  ovrhe radi prisilne naplate dospjele tražbine koju treća osoba ima prema vjerovniku fiducijaru?

Naime Fiducijar izdaje bjanko zaduznicu trecoj osobi koja pokrece ovrhu na nekretnini koju on ima kao osiguranje zajma.

Da li je Fiducijar pocinio kazneno dijelo? Napominjem da je na nekretnini upisana mjera zabrane otudjenja i opterecenja Zupanijskog suda posto se za istu vodi kazneni postupak protiv Fiducijara.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijenos prava vlasništva radi osiguranja tražbine se odvija uz zabilježbu istoga da je prijeno učinjen radi osiguranja tražbine, što bi značilo da po isplati tražbine isto rpestaje i vraća se na prethodnog vlasnika. Isto može biti predmetom ovrhe (teorijski), prakitčno će biti možda problematično, no eventualni kupac takvog predmeta ovrhe bi se teško pronašao.

Lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, nekretnina u fiducijarnom vlasništvu ne može biti predmetom ovrhe budući se tu radi o vlasništvu koje je ograničeno odnosno ispunjenjem uvjeta vraća se potonjem vlasniku. Relevantna je i odredba čl. 34. st. 3. ZV-a.

Također, zanimljivo je i stajalište USRH-a, iako u tom predmetu su uloge zamijenjene, pokušana je ovrha prema potonjem vlasniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija