Jump to content
Ddkeen90

Oštećenje tuđe stvari

Preporučene objave

Poštovani,

Nedavno sam u Splitu napravila glupost, gospođa u stambenoj zgradi u kojoj obje živimo uporno parkira nepropisno na pločniku blokirajući prolaz pješacima. Vraćajući se nakon večere u gradu (pod utjecajem alkohola) čini se da sam namjerno ogrebala njezin automobil. Ispostavilo se da postoji video nadzor kojeg je gospođa sama montirala na mjesto gdje parkira nepropisno i policija me pronašla drugi dan. Događaja se niti ne sjećam, ali isti dan sam nazvala gospođu, ispričala se i ponudila platiti nastalu štetu. Gospođa je na to pristala, nije djelovala ljuta, rekla je poslati procjenu štete. Mogu li se nekako zaštititi od kaznenog progona prilikom plaćanja? Trebam li prije nego što uplatim gospođi novac na račun još nešto napraviti? Znam da se u ovakvim slučajevima kazneni progon pokreće samo u slučaju prijave oštećenika, gospođa je čak rekla da to neće napraviti, ali imam li ikakva jamstva? Pošto se događaja ne sjećam, a postoji snimka, moram vjerovati da sam to napravila. Da li bi prilikom suđenja bila uzeta u obzir snimka koja je napravljena ovakvim video nadzorom (oznaka da se snima ne postoji iako je cijela zgrada pod video nadzorom), ima li ikakve veze što je automobil nepropisno parkiran? Primjenjuje li se ovdje načelo oportuniteta pošto štetu namjeravam platiti čim dobijem procjenu?

Hvala puno

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Naknadite svu štetu gospođi, a ona onda lako povuče prijedlog za progon, jer bez tog prijedloga, DORH nema procesnu pretpostavku za nastavak postupka. Tako se to, u pravilu, i rješava.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Štetu ću nadoknaditi, to svakako. Ako se ona ipak zainati s kaznenom prijavom, koji je worst case scenario? Mogu li stvarno završiti u zatvoru 2 godine? Nisam do sad kažnjavana - šteta bi mogla biti oko 5000kn ako se cijela strana mora prebojiti.

Hvala još jednom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nema šanse da završite u zatvoru za ovakvo kazneno djelo, osim da ste okorjeli kriminalac sa pozamašnom kriminalnom "karijerom" iza sebe.

Osobno bih to riješio bez da se ide na sud, ali ako se do tamo i dođe, worst case scenario bila bi uvjetna osuda (3 mjeseca uvjetno na 1 godinu).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što se tiče naknade štete, moram li sad pristati na bilo koji iznos kako ne bih dobila prijavu ili postoji nekakvo pravilo? Ne bih baš platila lakiranje cijelog automobila u najskupljem servisu. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×