Jump to content

Visina naknade za ovršni postupak


adriatic

Preporučene objave

Poštovanje,ljubazno bih zamolio za pravni savjet

Moje dugovanje poznatoj kompaniji u Hrvatskoj iznosi 2000 Kn nastalo je sredinom 2017 godine. Nakon mojeg neplaćanja pokrenuta je ovrha, koja je postala pravomoćna te mi je blokiran račun. Kako sam ostao nezaposlen nisam bio u mogućnosti podmiriti trošak na vrijeme, ali naravno znam da moram platiti a to i želim čim prikupim sredstva.

Sporan je inos troškova odvjetničkog ureda koji iznosi 1050. Kn što znači 50% vrijednosti ovrhe. Kako sam provjerio na stranicama Ministarstva Pravosuđa, sudska pristojba za ovrhu do 3000 Kn je 100 Kn , zatim trošak odvjetnika za ovrhu do 2500 Kn je 25 bodova x 8 kn = 200 Kn, na kraju javni bilježnik za iznos do 3000 Kn je 80 Kn https://bit.ly/2JGurqO

Ukupni trošak je 380 Kn plus PDV. Želio bih znati zašto mi je odvjetničko društvo naplatilo 1000 Kn i da li imam pravne osnove taj iznops osporiti.

Unaprijed hvala na odgovoru 

uređeno: od adriatic
korekcija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje nije dovoljno precizno da bi dobili točan odgovor. Odvjetnički ured naplaćuje sve svoje radnje u postupku koje su bile potrebne za provedbu ovrhe. Nije jasno koje su sve radnje poduzimali u Vašem postupku i koje su troškove pri tome imali. Jeste li zaprimili rješenja o ovrsi u kojem su specificirani troškovi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini se da u vašem slučaju nije učestvovao sud, niti ste pisali prigovor na rješenje, pa nema sudske pristojbe 100kn... Stranica koju ste linkali ne spominje tzv. predvidive troškove, primjer

Ide vam još i zatezna kamata (oko 7% godišnje) i naknada koju naplaćuje Fina...
U principu je prekasno ili preskupo u ovoj fazi osporavati troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima. Dogovorio sam sa vjerovnikom plaćanje u ratama ali već nakon par rata nisam je ispoštovao zbog gubitka posla i nedostatka sredstava. Nisam dobio obavijest o ovrsi već sam u banci slučajno saznao da mi je račun blokiran.

Radi se o standardnim uslugama poput osiguravatelja i telekoma. Poretpostavljam da odvjetničko društvo stoga nije poduzimalo posebne radnje jer zastupa kompaniju u puno sličnih predmeta i dobiva gotove papire sa prijedlogom. No pomalo me šokirao iznos naknada jer sam od kolega čuo da su za isti iznos ovrhe platili duplo manje naknade.

Usput da pitam, da li mogu u banci ili pošti plaćati druge račune  ili mi je to onemogućeno dok ne platim dugovanje po ovrsi.

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali su dostaviti rješenje o ovrsi, to radi javni bilježnik...

Ne znam možete li plaćati.... neka primanja su izuzeta, a u Fini možete otvoriti i zaštićeni račun "na koji se isplaćuju primanja, naknade i iznosi izuzeti od ovrhe (primjerice, dio plaće, dio mirovine, primanja po osnovi socijalne skrbi, primanja po osnovi privremene nezaposlenosti, doplatak za djecu i dr.)"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija