Jump to content

Problemi nakon ostavinske rasprave


Sajana

Preporučene objave

Poštovani

 

Ne služim se najbolje stručnim izrazima, pa ću se vjerojatno spetljati, ali potruditi ću se nekako objasniti moj problem.

Otac nam je umro 2010.godine, te smo nakon nekoliko mjeseci pozvani na ostavinsku raspravu. Majka nam je umrla još 1989, pa smo bili pozvani samo brat i ja.

Pošto sam se grozila eventualnih svađa i prepirki u javnobilježničkom uredu, pokušala sam s bratom sve dogovoriti prije.

Koliko sam tamo shvatila, zakonom nam pripada svakom polovica svega što je otac imao...od kuće do svih ostalih nekretnina i pokretnina, međutim, moj brat nije bio zadovoljan takvom podjelom, jer je smatrao da s obzirom da je ostao doma i da je muško (ja sam se udala i imam dijete) treba dobiti više.

Ja bi vjerojatno sve prepustila njemu, ali pod pritiskom rodbine i prijatelja (ja sa se brinula za kuću, ulagala, radila u polju, pomagala školovati brata, jer smo bili jako mali kad smo ostali bez mame, dok on nije neko oličenje radinosti i stabilnostii, pa su mi rekli nek mu ne ostavljam jer će sve uništiti, a da imam i dijete, pa nikad ne znam što me čeka) , odlučila sam da kuću i okućnicu, te veliku njivu iza te kuće prepustim u cjelosti, da može biti veliki gazda u svojoj kući, a ostale nekretnine (njive, vinogradi i šume) pristanem na podjelu po pola.

Međutim, ni sada nakon 3 godine, moj brat sa mnom ne komunicira nikako osim službeno i kad je neizbježno, a ja sam postala svjesna da je to zbog toga što sam zadržala polovicu svega (samo papirnato)...

Mene sad zanima, kakav bi bio postupak da ja njemu dam i ovo što je papirnato na moje ime, pa da postane apsolutni vlasnik?

 

Hvala Vam puno na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je to vaša odluka, najjednostavniji put je ugovor o darovanju. Imate šprance u Narodnim novinama, kupite, popunite, potpišite, ovjerite i to je to. Ali si isto tako postavite pitanje - jeste li sigurni da će zbog tog postupka vaš brat postati bolji prema vama? Uvjetovana ljubav nije ljubav, nego iluzija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neće sigurno ni tada biti zadovoljan, možda će uvijek prigovarati, da na darovano mora platiti 5% poreza, a da za odricanje na ostavinskoj, nije trebao.

G-man, je potpuno u pravu, ljubav se ne može kupiti, a fer ponašanje i ljudskost također.

 

Možda darovanje, čisto za svoje osobno zadovoljstvo, pa reći sam sebi, eto, sve sam napravila, a ništa se nije promjenilo, i ja tu sada više ne mogu ništa.

 

Na tu temu bi svatko na svoj različit način postupio. Odluka je samo na vama.

 

Nije to sve skupa lako!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima.

Nisam više ni sigurna što konkretno želim vezano za naš odnos. Također ne vjerujem da će njegovu taštinu zadovoliti apsolutno vlasništvo.

Da me poštuje kao sestru i da mu je stalo do nećaka, nebi ga brigalo na koga "glasi" zemlja, jer mu ništa ne uzimam i on gazduje sa svime (obrađuje vinograd, sprema si drva iz "naših šuma", dok je njive podijelio prijateljima da si obrađuju, a da me nije ni pitao)...

Možda ja osjećam grižnju savjesti jer sam uzela pripadajući dio, dok s druge strane nakon 3 godine vidim da nas je zemlja "razdvojila" i na taj način želim sebi olakšati i uvjeriti se da ni činjenica da je postao veliki gazda na djedovini, neće promjeniti njegovu hladnoću, pa da se i ja malo "opustim" od upornog podilaženja i pokušaja da ostanemo u koliko toliko normalnim odnosima...

Dakle, darovni ugovor predati na ovjeru kod istog javnog bilježnika gdje smo bili na ostavinskoj?

Jel ga moram o tome obavijestiti da bi on potpisom prihvatio ili mu mogu samo rješenje gurnuti pod nos?

5% poreza na koji iznos? Tko to procjenjuje?

Moram nekog posebnog pozivati na teren ili?

Oprostite što gnjavim...

Hvala Vam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, darovni ugovor predati na ovjeru kod istog javnog bilježnika gdje smo bili na ostavinskoj?

 

Ne mora baš kod istog, možete kod bilo kojeg. Vaš izbor.

 

Jel ga moram o tome obavijestiti da bi on potpisom prihvatio ili mu mogu samo rješenje gurnuti pod nos?

 

Svakako da bi bilo bolje da to napravite zajedno, a ne ovako kako ste opisali. Iako, imajući u vidu prirodu vašeg međusobnog odnosa, procijenite sami.

 

5% poreza na koji iznos? Tko to procjenjuje?

Moram nekog posebnog pozivati na teren ili?

 

Prema Zakonu o porezu na promet nekretninama, porezna stopa na darovanje iznosi 5% na vrijednost darovane imovine (to je naime, porezna osnovica). Porez plaća daroprimatelj (vaš brat). Porezna uprava određuje poreznu osnovicu, u pravilu na temelju vrijednosti koju ćete u ugovoru navesti kao vrijednost imovine koju darujete, tako da pazite da tu vrijednost navedete realno (cca prema tržišnoj vrijednosti koja se za konkretnu imovinu može dobiti u mjestu u kojem se ona nalazi), jer u slučaju pokušaja porezne evazije (dakle da navedete neki smiješan iznos), Porezna će odrediti stvarnu vrijednost imovine, a prema njenoj tržišnoj vrijednosti. Obzirom je riječ o isključivo poljoprivrednim zemljištima i šumama, smatram da iznosi neće biti preveliki.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala vam svima na trudu...

Ja sam i dalje na 100 muka i neznam što da radim...

Već sam skoro otišla po darovni i pokrenula postupak, ali me i dalje nešto koči...

Možda sam zločesta, a možda mi je ipak samo žao onoga što pripada i meni...neznam...

Sad me zanima sljedeće (ako netko ima volje i živaca da mi odgovori)...

Pošto, kako sam navela, do sada nisam imala nikakvih potraživanja od njega i on unatrag 3 godine upravlja svime, bez obzira što je pola svega moje, sad sam u težoj financijskoj situaciji i trebam konkretno drva.

Ja znam da šume ima dovoljno i on ju uredno koristi za svoje potrebe, ali ja neznam gdje su točno međe...

Kako da ja pristupim i postupim? Jel da njega pitam gdje da rušimo? Jel da samo "uletimo" u šumu i srušimo što nam odgovara? Kako da to obavim na ljudski prema njemu, a opet povoljan način za mene!? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste suvlasnica, i kao takva imate pravo izvršavati suvlasničke ovlasti koje vam prema zakonu pripadaju. Ipak, nemojte ići iza leđa bratu, obavijestite ga kako vam trebaju drva, zamolite za pomoć i pokušajte u razgovoru s njim zajedno odlučiti gdje bi bilo najbolje da rušite. Ako on nema sluha ili ne želi pomoći, pozovite susjeda koji će vam pokazati gdje je međa i sami odlučite što ćete i koliko rušiti. Jasno, nemojte porušiti "pola šume".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje,

Nakon održane ostavinske rasprave kod Javnog bilježnika, nekretnina (kuća i plac) je podijeljen na sljedeći način:

 

1. Osoba A = 4/8

2. Osoba B = 2/8

3. Osoba C = 1/8

4. Osoba D = 1/8

 

Nakon što je rješenje o djelidbi postalo pravomoćno, kako je gore navedeno, isto je uvedeno u nadležni zemljišno-knjižni odjel.

 

Nakon ovoga uslijedio je razgovor svih strana u vezi podjele (pretpostavljam etažiranja) kuće, ali nastaje nesporazum, na način da osoba B i C,D žele isti dio kuće, te sve troje ne žele pronaći kompromisno rješenje!

 

Između ostalih nebuloza, na kojima osoba B inzistira je i „prijetnja“ kako će on zabraniti korištenje nekretnine svima dok se konačno ne dogovore, bilo sporazumno ili pokretanjem postupka pred sudom!?

 

Zanima me može li osoba B (jedan od nasljednika) na bilo koji način spriječiti korištenje nekretnine (koja nije etažirana) drugim nasljednicima?

 

Također me zanima, dijeli li se zemljište na kojem se nalazi nekretnina koja je predmet diobe, na jednake dijelove, ili na dijelove kako je gore navedeno (osmine)?

 

Zahvalan,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je nemogućedogovorom upravljati zajedničkom imovinom treba tužbom tražiti razvrgnuče suvlasništva ili imovinu prodati i podjeliti novac.

 

Zahvaljujem na odgovoru!

To bi bila solucija, ako stvarno ne uspiju postići dogovor, jer i do tada kuću treba održavati plaćati režije, zadržati nekakvu tržišnu vrijednost, itd!?

Molio bih za odgovor na dio pitanja koji se odnosi na zabranu pristupa i korištenju imovine, jer u cijeloj toj priči osoba A, koja ima najviše udjela (4/8), želi izbjeći mogućnost prodaje kuće svojih pokojnih roditelja, a kao što sam naveo jedan "pametni" nasljednik se prijeti sa zabranama, i sličnim glupostima!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani...

 

Kako i dalje stoji moj problem s bratom i situacija se ni nakon dvije godine nije nimalo promjenila, ja sve više gubim živce i htjela bi se pošto poto riješiti tog nasljedstva koje mi nije donjelo apsolutno nikakvu korist, ponos i zadovoljstvo.

Na pamet mi je palo da to prodam, odnosno da to ponudim bratovoj curi (živi s njim vec pet godina i moje mišljenje o njoj je da bi to htjela, pošto nema nigdje ništa niti se može nečem nadati pošto je iz jako siromašne obitelji sa sedmero braće, a ovaj ju na taj način i drži na uzici), a ako nebi prihvatila već bi nekog našla...cijena svega, odnosno moje polovice može biti i jedna kuna što se mene tiče! :-(

Zanima me koja je procedura? Kome se obratiti ukoliko netko pristane preuzeti (kupiti) taj moj dio? Također me zanima koji je postupak s jednom kućom koja je također polovicom uključena u moje vlasništvo, a nije legalizirana niti nema certifikat?

 

Hvala Vam unaprijed...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete prodati svoj suvlasnički udio kome god hoćete, ali je pitanje bi li tko to htio kupiti. Bratova cura možda i bi, pokušajte s njom razgovarati na tu temu. Cijenu ne možete staviti 1 kunu, jer tada ćete definitivno privući pažnju Porezne, te još "popiti" i njihovu kaznu.

 

Možete i darovati svoj suvlasnički udio, ako vam je cijena doista nevažna. Procedura je da kupite darovni ugovor u Narodnim novinama, popunite, i kupac može u ZK na uknjižbu plus činjenica da mora prijaviti Poreznoj nastanak porezne obveze (porez na promet nekretnina). Legalizacija nije bitna za prodaju, ali certifikat bi mogao biti problem, ako ga nemate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani...

 

Kako i dalje stoji moj problem s bratom i situacija se ni nakon dvije godine nije nimalo promjenila, ja sve više gubim živce i htjela bi se pošto poto riješiti tog nasljedstva koje mi nije donjelo apsolutno nikakvu korist, ponos i zadovoljstvo.

 

zbog nasljedstva i odnosa sa bratom boli te glava. nakon darovanja svog djela uz glavu mogli bi te boliti i srce. darovanjem nečeš steči poštovanje i ljubav brata. shvatit će ta te može koristiti. možda drugi put razlog za njegovo durenje bude zbog činjenice što mu nedaš novca koliko je njemu potrebno.

 

nasljedstvo si stekla pošteno od svoji roditelja kao i brat. cijeni i čuvaj svoje možda ti zatreba za školovanje djece.

bratu ponudi ugovor o najmu za nekretninu u tvom suvlasništvu.

traži isplatu najma za zadnjih 5 godina. on ubire najam a sestri ne daje njen dio?

podnesi zahtjev za razvrgnućesuvlasništva. ako se možete dogovoriti dobro (kuća ?, oranice jedna tebi jedna njemu kao i šuma) ako ne traži sudsku prodaju i podjelu dobivenog novca.

 

ja bi se takvog brata odrekao preko novina:smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija