Jump to content

regres na porodiljnom


marina17

Preporučene objave

Radim u domu umirovljenika Medveščak u Zagrebu od 5.1. 2010.,te sam godine iskoristila pola godišnjeg i dobila sam regres. U prvom mjesecu 2011. iskoristila sam preostali dio godišnjeg, te sam otišla na komplikacije u trudnoći.Sada trenutno sam na porodiljnom oko 3 mjeseca. Upravo je počela isplata regresa u mojoj firmi pa me zanima dali ja imam pravo na regres, jer u mojoj firmi tvrde da nemam pravo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Regres se isplacuje jednokratno najviše jednom godišnje najkasnije do kraja lipnja tekuce

godine, a zaposlenicima koji se kasnije zaposle, ili zbog duljeg bolovanja, rodiljnog dopusta i

sl. nisu u to vrijeme na poslu, regres se isplacuje najkasnije 7 dana prije pocetka korištenja

godišnjeg odmora.

Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekucoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora.

Znači, ako ćete se vratiti još u ovoj godini sa porodiljnog dopusta i koristiti godišnji odmor, regres bi Vam se trebao isplatiti 7 dana prije njegovog korištenja.

Ako ćete ostati i na roditeljskom, znači ukupno godinu dana, godišnji odmor ćete moći iskoristiti najkasnije do 30. lipnja 2012. g. a time stječete i pravo na regres.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

I ja imam sličan problem pa da samo utvrdimo jesam li dobro shvatila. Ja sam na komplikacijama od 01.01.2011., porodiljni sam otvorila od 01.07.2011. jer mi je termin poroda ovih dana. Dakle, obzirom da tijekom ove godine neću koristiti GO, neću dobiti naknadu za regres. Što ako se vratim na posao nakon 6 mj. od poroda-to bi bilo negdje u veljači 2012. - tek tada bi imala pravo na isplatu regresa ili ...? A ako ostanem godinu dana na bolovanju (znači da se u kolovozu 2012. vraćam na posao) tada nemam pravo na osplatu regresa za 2011.? Da li je ista stvar i sa božićnicom, darom za djecu ...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U javnim službama je regres ugovoren kolektivnim ugovorom. Pravo na njega stječe se sa stjecanjem prava na godišnji odmor, pa barem jedan dan, a isplaćuje se najranije u srpnju za tekuću godinu. Osobe koje tijekom cijele 2011. godine koriste bolovanje iz raznih razloga, porodiljne dopuste i slično, iskoristit će pravo na godišnji odmor za ovu godinu najkasnije do konca lipnja slijedeće godine, pa barem jedan dan. U tom slučaju imat će pravo na regres za 2011. i na onaj za 2012. ako se bude isplaćivao. Isplatitelj tada mora paziti da ukupan iznos do kraja godine ne prijeđe sadašnjih 2500,00 neoporezivih kuna, a ako da, treba obračunati i uplatiti doprinose kao za plaću. Ministarstva koja javnim službama osiguravaju novac za plaće i materijalna prava radnika u ovakvim slučajevima sugeriraju isplatu naknade za neiskorišteni godišnji odmor, jer to znači da nema regresa, ali ozbilajn poslodavac zna da to ne mora učiniti i to će odbiti, bez obzira što su "iz ministarstva rekli...". Treba poštivati povoljnije pravo za radnika, a ministri koji potpisuju kolektivne ugovore sa puno lijepih prava za radnike i u zboru sa resornim sindikalistima o tome pričaju po svim medijima do kojih mogu doći, neka najprije pitaju u svojim financijskim odjelima ima li za to novca, a ne da poslije zaposlenici ministarstava "ispod žita" sugeriraju usmenim putem da se neka prava zaobilaze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Oprostite, da li ovo gore izneseno vrijedi i danas?

Dakle supruga je trenutno na porodiljnom i 2019. će se vrati na posao. Međutim, zbog komplikacija u trudnoći supruga nije radila još od 10.2017.

Inače supruga je asistent u nastavi i svake školske godine dobija novi ugovor. E sad u školi nema klasičnih godišnjih odmora, već kolektivno svi idu sa krajem školske godine - valjda, ne znam točno.

uređeno: od abusaef
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija