Jump to content

alimentacija - od kada?


anonimno

Preporučene objave

utvreno mi je ocinstvo za dijete staro 13 godina s osobom sa kojom sam se sreo na moru samo jednom i nismo uopce bili u vezi. totalno sam sokiran i samim saznanjem da sam otac vec trinaest godina. na zalost sada je nastao cijeli cirkus oko alimentacije i lijepo molim za informaciju od kojeg dana se placa alimentacija: od dana presude, podnesenja tuzbe? naime, suprotna strana me plasi zeljom za placanjem alimentacije i za svih 13 godina, sto se meni cini suludo. zasto je suprotna strana cekala do sada - ne znam..no, rekao bih da je iskljucivi razlog podizanja tuzbe - novac. hvala na inforamciji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I. Prema Vašim navodima sudskom je oslukom utvrđeno očinstvo maloljetnog dijeteta. Time ste postali djetetovim roditeljem odnosno djetetovim ocem. Osporavanje očinstva utvrđenog odlukom suda u daljnjem razdoblju više nije dopušteno (čl. 84. Obiteljskog zakona - nastavno OZ).

 

II. Roditelji su dužni uzdržavati svoje malodobno dijete (čl. 98. i 209. OZ). Roditelj koji roditeljsku skrb ne ostvaruje ne oslobađa se dužnosti uzdržavanja djeteta (čl. 212 OZ). Ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati (čl. 216. OZ).

 

III. Nadalje, otac izvanbračnog djeteta dužan je uzdržavati djetetovu majku godinu dana od rođenja djeteta ako ona skrbi o djetetu, a nema dovoljno sredstava za život (čl. 226. OZ).

 

IV. Sud je odluku o uzdržavanju maloljetnog djeteta bio dužan donijeti u parnici radi utvrđivanja očinstva, ako utvrdi da je tuženik djetetov otac (čl. 301. OZ).

 

V. Dakle, odlukom kojom ste utvrđeni ocem djeteta, utvrđena je i vaša obveza uzdržavanja djeteta. Bez obzira na vrijeme utvrđivanja očinstva, vaša je dužnost uzdržavanja postojala od samog rođenja djeteta. Slijedom navedenog i djetetovo je potraživanje na uzdržavenje postojalo svo ovo vrijeme, dakle proteklih 13 godina. Potraživanja dospijevaju mjesečno, načelno prilikom svake isplate plače i u trenutku mjesečne isplate plaće (čl. 239. OZ). Sud je dužan obvezniku uzdržavanja koji je u radnom odnosu naložiti plaćanje obroka dospjelih do zaključenja glavne rasprave u određenim novčanim iznosima (čl. 239. OZ). Plaćanje budućih novčanih obroka odredit će u postotku od plaće i naknade plaće (čl. 239. OZ).

 

V. Dakle, dijete kojega ste utvrđeni ocem ima u odnosu na vas brojna mjesečna dospjela a nenaplaćena potraživanja, koja sežu unatrag od samog rođenja djeteta. Medjutim, pravnim je pravilima obveznog prava uređen institut zastare, u okviru kojega je propisan i opći zastarni rok od 3 godine. Navedeni je rok prekluzivan tj. njegovim protekom gubi se pravo na zahtjev za ostvarenjem tražbine. Drugim riječima, iako potraživanja vašeg dijeteta sežu do u 13 godina unatrag, sudskim je putem (ovrhom na temelju ovršne isprave tj. odluke kojom ste utvrđeni ocem djeteta) moguće vašem djetetu ostvariti samo ona potreživanja koja nisu obuhvaćena ovim zastarnim rokom tj. mjesečna potraživanja radi uzdržavanja od posljednjih 3 godine, računajući od trenutka ulaganja tužbe radi utvrđivanja očinstva, jer je tom radnjom prekinuta zastara u pogledu potraživanja djeteta radi uzdržavanja.

 

V. Navedene okolnosti istaknut ćete u obliku prigovora na rješenje o ovrsi u ovršnom postupku koji će vaše dijete vjerojatno nastavno pokrenuti protiv vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NASTAVNO NA PRETHODNI POST I OD ISTOG AUTORA:

 

Ono se sve odnosilo na mogućnost prisilne naplate potraživanja temeljem odluke o utvrđivanju očinstva kao ovršne isprave.

 

Ipak, moguće vas je prisiliti da naknadite i preostali dio tj. zastarjeli dio djetetovim potraživanja koje vaše dijete prisilno više ne može naplatiti (ista sada predstavljaju samo vašu obligatio naturalis - prirodnu obvezu na ispunjenje koje vas više nitko ne može siliti). Medjutim, kao aktivno legitimirani, načelno, više se ne može pojaviti djete već djetetova majka. Naime, osoba koja je snosila troškove uzdržavanja neke osobe može tužbom tražiti naknadu tih troškova od onog koji je po OZ bio dužan davati uzdržavanje, ako su učinjeni troškovi bili opravdani (čl. 244. OZ). Navedeno je pravo materijelnopravne naravi pa kao takvo ne zastarijeva. Budući da su troškovi koje je u pogledu čuvanja, podizanja, odgoja, školovanja i ostalih postupaka usmjerenih na dobrobit djeteta i zaštitu njegovih osobnih i imovinskoh prava u poduzimala djetetova majka bili nesumnjivo opravdani, to je visoko izvjesno da bi vas sud u tom (novom) parničnom postupku kojeg bi protiv vas povela djetetova majka prisilio na isplatu i djetetovih dospjelih ali zastarjelih potraživanja.

 

Sve u svemu: čestitka majci!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stovani gospodine,

ipak bih vas htio ohrabriti u odnosu na napise gospodje u prethodnim postovima. kao pravnik, mogu vam reci da sudska praksa ne poznaje navedene situacije. Ako je očinstvo dokazano 13 godina nakon rodjenja, vi niste znali za dijete i nema mogucnosti da vas se tereti od vremena rodjenja nego najranije od datuma podnošenja tužbe. Majka je imala dovoljno vremena da podigne tužbu i niti jedan sud na svijetu vas nece prisiliti da platite za svih trinaest godina. No, svakako vam preporučam da redovito podmirujete iznos koji vam sud dosudi, jer cete si eventualnim izbjegavanjem samo stvoriti probleme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam majka i odgovaram nazovi sutkinji ... vi niste nikakva sutkinja, draga gospodjo, nego feministkinja koja je totalno razocarana u zivotu i sada dajete laznu nadu zenama, koje ce potrošiti silne novce po odvjetnicima (niste li mozda odvjetnik koji na ovaj način želi zaraditi?).

Ja sam slično zatrudnila i iz moralnih razloga nisam htjela teretiti mladica za prethodno razdoblje. Sex na jednu noc...nije to neki povod za takvo tuzenje. Sretna sam sto sada plaća dogovoreno i čemu da kvarim koliko-toliko uspostavljeni mir. Čudi me, draga gospodjo da nemate niti jedne pomirljive rečenice u vašem tekstu jer samo tako dijete može najviše ostvariti za svoj razvoj cjelovite ličnosti. A i argumenti vam nisu neki, samo da znate...za jednu nazovi sutkinju i to ni manje ni vise nego zupanijskog suda. Sretno vam bilo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet se oglašava sutkinja županijskog suda:

 

Na dvojbu zašto bi sutkinja županijskog suda posjećivala ove internet stranice i davala svoje pravno viđenje određenih odnosa odgovor je: želim biti intelektualno aktivna, a posla na sudu nemam dovoljno.

 

Glede ostalih primjedbi na ovom forumu: svoje sam pravno stajalište argumantirala pozivajući se na pozitivna pravna pravila prema kojima sudovi na području Republike Hrvatske sude. Sudovi sude na temelju ustava i zakona. Primjedbe koje su uslijedile na moje viđenje ovog pravnog odnosa nisu na odgovarajući način obrazložene. To su samo subjektivni stavovi oko pitanja pravednosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovana što god, ja sam žena ali jako sumnjam da ste sutkinja. Pa zar bi prava sutkinja oslovila post sa "Presudio je..."???? Predlažem organizatorima ovog foruma da uvedu obveznu registraciju. U tom slučaju bismo znali da se možda gospodja krivo predstavlja (ne znam da li bi to baš smjela), a ako se i krivo predstavlja bar bismo imenovali feministkinju na zupanijskom sudu. Ne mogu vjerovati da kao žena i čovjek i (možda sutkinja) niste dali ljudski savjet kako da se problem rijesi na dobrobit djeteta (kroz suradnju) a ne istjerivanjem mak na konac! ne služi vam to na čast, pa što god da ste. ja sam svoj problem riješila suradnjom...jer znam da nisam ni ja do kraja ispravno postupila, bez obzira što je zakon više na mojoj strani. preispitajte se. a ostalim poručujem da više surađuju umjesto da se sude

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Predlažem organizatorima ovog foruma da uvedu obveznu registraciju. U tom slučaju bismo znali da se možda gospodja krivo predstavlja (ne znam da li bi to baš smjela), a ako se i krivo predstavlja bar bismo imenovali feministkinju na zupanijskom sudu.

 

Moderatori foruma vec mjesecima raspravljaju treba li uvesti obveznu registraciju ili ne. Naime, forum pravnih savjeta je namijenjen onima koji trebaju pomoc i svi takvi su dobrodosli. Stoga i ne namecemo registraciju kao preduvjet da bi posjetitelji dobili pomoc. Dio ljudi ne osjeca se lagodno ako svoj problem mora javno predociti i jos se pri tomu i predstaviti. Zato smo ostali kod stajalista da necemo uvoditi obveznu registraciju za forum pravnih savjeta. Osim sto takav stav daje slobodu i osjecaj anonimnosti osobama koje nesto pitaju, takova sloboda je dana i autorima odgovora. Da je takova sloboda nekada prevelik zalogaj za pojedine posjetitelje - jest. No, svi imaju pravo na jednak pristup i davanje misljenja pa ne bi bilo moguce i korektno nekome davati punu slobodu a nekoga ogranicavati.

 

Svatko, pa i posjetiteljica koja se naziva sutkinjom, moze reci sto misli o temi. Ako napisano ne obiluje volgarnoscu, prijetnjama, reklamom ili zlonamjernim navodima, onda taj post nema razloga ne objaviti pa makar i anonimno. To je samo jedno i necije misljenje a vi uvijek imate pravo i mogucnost argumentirano mu se suprotstaviti. Uvjerenja smo da su odgovori na pitanja daju u dobroj vjeri, strucno i korektno. Na korisnicima je, pak, da odluce sto i kako ce nakon dobivenih odgovora.

 

Iako ste svjesni da i sami niste registrirani i da postove objavljujete potpuno anonimno, dobili ste mogucnost sudjelovati na forumu pravnih savjeta, kao i mogucnost pisati svoja misljenja pa cak i kritizirati drugoga. A sve anonimno. Lijepa sloboda, zar ne? Samo ju treba znati koristiti i iskoristiti s mjerom.

 

Moderatori su, za razliku od foruma pravni savjeti, razmisljali za odjeljak koji se zove pravni forum uvesti obveznu registraciju. Taj je forum namijenjen iskljucivo ljudima iz struke, koji iza sebe imaju adekvatno obrazovanje i koji mogu stati iza svog misljenja kao diplomirani pravnici. Dakle, imaju potrebno predznanje da bi sudjelovali u rapravama iskljucivno strucnog karaktera, pa smatramo da stoga i mogu stati iza svog misljenja, imena ili barem nicka. Ako to ne zele ili nisu u stanju, onda je mozda bolje da i ne sudjluju, osobito ne kao anonimusi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija