Jump to content

Državni poticaji


anonimno

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas ako itko zna kakve su ''cake'' oko državnih poticaja konkretno vezano za sadnju oraha... Naime, puno sam pratio forume , kao i raspitivao se, ali ipak mi zvuči nevjerovatno da ako kupim nasade, država ili županija vraća mi isti novac koji sam dao za nasad (uz predočenje računa i certifikata), zatim po hektru dobivam još dodatni poticaj od oko 16000kn... Raspolažem s zemljom koju nitko ne misli obrađivati, međutim, orasi bi mogli tu rasti jer sam obavio određene analize preko Agronomskog fakultete i dobio zeleno svjetlo.Sad je pitanje, posadit ih sam,na svoj trošak,ili iskoristiti primamljivu ''ponudu'' naše države? Ipak, u cijeloj priči, nevjerovatno je to da em dobim 'badave'' sadnica za cca 30.000 kn, plus taj poticaj od cca 50000kn..A NIŠTA ne moram vraćati... Negdje mora postojati ipak nešto što ću ili kroz povećanja poreza na zemljište, ili možda veće vodne slivne naknade morat vraćat državi..Jer, to dođe kako da dođem u banku posudit novac a ne trebam ga vratiti, još me nagrade za isto... Ima li netko upoznat s tematikom neka mi se molim Vas javi!

Hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

,ili iskoristiti primamljivu ''ponudu'' naše države? Ipak, u cijeloj priči, nevjerovatno je to da em dobim 'badave''

 

Ako ti tu ne vidis rizik onda da ti pojasnim (:))

Kao prvo nitko ti ne daje garanciju da ces ti te novce dobiti a postupak je kao i na socijalnom kad si bolestan pa prvo moras stvoriti novce i posuditi da bi ti oni vratili za 6-7-19 mjeseci. Znaci trebas uloziti svoje novce a onda predati projekt i ako se komisiji taj projekt svidi tj ucini im se isplativ- tek onda ce ti ga i odobriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar i je u tome da sam prikupio sve papire, zemlja je ispitana i dano je 'zeleno svjetlo', imam predračun za sadnice, a od ljudi iz okolice (koji su išli u sadnju oraha) dobio sam informacije da su novac dobili za 5 mjsecei. Trenutno taj novac nije bitan, važno da on dođe, početni kapital imam i to nije bilo pitanje.

Pitanje je (ako netko poznaje tematiku) , da li ima kakvih davanja državi u budućnosti,ili slično? Naišao sam na članak da svi koji uzmu poticaj od 1.12008. ulaze u sustav pdv-a. Na Poreznoj kažu da naravno da će država tražiti. U Županiji, da neće jer bi time država sama sebi išla u grlo... Svakakvih informacija imam...

Molim, svaka pomoć je dobrodošla!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano za gore navedeno, pojavili se neki problemi. Naime, dvije parcele na koje želim saditi, nalaze se ispod jednog privatnog posjeda i kuće. Čovjek mi dođe i kaže da će učiniti sve da ne rastu orasi ispod njegove kuće i zaklanjaju mu pogled, međutim, obzirom da mi je i komisija rekla da mogu sadit tu, te da ću dobiti poticaje kad prikupim i dostavim potrebitu dokumentaciju, moje pitanje je sada; da li on može osporiti sadnju? Generalno gledano, da se radi o mojoj kući također bi me smetalo da mi ispod nje rastu stabla oraha, cca 80 kom na tom dijelu... Može li on zakonski ipak osporiti sadnju jer se prijetio??? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo gdje je sto dozvoljeno saditi-na livadi se ne mozes saditi recimo lozne cijepove na oranici masline,na onoj povrsini na kojoj su bili i do tad posadene,vocke,borovi dozvoljeno je to i dalje saditi,a ako VI sad nesto drugo zelite saditi na toj povrsini na kojoj to nikad nije bilo ,susijed vam to moze osporiti,vi mu morate ostaaviti nesmetani vidik iz njegove kuce koji je bio i do sad ,znaci mozete posaditi,ali da mu ne zaklonite pogled iz kuce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. upišite se u poljoprivredni upisnik

2. predajte zahtjev za odobrenje poticaja za sadnju oraha, nakon što zahtjv bude odobren dobijete i rok u kojem ih posadite.

3. nakon što ste ih zasadili, paziti na min. količinu sadnica, predajete zahtjev za isplatu poticaja

4. zahtjev mora biti i odobren da bi ste jednog dana dobili lovu

5. paziti na oglase koje objavljuje Vaša županija i općina o subvencioniranju sadnog materijala, pa se na njih onda i javiti

6. JAKO paziti na dokumentaciju i rokove

7. u poljop.upisnik možete, a da niste obveznik poreza.Za sada. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro jutro! Hvala lijepa na informaciji, ja sam sve već napravio, zasadio 300 oraha. Ali mene zanima zakonska stvar-ima li mi susjed pravo osporavati istu sadnju? Napominjem: ispod njegove kuće tik uz među posadio sam također orahe... To je ipak trajni nasad, a do sada je tu bio sađen tek krumpir ili ponekad kukuruz...zemlja je tada bila djedova, a sada je obiteljska... U gruntovnoj se zemlja i dalje vodi kao oranica, nije promijenila namjenu ovom sadnjom i rekli su da neće iako se konkretno radi o voćnjaku!

Ako mi možete pomoć vezano za Zakon? Osporavanje zasađenog nasada i slično...

Da li su točne i informacije da će se trebat u sustav pdv-a od 1.108.??

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio u Poreznoj. Kažu da se zakon ove godine promijenio te da je prvobitno trebao nastupiti 1.1.'07., ali je prolongirano na 1.1.'08. To bi značilo da svi poticaji tada će bit oporezovani neovisno kada se uzeti... Znači:poticaj+osobni dohodak-izdaci=porezna osnovica....

Pošto sam u nakani kupiti neku zemlju koja se daje povoljno, te opet dići poticaj za istu kulturu, u koliko je ovo točno ne bih onda tako sigurno išao na ta ulaganja...

Ima li netko sa sličnim iskustvima??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

sve gore navedeno je točno! Neka nitko ne misli da će se ''obogatiti'' na ačun države! Tj. da time što ga država potiče za sadanju, pokrije trošak sadnica, da još dodatnu lovu na sve to na osnovu zasađene površine, sve je to ok, samo su neki koje ja znam tome pristupili s ciljem kako okrenuti dobru lovu,što smatram neosnovanim, trebaju vam ako ništa drugo npr. neki strojevi, bilo to kosilica,ili muličar da ipak održavate površinu među stablima naročito dok su mlada, trebate kolce da ih uporite nečime i privežete, treba ih gnojiti umjetnim gnojivom, obrezivati grančice-nije to 'eh,pobrat ću pare, a oni nek sami rastu' a ja ću kupiti novi auto za lovu! Znam takve koji su točno ovako razmišljali!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

u raspravi se spominje obveza prijave u sustav pdv-a i upis koji je prolongiran od 2007., na 2008., odnosno na 2010.

Naime ne radi se o pdv-u već se radi se o upisu u sustav poreza na dohodak, i to temeljem Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (NN 92/10 i 127/10)koji u članku 23. stvaku 1. propisuje da uvjet za ostvarenje izravnih plaćanja za obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarila više od 24.000,00 kuna primitaka od izravnih plaćanja jest status obveznika poreza na dohodak nositelja gospodarstva po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede.

Znači, ako ste u 2010. godini ostvarili više od 24.000 kn poticaja a želite iste ostvariti i u ovoj godini morat ćete se upisati u sustav poreza na dohodak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija