Jump to content
Hoću mir

Pravilnik o postavljanju ograde(zida) u svrhu odvajanja dva susjedna posjeda

Preporučene objave

Poštovani, 

postoji li neki pravilnik po kojem se postupa pri ograđivanju posjeda?

Pri tome ne mislim na vrstu i visinu ograde nego sam položaj ograde. Mjernik je izašao na teren i stavio oznake. Smijemo li staviti ogradu sa naše strane zemljišta, recimo da je ograda/zid, uvučena oko 1 cm u naš posjed ili postoji neki pravilnik o tome koliko ograda mora biti od oznake. 

Sa dvorišne strane je susjedova kuća, čija je okapnica na samoj međi. Mi bi sad stavili ogradu po pravilniku duž čitave parcele, tako da se zna koliko je naše a koliko susjedovo,jer susjed stalno nekog vraga prigovara i ne da nam mira. 

Zato me zanima smijemo li graditi ogradu na svome zemljištu recimo, 1 cm od oznake, i tako fizički odvojiti našu parcelu od susjedove? 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postoji Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji određuje pitanje ograde u čl.101-102.

U ovome slučaju bi se radilo o postavljanju vlastite ograde, koja se nalazi uz među te prema tome ne bi bila zajednička. Prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, ogradu do 2,2 m ili ogradni zid do 1,6 m visine bez projekta i dozvole.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jasno vam je da za vlastitu ogradu ne treba tražiti dopuštenje susjeda i prema tome je čl.102 određen "Ograda koja se nalazi isključivo na nekretnini jednoga vlasnika nije u suvlasništvu susjeda, nego u vlasništvu onoga čije je zemljište."

No, kada je isključivo na nekretnini jednog vlasnika može se činiti da je lako odredivo, a može ispasti i da nije. Naime, međa je zamišljena linija koja povezuje međašne oznake. Pa kako kažete da je mjernik izašao na teren i stavio oznake, ukoliko nije rađeno u sklopu sudskog uređenja međa nego angažiran privatno, susjed se s time može složiti a i ne mora. Nadalje, uvijek postoji dopuštena pogreška pri mjerenju. I vi povučete uže između te dvije međašne oznake, udaljite se sa ogradom 1 cm i vi ste ispoštovali odredbu da je isključivo na vašoj nekretnini. Pitanje je jeste li. Kad ga već opisujete kao nekog tko prigovara i neda mira, a ne želeći se složiti sa izmjerom, zatraži sudsko uređenje međa te se utvrdi da je ograda (ili ogradni zid, svejedno) na međi ili čak na susjednoj čestici, ostaje vam parnica za dokazivanje vlasništva i označavanje međa. 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, prošlo je puno vremena od teme, ali možda netko vidi i moje pitanje. Kad smo ograđivali zemljište, pomaknuli smo ogradu (žičanu) metar u naš posjed zbog lakoće održavanja (košnje trave) s vanjske strane ograde. Sad geodet uzima našu ogradu kao među iako ona to nije jer, navodno- ogradu moramo podici na međi. Pitanje je- mora li ograda nužno biti točno na međi ili ju mi možemo pomaknuti u svoj posjed koliko to želimo? Hvala unaprijed!

Uređeno od Barbi1402
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav, zanima me pravno tumačenje situacije i opcije pravnih postupaka kad susjed izgradi ogradu prema meni, na svojoj strani međe-dakle njegova je, ali bahato ne želi počistiti vireće armature na mojoj strani. Pritom je napravio ogradu kao zid do visine i preko metra jer je želio nasipati zemlju sa svoje strane zida i tako izravnati teren.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...