Jump to content

Početni koraci kod otvaranja obrta


DanRad

Preporučene objave

Poštovani, po struci sam mag. educ. philol. croat. et paed. (magistar edukacije hrvatskog jezika i književnosti te pedagogije) te razmišljam o otvaranju obrta - zaposlena sam na neodređeno pola radnog vremena u jednoj firmi.
Uputila sam pitanje Hrvatskoj obrtničkoj komori te su mi rekli da na navedene djelatnosti mogu otvoriti obrt. 

Naime, "moj obrt" bi se bavio sljedećim djelatnostima: 
*lektura, korektura, redaktura 
*pisanje tekstova, članaka, publikacija
*uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti
*pomoć pri svladavanju poteškoća čitanja i pisanja 
*pomoć i podrška pri svladavanju školskog gradiva 
*pedagoške radionice
*izrada suvenira

Točnije njihov odgovor je bio:
Poštovana gđo.,
zahvaljujemo na Vašem upitu te odgovaramo kako slijedi.
Željene djelatnosti potrebno je registrirati sukladno Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti iz 2007. godine  (NKD).
- Za djelatnosti lekture, korekture i redakture potrebno je registrirati 82.19 fotokopiranje, priprema dokumenata i ostale specijalizirane uredske djelatnosti.
-  Pisanje tekstova, članaka i publikacija nije navedeno u NKD-u kao posebna djelatnost (odjeljak 58 NKD-a definira izdavačke djelatnosti) te je pri uredu za gospodarstvo gdje ćete registrirati obrt ili pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrt potrebno je provjeriti koju bi djelatnost bilo potrebno registrirati.
-  Uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti uređene su skupinom 82.
-  Za pomoć pri svladavanju poteškoća čitanja i pisanja, za pomoć i podršku pri svladavanju školskog gradiva te za pedagoške radionice potrebno je registrirati djelatnost 85.59 ostalo obrazovanje i poučavanje, d.n.
-  Proizvodnja suvenira može se obavljati kroz obrt, ovisno o tome kakvi se suveniri izrađuju i od kojih materijala. Ovdje treba pripaziti i na  Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica. Primjerice, za izradu figurica od drva potrebno je registrirati 16.29 Proizvodnja drvotokarskih proizvoda, za što je potrebno imati položen ispit o stručnoj osposobljenosti za drvotokara ili za drvogalanterista. Stoga je prvo potrebno provjeriti kakvi se suveniri proizvode i razred djelatnosti pod koji pripadaju, a ako nisu drugdje razvrstani najčešće se registrira 32.99 ostala prerađivačka industrija, d.n.

I to je meni sve jasno.  Stoga, zanima me:

1. Koji bi mi bili prvi koraci u realizaciji moje zamisli (još uvijek želim biti sigurna da se sve navedene djelatnosti mogu otvoriti kroz obrt) 
2. Mogu li ja kao vlasnica obrta (primjerice za pedagošku radionicu u kojoj mi je potrebna pomoć mag. likovne kulture) na ugovor o djelu zaposliti (za obavljanje tog posla) još neku osobu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Super, puno hvala na odgovoru obojici. :-)
Trenutačno sam u procesu pronalaska prostora. 
Iskreno, najveća enigma mi je hoću li biti financijski u plusu. Nemam uopće predodžbu koliki će mi biti izdatci s obzirom na to da sam ja zaposlena na neodređeno i taj obrt bih otvorila kao drugu djelatnost - ako je to moguće? :-?
Naime, prvenstveno bih se bavila lekturom i korekturom (i sada to radim preko ugovora o djelu), održavala pedagoške radionice (povremeno zapošljavala mag. likovne umjetnosti za likovne radionice) te organizirala pomoć pri učenju za osnovnoškolce. 
Nastavno na navedeno, s obzirom na to da nemam predodžbu o financijskim izdatcima :-? - čitam i o paušalnom obrtu - čini mi se za početak kao najbolja opcija - (i sad opet slijedi pitanje) je li to uopće moguće? :panika:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija