Jump to content

Herbicid uništio usjev a zastupnik odbija isplatiti odštetu ?


PowerUser

Preporučene objave

Pozdrav ekipa,

ne znam dali sam na pravom podforumu za ovakvo pitanje ali ću pokušati objasniti ukratko situaciju.

Proljetos je na posijanoj šećernoj repi primjenjen herbicid koji je kupljen u Hrvatskoj od zastupnika te je taj herbicid potpuno uništio usjev šečerne repe jer se očito u vrećicama nalazila pogrešna aktivna materija. Sudski vještak je bio na parceli te je utvrđeno da je do potpunog odimiranja usjeva došlo zbog navedenog herbicida te postoji službeni izvještaj o tome. Herbicid je kupljen od poljoprivredne apoteke koja prodaje te stvari. 

Nakon dana i dana kojekavih razgovora i inzistiranje direktora firme koja je zastupnik tog herbicida šećerna repa je presijana ponovo ali se i tu dogodilo ponovno odumiranje 80% usjeva te do roka vađenja je ponovno kompletan usjev propao.

Nakon ponovne sjetve direktor poduzeća generalnog uvoznika je inzistirao da se ponovno posijani usjev pokuša spasiti te je dao nekakva tekuća gnojiva i ostale gluposti koji nisu imali nikakav efekt na propali usjev koji je samo nastavio crkavati. Na otpremnice za te preparate je pisano "gratis" i "zbog povećanog obika suradnje". Nakon sto je shvaceno da je usjev totalno propao uvoznik tvrdi da je mene preko tih tekućih gnojiva koja su bacena na repu obeštetio što nikako nije niti blizu istine jer repu nije ni trebalo ponovo sijati nakon sto je prvu sjetvu herbicid potpuno uništio.

Procjena vještaka je upola manja nego je stvarna šteta ali uvoznik odbija i to isplatiti jer smatra da sam ja obeštećen preko onih gluposti koje sam na njegovo inzistiranje prskao na repu da se spasi druga sjetva što nije uspilo.

Koje je vaše mišljenje koje korake bih trebao poduzeti jer očito bez tužbe tu neće biti rješenja na što sam spreman. Dali stoji teza da sam ja obeštećen preko njegovih preparata koji su bačeni na mrtav usjev ?

Puno hvala unaprijed 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, to je doneseno meni i potpisana otpremnica da sam preuzeo. Nije bila naznacena cijena kako se sjećam nego samo količina, sve rukom pisana otpremnica i ispod popisa pisalo GRATIS ili tako nesto. Nigdje se nikad nije spominjala neka naknada stete preko toga niti su kakvi papiri i sporazumi potpisani nit mi je tako neato padalo na pamet jer je sve to bila lutrija. 

 

Da jos napomenem, usmeni dogovor ( da, glup sam ) je bio da ce ta firma platiti novo sjeme i sa tim svojim vodicama da pokusamo dobiti da sve to bude ok koliko toliko do jeseni i nakon sto se repa preda da ce ta firma platiti iznos koji ce faliti do prosjecnog prinosa za tu godinu.

Kada su vidjeli da je otrovana i druga tura sjetve i da nikakav prinos na parceli nece postojati jer je sve krepalo onda se okrece ploca da se ne plati nista i da nije do njih nego do onih negdje gdje su punili taj otrov. Prihod sa te parcele bi bio cca 400 000 kn a procjena je 150 000 kn jer je dotada bio toliki ulog i to se sada pokusava proknjiziti da je placeno sa onim preparatima kojim smo prskali biljke koje su ponovo otrovane i odumirale. Znaci meni da plate 150 ja bih samo namirio potroseno na knap a o zaradi ni ne razmisljam. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko niste potpisali ništa u smislu neke nagodbe ili kompenzacije ili slično, mišljenja sam da imate osnovu za potraživanje naknade štete.

Kako očito usmenim putem i razgovorom nema uspjeha, sugestija je obratiti se prodavaču sa pisanim zahtjevom (i tu vam ne bi škodilo da vam to sastavi odvjetnik) za naknadu štete i rokom unutar kojeg je dužan očitovati se. Štetu treba procijeniti realno (dakle gubitak i izmakla korist).

Nakon toga, prodavač će se očitovati, pa ćete vidjeti dalje, no najvjerojatnije će ovo završiti na sudu, stoga budite spremni na tu varijantu.

Ne bi bilo loše da pronađete još koga tko je doživio istu sudbinu (a vjerojatno ih ima), jer zajednički nastup će vam uvelike povećati šanse, ovako, ako ostanete sami, će se na suđenju ići s tezom da ste vi nešto zeznuli kod odmjeravanja koncentracije ili slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoje i drugi, ali su njih vecina napravili pametno i odmah ga otepali i posijali kukuruz na tom zemljistu i imali normalnu zetvu. Barem ovi za koje sam ja cuo.

Ja sam sam sebi pucao u nogu jer sam htio ispast fer i odraditi kako su oni predlagali da njima ispadne manja steta. I ovi kada dobiju tu procjenjenu stetu su obesteceni jer su nakon toga imali normalnu kulturu a ja sam sijao istu po njihovom nalogu i prosao najgore. Unistili su ukupno oko 2000 hektara a ja sam imao 30. Ali ja nemam kune sa te parcele dok ovi ostali imaju. Ispao sam najveca budala jer sam njih slusao tj vjerovao da ce ispasti ljudi i napraviti kako su obećali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, pokušajte naći još koga ukoliko je moguće, no i ako nećete naći nikog, sve ovo što ste napisali, po meni, daje vam osnovu da potražujete naknadu štete, jedini problem je što će to najvjerojatnije morati ići preko suda. Zato vam i sugeriram angažman odvjetnika, od samog podnošenja pisanog zahtjeva da vide da ste ozbiljni u svom naumu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na pomoći, samo me zanimalo ovo sto su oni dali kao gratis i sada to predstavljaju kao obestecenje sto nema veze sa zdravim razumom.

Ja sam dobio neke nesluzbene informacije da je ta procjena maksimum sto mogu ocekivati, to je u redu za one koji su presijali drugu kulturu koja je uspjela ali meni koji sam bio dovoljno glup da na njihovo inzistiranje opet posijem repu ta odsteta je premala jer pokriva troskove ali ne i propustenu dobit.

Otic cu do odvjetnika pa vidjeti sta bih trebao traziti u odsteti jer je evidentno da ja sa te parcele nemam nista pa su svi ostali prosli bolje i njih ta procjenjena cifra obeštećuje dok mene ne.

Da rezimiramo, po vama, dali bih ja trebao potrazivati preko suda tu procjenu stete u 6.mjesecu tj u trenutku presijavanja ili ukupan iznos koji sam trebao dobiti da je kultura uspjela umanjen za troskove koje nisam imao s obzirom da nije bilo nekoliko tretmana fungicidima i vađenja repe sto bih odbio od potrazivanog iznosa ? Razlika je ogromna 150 vs 350 ali me zanima sta je realno za ocekivati tj traziti. 

Ocito ne ide nego preko suda a da budem iskren nakon svega sto sam dozivio od njih volio bih da firmu tuzbama ovrse i zatvore jer drugo nisu ni zasluzili. 

Hvala

uređeno: od PowerUser
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija