Jump to content

Stanarsko pravo


anonimno

Preporučene objave

Vrlo kompleksno pitanje, jer stanarsko pravo kao takvo više ne postoji u hrvatskom pravu, ukinuto je Zakonom o najmu stanova.

A to ukidanje po meni je sporno zbog načela tzv. stečenih prava.

Mogu vam ovako pokušati pomoći:

Zakon o najmu stanova:

 

VII. SMRT, ODNOSNO PRESTANAK UGOVORNIH STRANA

Članak 24.

(1) U slučaju smrti ili promjene najmodavca, odnosno prestanka najmodavca kao pravne osobe, prava i dužnosti najmodavca iz ugovora o najmu stana prelaze na njegova nasljednika ili pravnog sljednika.

(2) U slučaju smrti najmoprimca ili kada najmoprimac napusti stan, prava i dužnosti najmoprimca iz ugovora o najmu stana prelaze na njegova bračnog druga. Ako bračnog druga nema, prava i obveze iz ugovora o najmu prelaze na dijete, pastorka ili najmoprimčeva usvojenika koji je naveden u ugovoru o najmu, ovisno o njihovu sporazumu.

(3) O nastaloj promjeni iz stavka 2. ovoga članka najmoprimac ili osobe koje s njim stanuju dužne su obavijestiti najmodavca u roku od 30 dana od smrti ili iseljenja najmoprimca. U istom roku dužne su te osobe obavijestiti najmodavca ako ne žele produžiti ugovorni odnos.

(4) Ako osobe iz stavka 2. ovoga članka ne postignu sporazum o tome tko će preuzeti prava i obveze iz ugovora o najmu, protekom roka od 30 dana od smrti ili iseljenja najmoprimca, smatrat će se da stan koriste bez ugovora o najmu stana.

XIII. PRIJELAZNE ODREDBE

Članak 30.

(1) Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje stanarsko pravo osobama koje su to pravo stekle prema propisima koji su vrijedili do dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka danom stupanja na snagu ovoga Zakona stječu prava i obveze najmoprimca.

(3) Prava i obveze najmoprimca iz odredbi stavka 1. i 2. ovoga članka iznimno ne stječu osobe protiv kojih je u tijeku postupak za otkaz ili prestanak stanarskog prava.

Članak 38.

(1) U slučaju smrti zaštićenog najmoprimca ili kada zaštićeni najmoprimac napusti stan, prava i dužnosti zaštićenog najmoprimca iz ugovora o najmu prelaze na osobu navedenu u ugovoru o najmu stana, ovisno o sporazumu tih osoba.

(2) U slučaju spora, najmoprimca će odrediti najmodavac.

(3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka dužna je od najmodavca u roku od 60 dana od dana nastale promjene zatražiti sklapanje ugovora o najmu.

(4) Najmodavac je dužan s osobom iz stavka 1. ovoga članka sklopiti ugovor o najmu stana na neodređeno vrijeme, s pravima i obvezama zaštićenog najmoprimca.

 

Pogledajte si i ostale prijelazne i završne odredbe tog zakona i Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Znam sigurno da u Bosni stanarsko nije nasljedivo, ali daje pravni osnov za sticanje prava vlasnistva. I ukoliko je cak nosilac stanarskog prava pokrenuo postupak u vezi sa otkupom ili povratom u posjed predmetnog stana, i u toku postupka isti umre, nasljednici imaju pravo na okoncanje takvog postupka...jer u pogledu prava na imovinu, takav postupak predstavlja opravdano ocekivanje (buduca imovina) u smislu clana 1. protokola 1 Evropske konvencije za zastitu ljudskih prava. Odnosno to pravo bi se moglo uvrstiti u ostavinsku masu prilikom ostavinskog postupka.

 

Sto se tice hrvatske nisam siguran, ali bi te uputio na jednu presudu Evropskog suda za ljudska prava: Kristina Blecic protiv Hrvatske...imaju tri odluke u tom predmetu: Odluka o prihvatljivosti, Presuda prva i Presuda Velikog vijeca..mislim da je imas te odluke i na stranici Ministarstva pravosudja Hrvatske, Ljudska prava i Praksa evr. suda za ljudska prava. U tim odlukama se Evropski sud bavio pitanjem povrede prava na dom i imovinu, a doticna je bila nosilac stanarskog prava na stanu u Zadru, kojeg je trazila u povrat. Mozda mozes pronaci stajaliste Evropskog suda u pogledu Hrvatske i stanarskog prava kao instituta.

 

Pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija