Jump to content
anton887

osobni odbitak-novosti

Preporučene objave

ljubazno molim za tumačenje članka u vezo osobnog oditka po novom zakonu i refleksiju prema raskidu radnog odnosa. 

U slučaju odjave radnika s obveznog mirovinskog osiguranja temeljem radnog odnosa, poslodavac od toga trenutka više ne može koristiti osobni odbitak pri isplatama koje će slijediti nakon dana odjave (npr. u slučaju raskida radnog odnosa 15. siječnja, pri isplati plaće za siječanj u veljači poslodavac ne može koristiti osobni odbitak, već će radnik svoje pravo konzumirati kod drugog (sadašnjeg poslodavca) ili u posebnom postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak.   

 

Ako je ugovorena neto plaća u npr. iznosu od 5 tisuća kn, te dođe do prestanka radnog odnosa ununar mjeseca, da li ova promjena utječe na visinu plaće koja je određena ugovorom o radu ?

puno hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prvo, plaća bi se trebala ugovarati u bruto iznosu, tako da bilo kakav odgovor na vaše pitanje jednostavno ne može imati pravnu osnovu. Al onak, kak se to već kod nas radi - poslodavac je prema netu računao bruto, pa nek tako računa i taj zadnji mjesec.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru...plaća je stavljena u ugovoru u bruto iznosu, ispričavam se...

Međutim, da li ova novost utječe na visinu iznosa isplate  ugovorene plaće , budući da je do prestanka radnog odnosa došlo 20.svibnja 2018.? ili se ovo odnosi samo na osobni odbitak kojeg konkretno nemam na plaći; poput djece ili slično?

 Da li je visina plaće trebala biti kao ugovorena neovisno o ovoj novosti? puno hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobit cete manju placu nego sto bi ste "trebali" dobiti. Ako ste odmah nastavili raditi, dobit cete vecu placu za 5. mj. nego sto bi ste "trebali" dobiti.

Sljedece godine ce porezna sve obracunati tocno i ako bude kakvih razlika, morat ce te ili doplatiti ili ce Vam vratiti, ovisno o trenutnoj i prosloj placi.

Ako ne nastavljate rad, opet ce porezna sve obracunati sljedece godine i vratiti Vam preplaceni iznos.

Uglavnom, nakon godisnjeg obracuna (druga polovica 2019.), ne cete biti zakinuti za preplaceni porez ni u kojem slucaju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

da, plaća i je bila manja. Kako ne razumijem baš o čemu se tu radi,a nisam nastavio radni odnos još uvijek, molim vas ljubazno za objašnjenje zbog čega je došlo do manje plaće nego je ugovorom određena? puno hvala na odgovorimma i strpljenju

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Osobni odbitak je 3800 kn mjesecno. Od bruto place se oduzme 3 800 kn i onda se na preostali iznos naplacuje porez ovisno o visini place u iznosima od 12, 24 i 36%. Buduci da niste radili cijeli mjesec, bivsi poslodavac po zakonu mora obracunati porez na cijeli bruto iznos, a ne na umanjeni iznos kao sto bi napravio da ste radili cijeli mjesec. Da ste poceli raditi kod drugog poslodavca, on bi obracunao osobni odbitak i ako razlika u placama nije velika (ako ne prodete porezni razred), za taj mjesec bi dobili vise-manje istu placu kao i inace. To je napravljeno da ne bi oba poslodavca obracunala 2 odbitka u mjesecu, jer bi ste morali sljedece godine doplatiti taj dio poreza.

Buduci da je osobni odbitak ustvari definiran godisnje (samo se obracunava mjesecno), vi na cjelokupnu bruto godisnju placu imate pravo na 45 600 kn odbitka, bez obzira koliko mjeseci radili, tako da za one koji nisu dio godine radili ili su promjenili poslodavca usred mjeseca, porezna sljedece godine sve preracunava i salje porezno rjesenje.

Primjer sa izmisljenim brojevima i pojednostavljenim izracunom:

Recimo da radite cijelu godinu za bruto 200 000 kn i recimo da je odbitak 80 000 kn, a recimo da je porez 10%, platili bi ste (200 000 - 80 000) x 10% = 12 000 kn poreza, odnosno mjesecno 1 000 kn.
Ako ste isti posao radili 6 mj., a 6 mj. ste bili nezaposleni, zaradili bi bruto 100 000kn. Za vrijeme rada bi mjesecno placali porez 1 000 kn, tj. sveukupno 6 000kn. Ali buduci da je obracun godisnji, 100 000 kn bruto - 80 000 kn daje poreznu osnovicu od 20 000 kn i ustvari trebate platiti samo 20 000 x 10% = 2 000 kn poreza. To znaci da ste porez preplatili, porezna negdje u 6. mj. 2019. posalje rjesenje da mora vratiti 4 000 kn i u 8. mj. 2019. se mozete nadati povratu tih 4 000 kn.

Dug je period cekanja, ali bankariti s drzavom nije lako, uzima odmah, vraca kasno, ali vrati. Bez kamata.

 

I da, poslodavac tu nije nista kriv, on je isplatio ugovorom odredenu placu.

Uređeno od miroslav6

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×