Jump to content

Direktor nestao - plaće nema


Adastria

Preporučene objave

Pozdrav, nadam se da mi netko može pomoći vezano za situaciju s neisplatom plaća. Poslodavac mi nije uplatio plaću za osmi, deveti i deseti mjesec. U devetom mjesecu su svi iz firme dobili otkaz kao tehnološki višak.

 

U međuvremenu je direktor našao novog poslovnog partnera koji je obećao svima isplatiti dugovanja. Potpisali smo i 'plan otplate zaostalih plaća' u kojem su stavljeni datumi do kojih će uplatiti novac koji duguje, no do toga nije došlo, a njih dvojica su nestali. Nitko ih nije vidio već tjednima, ne javljaju se na mobitele i dr.

 

Za odvjetnika i tužbu nemam novca, a niti mogu čekati dvije - tri godine da se spor riješi na sudu jer sam zbog neisplate plaća i prirode posla kojeg sam obavljala zapela u velikim dugovima. Jedna kolegica je rekla da je platna lista za neisplaćene mjesece dovoljna za ovrhu. Mogu li štogod s time? Koliko je potrebno da se završi ovrha i kako je se pokreće? Hoće li biti problem što je direktor iz Slovenije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obračun plaće koja nije isplaćena jest ovršna isprava ukoliko:

1. Na njemu piše "obračun neisplaćene plaće"

2.ukoliko je ovjeren žigom i potpisom ovlaštene osobe.

Sa takvim dokumentom otiđete kod odvjetnika ili bilježnika koji vam sastavi ovršni prijedlog i pošalje ga na naplatu. E sad ima ali ....na taj prijedlog poslodavac se može žaliti pa se stvari rastegnu i opet morate utužiti potraživanje.

Ja vam savjetujem sljedeće.

1. Vi na firmu pošaljite zahtjev za zaštitu prava te tražite -obračune kako sam vam to gore naveo a prema čl.85 Zakona o radu

-isplatun nisplaćenih plaća prema vašem ugovoru i čl.84. istog zakona.

To učinite bez obzira kaj su vam poslodavci isparili. Ukoliko je prvi poslodavac predao poslovanje drugom poslodavcu a imate i zadužnicu sa rokom onda pošaljite zahtjev na adresu novog poslodavaca.Preporučeno,poštom sa povratnicom. On bi vam trebao ali ne mora odgovoriti u roku od 15 dana ( i ako vam se vrati popratnica, pa na kuverti bude pisalo da ga nisu našli ili da je obaviješten a nije preuzeo pošilku-pošaljite je još jednom). Tada ako se ništa ne dogodi otiđite na inspektorat za radne odnose i prijavite poslodavca i utužite ga nadležnom općinskom sudu. Zapravo s obzirom na situaciju možete na inspektorat ,odmah i prijavite slučaj. Oni će izviditi situaciju i prijaviti ga prekršajnom sudu a ovaj će ga onda tražiti,dok ga ne nađe).

Sa ZZP-om postupite tako kao sam rekao jer to traži sud kojem ćete ga utužiti ukoliko vam prethodno ne plati.

Napominjem da inspektorat nema direktne veze sa vašim plaćama. On je samo zadužen da kontrolira i eventualno kažnjava poslodavca koji se ne pridržava propisa Zakona o radu i drugih zakona vezanih za radne odnose (Zaštita na radu isl.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče inspekcije, ona je već bila za vijeme mog trajanja otkaznog roka i poslodavac je novčano kažnjen (no ne zbog neisplate plaća, nego zato što nije imao radnu dozvolu u Hrvatskoj) i izrečena je mjera zabrane poslovanja te su zapečaćeni uredi, međutim tvrtka i dalje posluje - samo ne iz tih ureda.

 

Na platnim listama koje sam dobila ne piše da je to neisplaćena plaća, nego samo stoji 'Obračun plaće za (mjesec) i stoji datum isplate: 15. (mjesec) 2010.'

 

Kad ću slati zahtjev za zaštitu prava, šaljem li ga na adresu na kojoj sam obavljala posao ili na adresu na kojoj je registrirana tvrtka (nisu jednake)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Adastrije,

ZZP pošalji na obadvije adrese (za svaki slučaj i to u ZZP-u stavi dole na kraju kao napomenu).

Taj obračun nije dobar. Zato traži kako sam napisao(Kazna za poslodavca za neizdavanje takovog obračuna je 61.000 do 100.000 kn. Zato mu priprijeti obračenjem državnom tijelu -inspektoratu i stvarno tako učini ako ti neda obračune i ako ti ne plati. To kaj je bila inspekcija nema veze sa tvojim slučajem) Plaća nije isplačena i na njemu mora pisati doslovno: OBRAČUN NEISPLAČENE PLAĆE ovjeren žigom i potpisom ovlaštene osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mistral je napisao:

Samo imaj neki papir sa pečatom društva koji barem izdaleka liči na obračun plaće, kako se god on zvao. Tko će ga potpisati nije ni bitno (ovlaštena osoba može biti i teta iz računovodstva). Temeljem njega pokreni ovrhu. Brzo.

 

Mistral,

nebih se složio sa tobom. Iz iskustva jednog pitatelja kojeg sam svojedobno savjetovao da je dovoljan obračun plaće a koji mi je naknadno replicirao,kaže da je JB od njega tražio da na obračunu mora pisati: obračun NEISPLAČENE plaće i biti propisno ovjeren kako bi bez problema proveo ovrhu. Osim toga poslodsavac može uložiti i prigovor ukoliko na obtračunu ne piše da je plaća neisplaćena i tvrditi da ju je isplatio u gotovu novcu. Tvojim prijedlogom pružamo šansu da se stvar "razvlaće" , a to nje dobro za našu pitateljcu. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, međutim nemam pojma kako ću dobiti te obračune jer smo imali jednog čovjeka u računovodstvu koji je također dobio otkaz :)

 

Ja također imam potpisan i popečaćen papir na kojem stoji 'Dogovor o isplati ZAOSTALIH plaća', gdje su navedeni datumi do kojih bih trebala dobiti zaostale plaće - je li možda taj dokument valjan za ovrhu, obzirom da piše ta velika rječica iz koje se vidi da mi nije plaćeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Adastria je napisao:

Hvala na odgovorima, međutim nemam pojma kako ću dobiti te obračune jer smo imali jednog čovjeka u računovodstvu koji je također dobio otkaz :)

 

Ja također imam potpisan i popečaćen papir na kojem stoji 'Dogovor o isplati ZAOSTALIH plaća', gdje su navedeni datumi do kojih bih trebala dobiti zaostale plaće - je li možda taj dokument valjan za ovrhu, obzirom da piše ta velika rječica iz koje se vidi da mi nije plaćeno?

 

 

Adastra,

Dakle prema zakonu o radu:

 

Članak 85.

 

(2) Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu ili ih ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, naknada plaće ili otpremnine radniku dostaviti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti.

Otiđite do bilježnika i vidite možete li ili ne naplatiti se tim dokumentom. Nečete li moći sačinite ZZP kako sam vas uputio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav Cigi1 !

 

Pratim u poslijednje vrijeme često portal, te vidim da se razumijete u ovu vrstu problematike, pa bih Vam tim u svezi postavila jedno pitanje,pa Vas molim da mi na njega odgovorite ako je to moguće.

Naime,račun tvrtke je blokiran,nismo dobili tri plaće.

Da li nam poslodavac preko blagajne može isplatiti plaću, ili plaće u gotovini, jer se radi o maloprodajnom dućanu.

U tom slučaju mi bi od direktora tražili da nam na taj način isplati plaće,jer isplata na tekući račun nije moguća. Da li je takav način isplate plaće legalan?

U tom bi slučaju doprinose i ostalo mogao platiti kad se račun odblokira.

Problem nam je što sve što predložimo za isplatu direktor i knjigovođa da je to protuzakonito!

Na koncu protuzakonito je što mi radimo a plaće nemamo.

Molim hitan odgovor, jer smo na rubu pameti !!!!!!!

Unaprijed zahvaljujem!

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obracun place je ovrsna isprava

ovrsna isprava => sud

vjerodostojna isprava => javni biljeznik

obracun place ==> sud

obracun place =/=>(NE) javni bilj

 

plus

 

kao radnici ne plaćate pristojbe, i postoji pravo žalbe na (odbijajuće ili odbacujuće rješenje o ovrsi) i skoro vas ne košta ništa. Pogotovo ako imate nekakav sindikat koji omze za vas pokrenuti ovrhu. ili ako znate nekog pravnika ili odvjenitka koji je voljan sastaviit prijedlog za ovrhu za vas

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Solin,

evo pa čitaj malo:

Isplata plaće na ruke zaposlenika

 

U javnosti se stvorio

zaključak kako se plaće radnika moraju isključivo

isplaćivati putem banke, doznakom na zaposlenikov tekući račun.*

 

*Uvidom u financijske propise dolazi se do drukčijeg

zaključka. Niti jedan propis nije obvezao poslodavce na

isplatu plaće na račun u poslovnu banku. Ali, postoje i neke

iznimke.*

 

*Tako npr. u slučaju ako se iz blagajne (npr. iz utržka)

želi uporabiti gotovina za isplatu plaća poslodavac to ne

smije učiniti jer zatečeni novac mora uplatiti na žiro-račun

(čl. 18. st. 1. Zakona o platnom prometu u zemlji - Nar.

nov., br. 117/01. i čl. 5. Odluke o uvjetima i načinu

plaćanja gotovim novcem - Nar. nov., br. 36/02.). Ako

poslije toga isplaćuje plaću može je isplatiti na tekući

račun radnika ili će podignuti novac u blagajni i isplatiti

u gotovini iz blagajne. Bitno je da postoji vidljiv novčani

tijek preko žiro-računa.*

 

* Razlozi za isplatu plaće na tekući račun su proizašli iz

praktičnih i ugovornih okolnosti. Za poslodavca je to

praktičnije, ne izlaže se riziku krađe i razbojstva kad se

prenosi gotovina, troškovi osiguranja i zaštite novca i

osoba su niži i dr. Nadalje, oni zaposlenici koji su dali

odobrenje banci da se s njihova tekućeg računa automatski

podmiruju njihove obveze, ili pak koji su podigli kredite i

obvezali se putem banke da će podmirivati dospjele anuitete

i dr. (npr. poslovna banka poslodavca preporučuje isplatu

plaća putem banke), sve su to suvremeni razlozi za isplatu

plaća putem banke.*

 

*Prema tomu, poslodavci najčešće iz internih ustrojstvenih

razloga odlučuju o načinu isplate plaća. Hoće li prihvatiti

zahtjeve nekih zaposlenika i napraviti iznimku i isplaćivati

plaću u gotovom novcu, to je stvar njihova sporazuma ili

radno-pravnog odnosa sa zaposlenicima. Ne postoji propis

koji bi unaprijed određivao da se neto plaća mora isključivo

isplaćivati putem banke.

 

Kaj ti veliš o ovom? To je izvadak iz RRIF-a. Dakle poslodavac može ako želi isplatiti ti plaću putem blagajne ali to mora "provući" kroz banku ato ne može jer mu je račun blokiran.Iz utržka to nesmije napraviti jer tako je gore rećeno. Ja bih vama prporučio da vi odete na Poreznu upravu gdje vam spada firma i nađete tamo financijskog inspektora koji vodi vašu firmu te da ga zamolite da vam malo pojasni kako tu stoje stvari za poslodavca i smije li vam on isplatiti plaću u blokadi jer se gore zaista govori o tome da iz utržka bez da lova ide u banku nebi to smio učiniti. :namiguje:

Osim ovoga vi morate dobiti obračun neisplaćene plaće. On je ovršna isprava. Ovrhom na račun poslodavca vi se možete naplatiti jer novac koji je je utržak on mora posloti u banku kako bi namirio vjerovnike. I oko toga razgovarajte sa finacijskim inspektorom. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veliko hvala Cigi1 na brzom i opširnom odgovoru!!!!

U svakom slučaju pošten čovik uvik na..., a od nečeg moraš živit i funkcionirat, makar ono najosnovnije.

Dobili smo mi liste za neiplaćene plaće, a šta mi vridi papir, s njim nemogu kupit kruh ni mliko,ditetu pokaznu platit... na tekućem računu smanjili dozvoljeni minus,a sad već ušli i u nedozvoljeni, pošto plaća nije sjedala na račun.Kamate će nas na koncu uništit!

Direktoru smo se jadali na naše stanje,a on nama da i on nema,da živi od ušteđevine.Di je nama ušteđevina, u šumi,nema je,kako malo razvuć i još uštedit,nisam david coperfild.

Rekli smo mi najlakše je reć nema.

Najviše bi volili da dobijemo otkaz zbog gospodarstvenih i inih problema,bar bi na birou ostvarili pravo na novčanu naknadu.

Problem je još što nas 5 djelatnika imamo od 10-12 godina radnog staža u firmi, da je bar isčupat kakvu-takvu otpremninu ukoliko dođe prilika za to.

Ma prava je ona poslovica : čekaj magarče dok trave naraste, trava narasla - magarac krepa !

Baš nam je lipo u zemlji Hrvatskoj!!!!!

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sa zakašnjenjem, Mistral i Vama hvala !

Smatram da bi direktoru bolje bilo da nam isplati plaće,nego da plati kaznu koja je propisana od nekih 60.000,00- 100.000,00kn,jer naše plaće iznose manje od tog iznosa.

Samo problem je što te i takve face poznaju opet neke druge face,kojima su prije ili kasnije pomogli na ovaj ili onaj način,pa im se progleda kroz prste i njihovi predmeti stavljaju se sa strane,a ne u proceduru.

Nažalost mi osoblje znamo koliko je trenutni iznos blokade.

Još žalosnije je što imamo uvid u dnevne i mjesečne promete,koji su duplo manji od te blokade,što u prevodu znači da ćemo mi doć do 5-6 neisplaćenih plaća dok se tamo neki ne namire blokadom.

Nadalje je pitanje,što kad se računi i odblokiraju,oće li opet neko nasist na račune, toj trakavici nema kraja.

U nizu ima nekoliko firmi kojima dugovi nisu rješeni od 5 mjeseca ove godine.

Uz problem neisplaćene plaće,mi prodajno osoblje imamo napade od strane kupaca zbog nepoštivanja roka isporuke, jer njima firma nije u mogućnosti isporučiti robu.

Mi razumijemo kupce,jer i mi smo na nekom drugom mjestu kupci, ali nemožemo im pomoć.

Kupci na isporuku čekaju više od dva mjeseca,ne žele da komuniciraju s nama prodavačima,već traže direktora,a on mudro bježi i izbjegava ih.

Sve u svemu ajme,jer nas petero zaposlenih hranimo 10 dice,a njima nemožemo objašnjavat ovo ili ono,njima treba jest.

Eto ja se pojadala ........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jučer smo direktora uhvatili kad je bio u salonu i zatražili sastanak s njim,međutim da on mora ići negdje,pa smo se dogovorili za ponediljak.Tražićemo od njega isplatu dvije plaće za 8 i 9 mjesec.Međutim mene zanima da li nam on može kao direktor dati pozajmnicu i isplatiti te dvije plaće?

Što se tiče stečaja,on ne pristaje na njega,na koncu će se dogodit da će on ipak morati po sili zakona,jer smo čuli da od nove godine stupa na snagu zakon koji glasi ako je neka firma s računom u blokadi nepekidno tri mjeseca,automatikom se proglašava stečaj. Do sad je račun tvrtke u tri četri navrata bio blokiran,ali to nije bilo neprekidno.

Također nas zanima,ako se proglasi stečaj da li je u tom slučaju poslodavac dužan isplatiti otpremnine? Koliko ćemo čekati na isplatu plaća.

Sad nam u dvanaestom mjesecu dva dobavljača idu sa naplatom mjenica koje je direktor potpisao za robu koju smo dobili.

Svaka mjenica je od 50.000-60.000kn.Svaki put kad ga pitamo za plaću odgovara:evo sad kad se naplati ovaj,pa kad se odblokira,onda ćemo skupit za plaće.

Problem je što uvik posli tog dolazi nešto drugo.

Mi inače nikad nismo dobivali putni trošak,kad su sajmovi koji su bili održavani u firmi radili smo od 8.00-20.00h neprekidno i tako četri dana. I sada radimo više od 40 sati tjedno,mada šefica po njegovom naputku satnice prikazuje kako treba po zakonu.Bila nam je inspekcija rada,koju je poslao sada već bivši djelatnik,ma vidimo mi da iz toga nema ništa.

Na kraju ispada da bi najbolje bilo kad bi te liste na kojima piše neisplaćena plaća s pečatom i potpisom lipo odnili u JB i tako mogli naplatiti svoje plaće,ali jel to uopće moguće tako se naplatit,jer još nismo čuli da li se netko na takav način naplatio.

Eto molim ako se zna odgovor da nam se odgovori.

Unaprijed hvala!

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nismo,jer ni ne znamo za to,nikad se u životu nismo ni našli u situaciji kakva je sada,stoga i pišem u svoje i u njihovo ime da doznamo na koji način da dođemo do svojih zarađenih plaća.

Vama zahvaljujem što nastojite da nas uputite,mi više ne funkcioniramo kao normalni ljudi,nešto bi napravili da nam bude bolje,ali na koji način neznamo.

Eto napišite mi sada šta da napravimo,mi ćemo napraviti.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Solin

vi morate zaboraviti to kaj je on u blokadi, stečajeve,pozajmice (koje ssu kolko ja znam zapriječene pa više nemreju ni sami sebi posuđivati-prati lovu= ne vračati nikad pozajmice) i sve priće o tome kaj bi da bi....

Dakle,kada i ako poslodavac povrijedi neko vaše pravoiz radnog odnosa ili vas zakine za njega vi imate pravo zahtjevati od poslodavca njegovo ispunjenje. Poslodavac mora izvršavati svoje obveze sukladno zakonu o radu i vašem ugovoru o radu (a idrugim aktima;kol.ugovoru,pravilniku o radu). S obzirom da nije izvršio svoje obveze a usmenim dogovorima sa njime, niste postigli ništa vi ćete njemu pismeno,poštom,preporučeno sa povratnicom dostaviti Zahtjev za zaštitu prava što vam omogućuje Zakon o radu svojim čl.129. i tražiti:

1. Da vam dostavi obračune NEISPLAĆENIH a dospjelih plaća iz kojih će biti razvodno na koji je način ustanovljena plaća po osnovu redovitih i prekovremenih sati koje ste ostvarili sukladno čl.85. i 86. ZOR-a.

2. Da vam te dospjele plaće uključivo redovite sate i sate prekovremenog rada isplati shodno traženoim sukladno čl.84 i 45. Zakona o radu

3. Da vam isplati naknadu za prijevoz ukoliko je ona ugovorena vašim ugovorom,pravilnikom o radu ili kol.ugovorom (naime prijevoz na posao nije obveza poslodavca iz zakona Tražie da vaš zahtjev ispuni spunjenje u roku od 15 dana po primitku.

Na kraju bute lepo upozorili poslodavca ,da ukoliko ne postupi prenma vašem traženju iz zahtjeva da ćete biti primorani obratiti se nadležnim državnim tijelima inspektoratu za radne odnose i u konačnici sudu.

Dakle nema prtiće. Neka on razmišlja kako će odblokirati račun i hoče li plaćati kazne ili neće. Ovako vas vozi i obmanjuje. neka institucije vide kaj je s njegovom blokadom pa buju mu zablokirale račun i vašom tražbinom i mislim da bute se vi prvi naplatili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cigo1 velika hvala!!!!!!!!!!!!!!!

Poslala sam poruku u privatno,jer ovog još nije bilo kad sam pisala.

U svakom slučaju s kolegama ću napravit kako ste predložili i nadam se dragom Bogu da će naš problem napokon biti rješen.

Do tada srdačno Vas pozdravljam i još jednom zahvaljujem na pomoći! :palac:

Drago mi je što postoje ljudi poput Vas koji su voljni pomoći, te Vam stoga svaka čast!!!!!!

Srdačan pozdrav!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija